Israel krigsövade mot nästa covidvariant Omega

publicerad 12 november 2021
- av NewsVoice
Israels premiärminister Naftali Bennett (2021-). Foto: Avi Ohayon / Government Press Office (Israel)
Israels premiärminister Naftali Bennett (2021-). Foto: Avi Ohayon / Government Press Office (Israel)
Bild: Israels premiärminister Naftali Bennett (2021-). Foto: Avi Ohayon, Government Press Office (Israel). Licens: CC BY-SA 3.0

VÄRLDEN. Israels nya premiärminister Naftali Bennett meddelade att Israel under torsdagen genomförde en krigsövning för att bekämpa nästa covidepidemi i landet. Bennett har flera gånger hänvisat till "Omega-stammen" för att beskriva nästa virala mutation som ännu inte har upptäckts.

Covidövningen som varade under en dag leddes av Israels civilförsvarsminister från sambandscentralen National Management Center, en krigsbunker i Jerusalem. Övningen utsatte landets institutioner och myndigheter för prövningar för att se om de klarade att hantera en ny dödlig Covid-19-variant.

Bennetts administration anser att krigsövningen mot covid är en världsnyhet. Beredskapen för framtida restriktioner för medborgerliga sammankomster och rörelser, karantäner, lockdown-policy och varningar måste utvecklas. Övningen testade sjukhusens respons, liksom beredskapen inom flera andra sektorer.

Varför Israel betraktar övningen för att hantera ett covidutbrott såsom en militär angelägenhet är oklar.

Naftali Bennett har en bakgrund som militärt befäl och soldat. Han var ledande befäl under många skarpa militärinsatser i Mellanöstern. Bennett är Israels nuvarande premiärminister sedan den 13:e juni 2021. Han tjänstgjorde som försvarsminister från 2019 till 2020.

Text: NewsVoice

Relaterat