Bitcoin blir ny officiell valuta i El Salvador – Frihet från bankindustrin

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 7 september 2021
- NewsVoice redaktion
Bild: San Salvador är huvudstad i El Salvador. Licens: Shutterstock.com

EKONOMI. El Salvador inför idag på tisdag bitcoin som officiellt betalningsmedel. Bitcoin blir landets andra valuta vid sidan av den amerikanska dollarn. Kritiker menar att det gynnar kriminalitet och att den svängiga kursen kan vara problematiskt för landets ekonomi. Andra menar att bitcoin innebär frihet från bankmaffian.

Staten El Salvador har köpt esina första 400 bitcoin till ett värde av 180 miljoner kronor igår, meddelade president Nayib Bukele på måndagen. Bukele välkomnar bitcoin och argumenterar att diasporan nu kan skicka hem pengar utan bankavgifter.

Bitcoin-investeraren Jeff Berwick säger att El Salvador är ett av de bästa länderna för den som uppskattar frihet, bra väder, stränder och avsaknad av fastighetsskatt. Bitcoin-investerare tror nu att El Salvador kommer att bli en magnet för bitcoin-entreprenörer och investerare. Det säljs redan fastigheter med beach-front för bitcoin till bra priser för fullt.

Tror du att bitcoin är en erkänd och populär valuta i Sverige 2025?
×
El Salvador. Foto: Lukáš Jančička Licens: Shutterstock.com
Bild: El Salvador. Foto: Lukáš Jančička Licens: Shutterstock.com

Surfade startade bitcoin-trend

El Salvadors väg till att bli ett Bitcoin-land började med att staden El Zonte, som sedermera fick smeknamnet ”Bitcoin Beach”, hade fått in en stor mängd bitcoin till ett lokalt community-projekt som startades av surfaren Mike Peterson.

Exempelt bevisar allmänhetens kraft att förändra ett samhälle så att det blir fritt från statlig översyn och banker, en konstellation som idag i de flesta länder i världen är förenad med organiserad brottslighet (red anm).

”From buying groceries, paying household bills, to grabbing a few delicious pupusas or snow cones at the corner stand, Bitcoin Beach is one of the few places in the world that trades bitcoin routinely.” – Mike Cobb

I El Zonte handlar många butiker redan med bitcoin och nu kommer denna typ av transaktion att bli etablerad i hela landet.

Text: NewsVoice


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq