Japan stoppar 1,6 miljoner doser av Modernas covidvaccin efter fynd av metalliska partiklar

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 30 augusti 2021
- NewsVoice redaktion
Temabild: Covidvaccinering i Japan. Foto: Tom Wang. Licens. Shutterstock
Temabild: Covidvaccinering i Japan.

COVIDKRISEN. Japan avbröt användningen av 1,63 miljoner doser av Modernas mRNA-vaccin mot Covid-19 i torsdags, mer än en vecka efter att distributören i Japan fått rapporter om föroreningar, skriver Reuters. Vaccinet innehåller metalliska partiklar.

Japans hälsomyndighet och Moderna uppger att stoppet handlar om en “försiktighetsåtgärd”. Incidenten i Japan fick flera japanska företag att avbryta vaccinationerna av sina anställda.

Moderna bekräftade att förekommit fall av partiklar i företagets Covid-19-vaccin och fortsätter att så snabbt som möjligt samarbeta med sin partner i Japan, läkemedelsbolaget Takeda och tillsynsmyndigheter för att lösa problemet, fortsätter Reuters i sin artikel: “Japan suspends 1.6 mln doses of Moderna shot after contamination reports”.

En tjänsteman från det japanska hälsoministeriet säger att Takeda först fick kännedom om de förorenade flaskorna redan den 16 augusti och sedan rapporterade problemet till regeringen den 25 augusti. Takeda uppger att företaget behövde tid för att samla information om vilka injektionsflaskor som påverkades och var de befann sig i landet.

De metalliska partiklarna kan ha hamnat i vaccinet på ett spanskt läkemedelsföretag

Det spanska läkemedelsföretaget Rovi som fyller flaskor med Modernas vacciner för andra marknader än USA, uppger att föroreningarna kan bero på ett tillverkningsfel i en av Rovis produktionslinjer.

Rovi meddelade i ett uttalande att den aktuella försändelsen (batch) endast var avsedd för distribution i Japan, fortsätter Reuters. Den Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) undersöker föroreningsincidenten för att bedöma om det påverkar EU-marknaden.

Japans försvarsdepartement, som har en massvaccinationsplats i Osaka, berättar att vaccinet som innehåller de främmande partiklarna har administrerats via 565 400 doser mellan den 6:e och 20:e augusti, men det är oklart för omvärlden hur många människor som kan ha skadats.

Den japanska transportföretaget ANA har administrerat 4700 vaccineringar av det nu stoppade Moderna-vaccinet och Japan Airlines meddelar att man avbrutit sina Covid-19-vaccinationer för sina anställda på grund av förekomst av främmande partiklar.

Premiärminister Yoshihide Suga säger att cirka 60% av det japanska folket ska vara helt vaccinerat i slutet av september 2021.

Den 27:e augusti följer Reuters upp och skriver att produktionen av Modernas covidvacciner på en fabrik i Spanien kan återupptas, men att EU:s läkemedelsregulator ska fortsätta sin undersökning av den misstänkta metallpartikelföroreningen.

Text: NewsVoice

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq