Fattiga Venezuela på väg att uppfylla klimatkrav

31
Maduro vann valet 2018 i Venezuela - Okänd fotograf
Maduro vann valet 2018 i Venezuela – Okänd fotograf

KLIMAT & OPINION. Politisk och ekonomisk kris tycks ha gjort oljerika Venezuela till det enda större land som kan komma att uppfylla Paris-kraven från 2015 om minskade tillskott av koldioxid till atmosfären.

Detta ädla mål når Venezuela tack vare 35,5 procent arbetslöshet, 2.355 procent inflation, 304 procent statsskuld jämfört med bruttonationalprodukt (BNP) och 30 procent minskad BNP sedan år 2001.

Mycket statistik saknas eller släpar efter. Landets problem började när socialisten Hugo Chavez tog makten 1999 och fortsätter sedan Nicolás Maduro efterträdde honom 2013. Särskilt efter 2013 saknas mycket statistik.

Den internationella databasen Knoema använder bl. a. länders officiella statistik. Enligt Knoema minskade Venezuelas totala energiproduktion med 78 procent från 2000 till 2019. Antalet sålda motorfordon minskade från 319.000 år 2007 till 4.500 år 2019.

Det kanske glädjer Miljöpartiet och dess tyska systerparti. Men det glädjer knappast Venezuelas befolkning.

Medan 27,3 procent av landets 28,7 miljoner invånare är högst 14 år, är bara 8 procent 65 eller äldre. Andelen i arbete har minskat från 55,3 procent år 2001 till 48,6 procent 2020.

Landets export minskade från 38,9 till 28,7 miljarder USD från 2015 till 2016. Av exporten var 97,7 procent olja. Importen ökade däremot något till 25,8 miljarder USD år 2016, varav 18,4 procent livsmedel trots att en fjärdedel av landets yta är jordbruksmark.

Den tidigare inkomstbringande turismen minskade år 2017 med 37 procent till 429.000 personer. (Sverige hade år 2019 67,8 miljoner gästnätter.) Även detta minskande resande kanske glädjer Miljöpartiet, men knappast venezolanerna.

Men detta land i akut kris tycks alltså på väg att uppfylla Paris-kraven på minskad användning av kol, olja och gas och minskade tillskott av koldioxid till atmosfären.

Text: Tege Tornvall, nätverket Klimatsans

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

31 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Hans Dahl
Hans Dahl
Gäst
12 oktober 2021 kl 22:20

Jag upplever starkt ointresse för vad jag skriver numera, så jag skiter i det från och med nu.

Lycka till!

Undantag, Erik, som jag önskar all välgång!

jonnyjonson
jonnyjonson
Gäst
Reply to  Hans Dahl
13 oktober 2021 kl 01:48

Nedå, Hans absolut inte. Finns inget ointresse runt Allas Våra Gemensamma intressen o frågeställningar framåt. Runt 10% har förstått vad det handlar om o jag vet inte om jag tillhör dem, jag vet bara vad jag bryr mig om relaterat till vad andra också anser, o det räcker väldigt långt för mig. Det handlar bara om o köra på,, Vi kan bara göra vårt bästa o så länge Vi har kontakt, ja få fortsätter det

jonnyjonson
jonnyjonson
Gäst
Reply to  jonnyjonson
13 oktober 2021 kl 01:52

…då fortsätter det/vi

Hans Dahl
Hans Dahl
Gäst
Reply to  jonnyjonson
13 oktober 2021 kl 08:53

Tack, Jonny!

Och jag ber om ursäkt! Jag tappar humöret ibland…

Jag fortsätter givetvis.

jonnyjonson
jonnyjonson
Gäst
Reply to  Hans Dahl
13 oktober 2021 kl 11:01

Förstår, låter bra för oerhört mkt är där att göra. Såg en artikl om ofriheterna i Litauen. ‘de’ har verkligen lyckats pressa det lilla landet till nära full repression mot sina egna (vaken.se)

Anders Johansson
Anders Johansson
Gäst
Reply to  Hans Dahl
13 oktober 2021 kl 20:27

Skit i andras intresse eller ointresse. Lämna dina åsikter om saker och ting för en dag kan det vara för sent för det. Själv tror jag inte att någonting jag skriver spelar någon större roll men nu vet de i alla fall vad jag tycker. Det spelar roll.

Last edited 1 år sedan by Anders Johansson
Hans Dahl
Hans Dahl
Gäst
Reply to  Anders Johansson
13 oktober 2021 kl 21:35

Tack, Anders, mycket tänkvärda ord!

Jan Rosbäck
Jan Rosbäck
Gäst
Reply to  Anders Johansson
13 oktober 2021 kl 21:55

Helt rätt. Dynamiken i själva diskussionen skapar utveckling. Oavsett åsikter i olika riktningar.

Rubensky
Rubensky
Gäst
Reply to  Hans Dahl
14 oktober 2021 kl 19:58

Mycket intressant vad du skriver, Fortsätt du!

Hans Dahl
Hans Dahl
Gäst
12 oktober 2021 kl 21:15

Jag undrar bara om de totalt bortskämda “miljö”-värnande billiga, dumma, köpta kräken i RIKSDAGEN med förkortningen MP, som jag mycket mer associerar till mördargroparnas MP (Maschinenpistolen), där lydnads-soldater mejade ner oönskade människor, precis som det beskrivs i Max von der Grüns bok: “Wie war das eigentlich? Kindheit und Jugend im Dritten Reich”:https://www.amazon.de/eigentlich-Kindheit-Jugend-Dritten-Reich/dp/3423120983https://www.amazon.de/eigentlich-Kindheit-Jugend-Dritten-Reich/dp/3423120983

Hans Dahl
Hans Dahl
Gäst
Reply to  Hans Dahl
12 oktober 2021 kl 22:03

Grün betyder grön på svenska.

Det är närmast profetiskt vad denne författare med namnet “grön” beskriver i form av massmord då , som nu äger rum.

Nedmejadena “damals” är inget i jämförelse med nu!

Erik Forsman
12 oktober 2021 kl 17:02

Vad ska man säga? Jag är ingen älskare av bilismen som företeelse, kanske beror det på att jag saknar både bil och körkort. Boende i Stockholm men utbyggd kollektivtrafik så lider jag inte bilismen våndor, men lärt mig mycket av debatten här. Anser inte detta vara en politisk fråga i den bemärkelsen att jag skulle sympatisera med Miljöpartiet eller på annat sätt luta mig mot vänsterns värderingar bara för att jag aldrig känt behovet av bil. Förstår naturligtvis betydelsen av transporter. Problemet med bilismen är antalet bilar, inget annat. Alla är vi också gångtrafikanter och cyklister även om man äger en bil.

Har man egen privatchafför kan man ägna dig åt annat än att köra bilen vilket kräver en del uppmärksamhet, det är lyx. Samma lyx har jag dom bussresenär, till en billigare penning också. Kan vi problematisera detta några varv till?

Hans Dahl
Hans Dahl
Gäst
Reply to  Erik Forsman
12 oktober 2021 kl 17:56

Ett annat perspektiv kan jag ge.

Jag är en pensionär som bor långt ute på landsbygden.

Jag trivs ENORMT bra här och jag har mina rötter här och jag vill bo kvar.

Jag har fått ett brev från kommunala myndigheter att varken min trekammarbrunn eller efterföljande dränering av vattnet i brunnen blivit godkänt. Från och med september nästa år måste jag visa att jag inte längre använder min avloppsbrunn.

Det finns inga vattendrag där jag bor. Marken består av vattenrenande rullstensåsar och det finns en rejäl kulle mellan mitt hus och närmaste sjö. Min egen brunn är flera hundra meter från huset.

Var finns logiken i detta beslut?

Jag har varit svårt sjuk och det har medfört att min pension är låg.

Är inte detta ond terror mot oss gamlingar som bor på landet?

För några år sedan gnagde några av mina vänner, råttorna, härute – utan någon som helst ond avsikt – på kablarna i min älskade och mycket fina bil.
Det resulterade i att bilen inte klarade de extremt hårdnande avgasbestämmelserna. Det gick inte att reparera, så den fina bilen gick till skrot och gubben fick cykla ett år: fem mil för att handla, även hela vintern, tills han hittat en bil han hade råd att köpa.

Erik Forsman
Reply to  Hans Dahl
12 oktober 2021 kl 18:33

Du sparkar in öppna dörrar Hans. Bor också tidvis ute på landsbygden och kommer nog flytta ut om några år. Vi måste också modernisera vårt avlopp. Som tur är har vi bra bussförbindelser – några bussar per dag. Lider med dig. Det jag avser är privatbilismen i stan. Ute på landbyggden borde bilismen premieras genom olika ekonomiska lättnader som gör att människor att leva kvar på landsbygden utan fungerande kollektivtrafik.

Hur ska du gå vidare med avloppet? Själva tänker vi oss avloppslösning – ja du vet vilken.

Hans Dahl
Hans Dahl
Gäst
Reply to  Erik Forsman
12 oktober 2021 kl 18:42

Tack, min vän, Erik!

Jag har överklagat beslutet till Länsstyrelsen och jag har även ansökt hos miljömyndigheten i min kommun om dispens på grund av ekonomiska förhållanden att få ha kvar min avloppsbrunn så länge jag lever.

Jag skrev inte i ansökan att jag skulle kunna skita i en hundbajspåse, för jag förstod att det inte skulle främja min sak.

Erik Forsman
Reply to  Hans Dahl
12 oktober 2021 kl 19:10

Var det första gången de inspekterade avloppet efter de nya strängare tolkningarna? Hur många är det inte saknar avlopp, som bara en enkel stenkista? Misstänker en oheliga allians mellan privata entreprenörer och kommunerna. Ju fler som måste anlägga nya dyra avloppsanläggningar ju mer kosing ill branschen och betänkt att Sverige har en av högsta kostandena vad gäller avloppsanläggningar i hela världen. Samma ska med byggkostnaderna trots rotavdrag. Varför kostar det nästan fyra gånger mer att bygga i Tyskland mot i Sverige? .

Hans Dahl
Hans Dahl
Gäst
Reply to  Erik Forsman
12 oktober 2021 kl 19:32

Exakt! Det är precis vad som också kraftfullt framförts i tidskriften Land!

Därför är det viktigt att – inte endast för egen överlevnad – överklaga och ifrågasätta!!!

Vi behöver kämpa mot förtrycket.

Därigenom bereder vi även en väg för andra som vill ha frid, fred, frihet!

Hans Dahl
Hans Dahl
Gäst
Reply to  Hans Dahl
12 oktober 2021 kl 20:46

“Miljö”parasiterna
kan vi avslöja!

Dessa gräddfils- människor helt utan empati!

De Gröna är motsatsen till vad de annonserar!!!

De Gröna sitter ännu bekvämt i knät på äcklet Klaus Schwab, sin främsta finansiär, och Bill Gates och den “givmilde” George Soros.

Låt oss gemensamt sparka ur dessa miljardär-finansierade kräk!

Magnus Lindgren
Magnus Lindgren
Gäst
Reply to  Hans Dahl
7 november 2021 kl 06:42

Hej Hans och Erik!

På tal om avloppseländet!

Mailade nyss positiv avloppsdom till dig Hans!

Villaägaren Nr 03/2021 sid 18 till 24

Unik dom kan ge ny rättspraxis
Avslog på kommunens förbud och grönt ljus att använda husets avloppsanläggning – det är innebörden i en uppmärksammad
dom i mark- och miljödomstolen i Växjö tingsrätt.

DOM 2020-12-21 meddelad i VÄXJÖ TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen

Mål nr M 4660-20

kan beställas på tel 0470-560 100

Last edited 1 år sedan by Magnus Lindgren
Hans Dahl
Hans Dahl
Gäst
Reply to  Magnus Lindgren
7 november 2021 kl 11:01

Tack så enormt mycket, Magnus!
Vilken fantastisk födelsedags-present för gubben!

Det visar att det finns rättsutövare som inte låter sig styras av de krafter som förstör vårt land och förtrycker oss urinevånare.

Jag hoppas att det också går att få stopp på galopperande bensin- och värmekostnader och annan pågående och planerad förföljelse av i synnerhet oss gamla som bor på landet.

Magnus Lindgren
Magnus Lindgren
Gäst
Reply to  Hans Dahl
7 november 2021 kl 16:18

Grattis Hans!

Om du har gemensamhetsanläggning med grannen med anläggningsbeslut enligt anläggningslagen gäller istället beslutet stadigvarande om inte anläggningen förändras.

“Inledande bestämmelser1 § Enligt denna lag kan inrättas anläggning som är gemensam för flera fastigheter och som tillgodoser ändamål av stadigvarande betydelse för dem (gemensamhetsanläggning). Fråga om gemensamhetsanläggning prövas vid förrättning.”

Då ska inte kommunen “besikta” eftersom de besiktar enskilda avlopp under miljöbalken.
(Anläggningslagen har inte upphävts av miljöbalken)

Försök att hitta lagversion som gällde när beslutet fattades i så fall.

https://lagen.nu/1973:1149

Hans Dahl
Hans Dahl
Gäst
Reply to  Erik Forsman
12 oktober 2021 kl 19:10

Erik, du kan glömma att bilismen kommer att premieras genom olika ekonomiska lättnader som gör att människor att leva kvar på landsbygden?

Jag förmodar att du redan vet det.

Det kommer att bli allt djävligare för oss på landsbygden!

Erik Forsman
Reply to  Hans Dahl
12 oktober 2021 kl 19:31

Ja ja, jag vet. Men vi kämpar för att dom inte ska segra. Agenda 2030 ska inte realiseras för i planen ligger att avfolka landsbygden. Men det bra en dröm dom har. Det är så mycket enklare att kontrollera människor som bor tätt i hoppackade i hyreskaserner, men sju resor värre att försöka sig på samma kontroll på landsbygden.

Efter Vedspisupproret – nu får vedspisen grönt ljus igen
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/smaland/efter-vedspisupproret-nu-far-vedspisen-gront-ljus-igen

Hans Dahl
Hans Dahl
Gäst
Reply to  Erik Forsman
12 oktober 2021 kl 19:45

Ja, låt oss med flamma och hetta kämpa emot “avveckling” av vedspis.

Det är otroligt hur folk går på det med koldioxid!

Korona, koldioxid – lögner att bekämpa för dem med insikt, mod och kraft.

Samuel af UgglasD
Samuel af Ugglas
Reply to  Hans Dahl
12 oktober 2021 kl 19:03

Varför måste stadsborna äta?
Har Du glömt ”Holodmor”,
Bolund drömmer om det, det är hans livsluft.

Hans Dahl
Hans Dahl
Gäst
Reply to  Samuel af Ugglas
12 oktober 2021 kl 19:22

Ja, Samuel, Holodmor är kanske snart en realitet för svenskar.

I den högtstående kulturen i Ryssland i början på 1900-talet gick det snabbt fram till hungersnöden efter maktövertagandet.

petergrfstrm
petergrfstrm
Gäst
Reply to  Hans Dahl
13 oktober 2021 kl 18:55

och UK/US förbjöd dessutom Sovjet att betala sin import därifrån med guld och tillät endast betalning i spannmål trots att ingen brist förelåg på världsmarknaden. Gissa vilka som ville orsaka svält med flit?
Jo samma britter och deras manipulerade följebåt Usa, som hade påtvingat Ryssland kommunismen.
Sovjet importerade i det sammanhanget maskiner från dessa illvilliga imperialister. Utan dom hade Sovjet nog drabbats ännu värre än vad som var fallet under WW2

Hans Dahl
Hans Dahl
Gäst
Reply to  petergrfstrm
13 oktober 2021 kl 22:09

Jätteintressant, PG!

Ge oss gärna referenser som styrker det.

jonnyjonson
jonnyjonson
Gäst
Reply to  Samuel af Ugglas
13 oktober 2021 kl 01:38

Bra svar, jag trodde nämligen Teges inlägg handlade om att ett fattigt land (som borde varit ett av världens mest välmående, men eftersom ‘de’ inte ’tillåter’ välmående NationalStater utan bojkottar dem via svält el energibrist alt/el i kombination med ekonomisk utarmning, så skulle heller inte Venezuela få vara det) som lyckats med konststycket att ‘uppfylla’ parasiternas mål om ex lägre co2 blablabla (utan c02, ingen fotosyntes, inget o2 så vi kan aandas. Det skönagröna sköter ju växlingen via fotosyntesen, o därför borde det öht iinte vara ett spörsmål..). Tege har, gissar jag,, skrivit det som att, om ett bojkottat land ändå klarar ‘kraven’, så vad händer sedan..Släpper västparasiterna sedan hatgreppet om det landet + flera andra länder de hatar via sin kontrlrd corp’media, el är ‘kraven’ bara patetiska o/el paranoida.

Vad jag skriver har iinget som helst att göra med Befolkningarna i Västvärlden, utan endast med de korrumperade ‘politikerna’ o ‘tjpersonerna’ o ‘de’ som styr ‘poltikerna’ att göra vad dessa beordras till

Tege Tornvall
Tege Tornvall
Gäst
Reply to  jonnyjonson
13 oktober 2021 kl 09:59

Bara genom att vara eller göra sig fattigt, efterblivet och nödlidande kan ett land “klara kraven”.

jonnyjonson
jonnyjonson
Gäst
Reply to  Tege Tornvall
14 oktober 2021 kl 02:33

Precis, patogenernas sanslösa försök till krav om ‘0 tillväxt’ har då ‘genomförts’, allt enl deras utpressnings- och hotförsöksplan. Graden av galenskap i den sk ‘gruppen’ blir mer o mer tydlig, ‘de’ är livsfarliga, punkt