Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

23%

23.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

I dag rusar elpriserna – isbildning i älvarna

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 26 november 2021
- NewsVoice redaktion
Isbildning på sjö. Foto och licens: Pixabay.com
Isbildning på sjö. Foto och licens: Pixabay.com
Bild: Isbildning på sjö. Foto och licens: Pixabay.com

EKONOMI. I dag förväntas elpriserna rusa i höjden, framförallt i norra Sverige. Vattenkraften i norra Sverige går just nu på halvfart på grund av isbildning i älvarna. Det inträffar varje år, men prishöjningen på el väntas ändå nå en toppnotering i dag jämfört med tidigare år, meddelar Sveriges Radio.

I norra Sverige förväntas priset stiga från drygt 43 öre upp till 1:20 kr per kilowatt-timme – en höjning med 179%.

Isbildning i älvarna är problemet.

“Det begränsar kapaciteten i älvarna och det påverkar hur mycket vi kan producera från vår vattenkraft. Detta i kombination med att det är kallt och blåser relativt lite de kommande dagarna, gör att priset trycks upp”, säger Per Larsson, ansvarig för produktionsplanering på Vattenfall.

Södra Sverige kommer också att få en höjning på 1:65 kr per kilowatt-timme, rapporterer Ekot. Det finns ingen prognos för hur länge det höjda priset kan stanna.

Text: NewsVoice


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq