Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

23%

23.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Vad är industrirobotar och hur fungerar de?

publicerad 23 september 2021
- Underhållning @NewsVoice
Industrirobotar

Industrirobotar

Industrirobotar kan vara ett relativt nytt koncept för vissa, även om teknologin funnits i decennier. Med hjälp av dessa fantastiska verktyg kan man nämligen automatisera industrier och förbättra produktiviteten. I slutändan ökar detta framgången för företag.

I den här artikeln kommer vi se närmre på industrirobotar och förklara vad de är samt hur de fungerar. Vi kommer även lista några av de många fördelar som finns med att integrera industrirobotar på arbetsplatsen.

En hjälpande hand i industrier

En industrirobot är ett autonomt system bestående av sensorer och styrenheter. De utför specifika funktioner och operationer genom att kontinuerligt utföra repetitiva rörelser enligt instruktioner. Dessa smarta system minimerar, och några gånger till och med eliminerar, den mänskliga faktorn för att optimera det utförda arbetet.

Huvudstrukturen för en industrirobot är en arm. Armen är i sig byggd av olika komponenter som gör att robotarmen kan utföra det arbete de är programmerade till att göra. Den viktigaste delen av denna robotteknik är den så kallade end-of-arm-tool (EOAT) eller end-effector. EOAT är komponenten som manipulerar en specifik produkt eller process genom att flytta eller orientera sig. De används för att utföra uppgifter med särskild noggrannhet som svetsning, mätning, borrning, skärning och så vidare.

Därför är industrirobotar så revolutionerande

Robotar som används inom industrier ökar effektiviteten hela vägen från hanteringen av råvaror till den färdiga produktförpackningen. Robotar kan programmeras att fungera dygnet runt för kontinuerlig produktion. Dessutom är dessa robotar väldigt flexibla och kan anpassas för att utföra även de mest komplexa funktionerna.

Den automatisering som industrirobotar bidrar med är extremt fördelaktigt för industrier av alla dess slags. Till att börja med är det väldigt kostnadseffektivt. Man slipper bland annat slösa så mycket råvaror. Dessutom ökar vinsten i och med att bättre produktkvalitet och snabbare produktionstakt skapas med hjälp av dessa robotar. Ju bättre produkter som produceras desto bättre avkastning blir det naturligtvis.

En annan stor fördel med industrirobotar är att de minimerar risken för arbetsskador. De är mer tåliga för skadliga arbetsförhållanden samtidigt som de inte slits efter längre perioder av hårt och/eller monotont arbete. På så sätt slipper man att mänskliga arbetare tar skada i betydligt större utsträckning.

Till sist ökar driftnoggrannheten när en industrirobot utför arbetet gentemot en mänsklig anställd. Industrirobotar kan utföra exakta åtgärder snabbt, och även om människor kan lära sig att effektivisera sitt jobb tar det betydligt längre tid än om en robot skulle utföra arbetet.

Extern skribent

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq