Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

40%

40.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 23/4 kl 09:30.

Padel fortsätter att växa som en populär motionsform

publicerad 1 september 2021
- Gästskribent
Padel. Foto: Manuel Pappacena. Licens: Unsplash.com
Padel. Foto: Manuel Pappacena. Licens: Unsplash.com
Padel. Foto: Manuel Pappacena. Licens: Unsplash.com

LIVSSTIL. Padel, vem har idag inte hört talas om sporten som kombinerar tennis och squash? Padelbanor byggs runt om i landet och fler och fler provar på att spela. Det beror förmodligen på att tillgängligheten har ökat, och därmed sprids intresset och nyfikenheten från mun till mun.

Det är en sport som är enkel att komma igång med, med lättbegripliga regler, och som passar för alla åldrar. Man spelar oftast i lag om 2×2 vilket gör det till en lämplig sport för såväl par som kompisgäng och familjer.

Utrustningen som krävs är heller inte så avancerad för den som vill prova på eller bara ha det som hobby. Som nybörjare går det bra att använda en vanlig tennisboll. Utöver boll behövs bara ett par bekväma skor, shorts och t-shirt och självklart en padel.

En nybörjarpadel har en rundare form än en padel för den som kommit upp i nivå. Ju högre nivå, desto mindre träffyta. Elitepadels bäst i test rankar allt från bästa padelracket för nybörjare till bästa padelracket för kontroll.

Padelns ursprung och historia

Padelns ursprungliga uppkomst är okänd. Det sägs att en liknande sport spelades på brittiska kryssningsfartyg i början av 1900-talet, men den padel som spelas idag föddes i Mexiko på 1960-talet.

Mexikanen Enrique Corcuera hade byggt en mindre tennisbana med höga väggar runt om på sin tomt. Hans vän, den spanska prinsen Alfonso de Hohenlohe, tog sporten med sig till Spanien där han modifierade regler och spelplan och byggde sedan Europas första padelbanor på Costa del Sol.

Till Sverige kom sporten 1998 och 2009 byggdes den första professionella banan.

Prins Carl Philip och Sofia besökte banan i Båstad och tyckte det var kul. Detta gav sporten en skjuts framåt och idag finns omkring 20.000 spelare som är medlem i en padelförening och ungefär 2000 aktivt tävlande licensierade spelare enligt Svenskpadel.se.

Ungdomssektionen växer kraftigt och förutom olika sorters ekonomiskt stöd till föreningar som satsar på ungdomar, finns det flera padelgymnasium för att säkerställa sportens tillväxt.

Förutom att det är en rolig sport som passar många, oavsett bakgrund och tidigare kunskaper, finns också stora hälsovinster med att prova just Padel.

Dansk forskning visar att racketsporter kan öka livslängden med mellan sex och tio år och orsaken till det tros vara kombinationen av fysisk aktivitet och social samvaro.

Kanske är det även en sport för dig? Du har i alla fall roligt medan du tar reda på det.

Extern skribent

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: Padel