I dag rusar elpriserna – isbildning i älvarna

publicerad 26 november 2021
- av NewsVoice
Isbildning på sjö. Foto och licens: Pixabay.com
Isbildning på sjö. Foto och licens: Pixabay.com
Bild: Isbildning på sjö. Foto och licens: Pixabay.com

EKONOMI. I dag förväntas elpriserna rusa i höjden, framförallt i norra Sverige. Vattenkraften i norra Sverige går just nu på halvfart på grund av isbildning i älvarna. Det inträffar varje år, men prishöjningen på el väntas ändå nå en toppnotering i dag jämfört med tidigare år, meddelar Sveriges Radio.

I norra Sverige förväntas priset stiga från drygt 43 öre upp till 1:20 kr per kilowatt-timme – en höjning med 179%.

Isbildning i älvarna är problemet.

“Det begränsar kapaciteten i älvarna och det påverkar hur mycket vi kan producera från vår vattenkraft. Detta i kombination med att det är kallt och blåser relativt lite de kommande dagarna, gör att priset trycks upp”, säger Per Larsson, ansvarig för produktionsplanering på Vattenfall.

Södra Sverige kommer också att få en höjning på 1:65 kr per kilowatt-timme, rapporterer Ekot. Det finns ingen prognos för hur länge det höjda priset kan stanna.

Text: NewsVoice


Så här kan du stötta Newsvoice

 • Hur gjorde vi på 1960-talet?
  Då hade vi el och troligen samma pris överallt.
  Fast det är klart, vi var en tredjedel färre invånare.

 • Hur gjorde vi på 1960-talet?
  Då hade vi el och troligen samma pris överallt.
  Fast det är klart, vi var en tredjedel färre invånare.

 • tydligen måste vinsten vara oförändrad oavsett hur lite el
  som kan produceras. Monopol är nyckeln till stora vinster!

  • Jag brukar försöka hålla god ton, och försöka ha kvar humorn hur dumt det än blir. Men ibland är jag riktigt dum själv, jag förutsätter att människor kan se det uppenbara. Men bara för att det är uppenbart för mig, så behöver det ju inte vara uppenbart för andra.

   Bara för att älvarna fryser så slutar ju inte vattnet att rinna. För att det ska ske så måste det ju genomfrysa, något som i princip aldrig sker i rinnande vatten. Att ett vattenkraftverk skulle vara så jävla dumt konstruerat att det inte funkar på vintern är ju tämligen osannolikt. Viss blir det mindre vatten i älvarna när tjälen i backen stryper tillrinning, men det är ju ungefär likadant varje år.

   Men det är bara ännu en blatant lögn som allt annat. Precis som att när polaris smälter, som ju har större volym än vatten, så skulle havsnivån stiga. Eller det grundläggande faktum att mer is kalvar i havet för att istäcket växer därför att det är rekordkallt. Den fysiska verkligheten har sedan länge slutat göra sig gällande.

   Men visst har du rätt. Att ta ner ett träd, kapa det och klyva det. Transportera stapla och sen elda i en gammal panna från 1973. Och det är ändå ca halva priset mot att värma mitt hus med el. El är ett gigantisk bedrägeri från början till slut. Avgift på avgift på avgift på avgift. Allt för att hålla befolkningen på knä.

 • tydligen måste vinsten vara oförändrad oavsett hur lite el
  som kan produceras. Monopol är nyckeln till stora vinster!

  • Jag brukar försöka hålla god ton, och försöka ha kvar humorn hur dumt det än blir. Men ibland är jag riktigt dum själv, jag förutsätter att människor kan se det uppenbara. Men bara för att det är uppenbart för mig, så behöver det ju inte vara uppenbart för andra.

   Bara för att älvarna fryser så slutar ju inte vattnet att rinna. För att det ska ske så måste det ju genomfrysa, något som i princip aldrig sker i rinnande vatten. Att ett vattenkraftverk skulle vara så jävla dumt konstruerat att det inte funkar på vintern är ju tämligen osannolikt. Viss blir det mindre vatten i älvarna när tjälen i backen stryper tillrinning, men det är ju ungefär likadant varje år.

   Men det är bara ännu en blatant lögn som allt annat. Precis som att när polaris smälter, som ju har större volym än vatten, så skulle havsnivån stiga. Eller det grundläggande faktum att mer is kalvar i havet för att istäcket växer därför att det är rekordkallt. Den fysiska verkligheten har sedan länge slutat göra sig gällande.

   Men visst har du rätt. Att ta ner ett träd, kapa det och klyva det. Transportera stapla och sen elda i en gammal panna från 1973. Och det är ändå ca halva priset mot att värma mitt hus med el. El är ett gigantisk bedrägeri från början till slut. Avgift på avgift på avgift på avgift. Allt för att hålla befolkningen på knä.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *