Kanalen Unherd undersöker Österrikes lockdown för ovaccinerade

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 21 november 2021
- NewsVoice redaktion
Ovaccinerad, Österrike. Foto: Unherd.com

COVIDKRISEN. Kanalen Unherd besöker den österrikiska huvudstaden Wien samma dag som världens första lockdown för ovaccinerade infördes. Frågor ställdes. Hur mår vanliga människor när en tredjedel av befolkningen sätts i partiell husarrest? Hur känns det för de som sitter fast hemma och hur kunde en liberal demokrati komma fram till detta år 2021?

Sedan i måndags den 15:e november 2021 får ovaccinerade österrikare inte lämna sina hem förutom för att gå till jobbet, köpa nödvändiga förnödenheter eller träna. Detta är världens första lockdown för ovaccinerade. Det infördes som ett svar på snabbt ökande antal PCR-positiva fall och en kapacitetsbrist på österrikiska sjukhus.

“Det är inte en rekommendation, utan en order”, meddelade inrikesminister Karl Nehammer vid en presskonferens. “Varje medborgare borde veta att de kommer att kontrolleras av polisen.”

Det handlar om en skärpning i riktningen mot obligatoriska vaccinpass som redan finns i många länder i Europa, där ovaccinerade människor redan är utestängda från restauranger, museer och teatrar, men att placera en minoritet av befolkningen i partiell husarrest verkar gå över en ny gräns, skriver Unherd.

Text och översättning: NewsVoice | Källa: Inside the Austrian lockdown (Unherd.com)

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq