Leg psykolog: FHM ger barn ångest och onödiga “säkerhetsbeteenden”

publicerad 19 november 2021
- Gästskribent
Susanna Sandström, legitimerad psykolog
Susanna Sandström, legitimerad psykolog
Susanna Sandström, legitimerad psykolog. Privat foto.

COVIDKRISEN. Den legitimerade psykologen Susanna Sandström ser en stor samhällsfara i den stämning som piskats upp runt covid-19. Hon anser att Folkhälsomyndigheten bidragit till ökade ”säkerhetsbeteenden” och panikångest, särskilt hos barn. 

Sandström (finns på Facebook) skickade följande brev till Folkhälsomyndigheten den 18 november 2021 (fetningar av NewsVoice):

Jag arbetar som leg psykolog och ser en stor samhällsfara i den stämning som piskats upp runt covid-19-viruset under det sista året. Jag har svårt att förstå de uttalanden som Folkhälsomyndigheten gått ut med sista dagarna, som jag anser på ett olyckligt sätt underblåser en oproportionerlig ångest i befolkningen.

Direktiven är dåligt underbyggda av tidigare vetenskap och evidens, och det har länge pågått en debatt om nyttan av vaccinering/isolering av andra än riskgrupper eller införande av vaccinpass.

Jag vill mer belysa de psykologiska effekterna av den förda politiken.

Den hårt vinklade rapporteringen runt covid-19 i media har lett till förhöjd ångest hos stora delar av befolkningen. Tyvärr har Folkhälsomyndigheten inte agerat för att balansera detta utan i stället bidragit till ökade ”säkerhetsbeteenden”, i psykologiska termer beteenden som används för att kortsiktigt dämpa ångest, men som sett i perspektiv bara ökar ångesten och gör den ständigt mer lättväckt.

Jämför t ex en patient med svår panikångest som inte kan lämna hemmet. Det är inte ett tillstånd som kommit plötsligt, utan har utvecklats steg för steg genom alltfler undvikande ”säkerhetsbeteenden”.

När det gäller covid-19 är dessa ”säkerhetsbeteenden” vaccinationer och testningar allt längre ner i åldrarna, särskiljning av vaccinerade och ovaccinerade, restriktioner som kommer och går osv, som bildar en nedåtgående spiral som snarast måste brytas!

För att främja folkhälsan bör myndigheten sträva efter att motverka ångest och panik med saklighet och noggrannhet i sina kommunikationer och direktiv. Inte uttalanden som att ”vaccinerade ska inte behöva oroa sig för att sitta bredvid ovaccinerade personer” som argument för vaccinpass.

Var finns evidensen för att ovaccinerade skulle vara farligare än andra människor ur smittosynpunkt? Och var ska det sluta? Krav från folket på arbetsläger för ovaccinerade?

När det gäller barnens psykiska hälsa ser jag direktiven om att testa barn med förkylningssymtom som direkt olämpliga. Även om testerna tas som snabbtest i näsan är det ett mycket obehagligt och smärtsamt ingrepp som det är orimligt att barn ska ”skolas in i” från sex års ålder! Förkylningar har alltid funnits och ännu för ett år sedan ansågs barn varken behöva vaccin eller vara smittspridare av covid.

Har det kommit ny evidens angående smitta eller nyttan av barnvaccinering eller är det ”säkerhetsbeteende”?

Barn löper liten risk att bli allvarligt sjuka i covid-19, medan Folkhälsomyndighetens nya direktiv riskerar att ge dem psykiska men för lång tid framöver.

Signerat: Susanna Sandström, leg psykolog

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Bra skrivet. Det är skrämmande hur världen nu i sitt tillstånd av skräck har börjat leta efter syndabockar. Alltid skönt att kunna agera ut sin ångest mot en minoritetspopulation när man är så rädd att man ser rött.

  Att FHM och våra politiker inte ser varningstecknen är ofattbart.

  • Ganska viktig poäng det där med syndabockar. Har inte tänkt så mycket på det förut. Men visst ångest och rädsla, och någon måste beskyllas. Och här finns ju de perfekta syndabockarna. De som vägrar delta trots att det är säkert och effektivt och oavkortat leder till frälsningen!

   Och blinda av rädslan ser man inte det uppenbara, hur skulle någon kunna vara ett hot mot någon som är “skyddad”. Och om man fortfarande är hotad, vad är då skillnaden? Ingen är ju uppenbart inte “immun”.

 • Bra skrivet. Det är skrämmande hur världen nu i sitt tillstånd av skräck har börjat leta efter syndabockar. Alltid skönt att kunna agera ut sin ångest mot en minoritetspopulation när man är så rädd att man ser rött.

  Att FHM och våra politiker inte ser varningstecknen är ofattbart.

  • Ganska viktig poäng det där med syndabockar. Har inte tänkt så mycket på det förut. Men visst ångest och rädsla, och någon måste beskyllas. Och här finns ju de perfekta syndabockarna. De som vägrar delta trots att det är säkert och effektivt och oavkortat leder till frälsningen!

   Och blinda av rädslan ser man inte det uppenbara, hur skulle någon kunna vara ett hot mot någon som är “skyddad”. Och om man fortfarande är hotad, vad är då skillnaden? Ingen är ju uppenbart inte “immun”.

 • Håller helt med!! Och skolan också bidrar till genom att visa den indoktrinerande program Lilla Aktuellt Skola, som inte bara innehåller covid propaganda men även alla hemska nyheter som gör ingen nytta för lågstadiet elever.
  Om du har små barn och håller med detta:Mejla gärna lärare och rektor och be de att inte visa programmet.
  Vi ska både stoppa Corona psykos och indoktrinering.

 • Håller helt med!! Och skolan också bidrar till genom att visa den indoktrinerande program Lilla Aktuellt Skola, som inte bara innehåller covid propaganda men även alla hemska nyheter som gör ingen nytta för lågstadiet elever.
  Om du har små barn och håller med detta:Mejla gärna lärare och rektor och be de att inte visa programmet.
  Vi ska både stoppa Corona psykos och indoktrinering.

 • Är våra myndigheters såväl som regeringens agerande något som får oss att titta på “skräck-porr” för ärligt 15.000 avlidna på 2år och de flesta i riskgrupper och de flesta 70+ (i utsatta lägen) fick inte vård på IVA….. att rädda liv i trafiken där det dör 250 per år tack vare säkrare bilar osv…… här försvinner tusentals och man har inte ens några vårddygn att spendera på varje……… vakna gott folk det som sägs är inte hela sanningen kanske inte ens en liten del är sanning…. Freudianskt rakt igenom

 • Är våra myndigheters såväl som regeringens agerande något som får oss att titta på “skräck-porr” för ärligt 15.000 avlidna på 2år och de flesta i riskgrupper och de flesta 70+ (i utsatta lägen) fick inte vård på IVA….. att rädda liv i trafiken där det dör 250 per år tack vare säkrare bilar osv…… här försvinner tusentals och man har inte ens några vårddygn att spendera på varje……… vakna gott folk det som sägs är inte hela sanningen kanske inte ens en liten del är sanning…. Freudianskt rakt igenom

 • Som elöverkänslig har jag följt forskningen i frågan i drygt 10 års tid. Här uppger myndigheterna ständigt att vissa fynd bör tystas ner eller slätas över för “att inte skapa onödig oro”.

  Varje år dör ungefär dubbelt så många i cancer som dött med PCR test. Men varje gång det kommer en ny studie om de goa kemikalierna i vår vardag så beskylls forskarna som alarmister som “skapar onödig oro”..

  Idag ska ungarna smetas in med kemikalier för att sterilisera sig från morgon till kväll. Kemikalier skall köras upp i näsan. Luftvägarna skall täckas helst och barnen pressas och injiceras med gift. “Ja du vill väl inte döda farmor lille vän”
  Och gärna skall de ha distansundervisning över trådlös uppkoppling, helst 5G.
  Ja på 5G finns ju inga studier så där slipper man oroa sig i onödan..

  En fullständigt ohämmad orgie i “onödig oro”. Statistiskt sett är det väl större risk att ett barn träffas av blixten än att de dör “med” corona.

  Skulle man tillämpa myndigheternas egen devis om att inte skapa “onödig oro” så borde väl Tengil och co tas in på psyket och behandlas för minst femton diagnoser. Tvångsbeteende, tvångstankar, covidpsykos, hysteri, mytomani osv.

  Sannolikt grav demens också.

  Minns någon när Tengil sa att smittan inte kunde komma till Sverige? När 75% vaccinationsgrad skulle ge flockimmunitet? Eller bara två veckor för att platta ut kurvan? Eller att vaccinen var så mycket bättre än naturlig immunitet?

  • Bra skrivet Joseph, du träffar spiken på huvud. Tänk bara på Amalgam skandalen för 20-30 år sedan . När internationella studier kom ut att Amalgam var farlig då sa våra Myndigheter raka motsats, sedan blev det p.g.a. tryck utifrån långsamt uppmjukad. Man har från myndigheter sida utvecklat ett Trygghetsnarkomanernas land här och ledd befolkningen in i att tro på allt vad de ansvariga säger, för de vill oss sååå väl. Att det ligger helt annorlunda intressen i bakgrunden mest pekuniära vill ingen tillstå vi har det ju så bra och de 300000 fattigpensionärer kan man förbi se, det är säkert deras egen fel.Apropå 5 G finns tillräckligt med forskning ( ca 10,000 art.) som visar att redan 4 G är farlig, men det är såå bekväm!! precis som det kontantlösa samhället där banken sedan helt råder över dina pengar då du inte har något annat bevis att du har dem förutom på din mobil, som lätt kan raderas. Jag är ingen bakåtsträvare, teknisk utveckling kan vara bra men den måste gagna alla och inte bara vissa, för detta krävs absolut transparens och övervakning av att transparensen är sant.

 • Som elöverkänslig har jag följt forskningen i frågan i drygt 10 års tid. Här uppger myndigheterna ständigt att vissa fynd bör tystas ner eller slätas över för “att inte skapa onödig oro”.

  Varje år dör ungefär dubbelt så många i cancer som dött med PCR test. Men varje gång det kommer en ny studie om de goa kemikalierna i vår vardag så beskylls forskarna som alarmister som “skapar onödig oro”..

  Idag ska ungarna smetas in med kemikalier för att sterilisera sig från morgon till kväll. Kemikalier skall köras upp i näsan. Luftvägarna skall täckas helst och barnen pressas och injiceras med gift. “Ja du vill väl inte döda farmor lille vän”
  Och gärna skall de ha distansundervisning över trådlös uppkoppling, helst 5G.
  Ja på 5G finns ju inga studier så där slipper man oroa sig i onödan..

  En fullständigt ohämmad orgie i “onödig oro”. Statistiskt sett är det väl större risk att ett barn träffas av blixten än att de dör “med” corona.

  Skulle man tillämpa myndigheternas egen devis om att inte skapa “onödig oro” så borde väl Tengil och co tas in på psyket och behandlas för minst femton diagnoser. Tvångsbeteende, tvångstankar, covidpsykos, hysteri, mytomani osv.

  Sannolikt grav demens också.

  Minns någon när Tengil sa att smittan inte kunde komma till Sverige? När 75% vaccinationsgrad skulle ge flockimmunitet? Eller bara två veckor för att platta ut kurvan? Eller att vaccinen var så mycket bättre än naturlig immunitet?

  • Bra skrivet Joseph, du träffar spiken på huvud. Tänk bara på Amalgam skandalen för 20-30 år sedan . När internationella studier kom ut att Amalgam var farlig då sa våra Myndigheter raka motsats, sedan blev det p.g.a. tryck utifrån långsamt uppmjukad. Man har från myndigheter sida utvecklat ett Trygghetsnarkomanernas land här och ledd befolkningen in i att tro på allt vad de ansvariga säger, för de vill oss sååå väl. Att det ligger helt annorlunda intressen i bakgrunden mest pekuniära vill ingen tillstå vi har det ju så bra och de 300000 fattigpensionärer kan man förbi se, det är säkert deras egen fel.Apropå 5 G finns tillräckligt med forskning ( ca 10,000 art.) som visar att redan 4 G är farlig, men det är såå bekväm!! precis som det kontantlösa samhället där banken sedan helt råder över dina pengar då du inte har något annat bevis att du har dem förutom på din mobil, som lätt kan raderas. Jag är ingen bakåtsträvare, teknisk utveckling kan vara bra men den måste gagna alla och inte bara vissa, för detta krävs absolut transparens och övervakning av att transparensen är sant.

 • Bra inlägg, men tyvärr måste jag lägga till det att just den psykologiska nedbrytning som artikelförfattaren tar upp är den som makten använt sig av för att skapa nämnda ångest bland befolkningen för att sedan erbjuda falsk trygghet i form av vaccinering.

 • Jag håller helt med Per Melins kommentar. Som balsam för själen att höra det här. Inte bara barn som mår dåligt.

 • Bra inlägg, men tyvärr måste jag lägga till det att just den psykologiska nedbrytning som artikelförfattaren tar upp är den som makten använt sig av för att skapa nämnda ångest bland befolkningen för att sedan erbjuda falsk trygghet i form av vaccinering.

 • Jag håller helt med Per Melins kommentar. Som balsam för själen att höra det här. Inte bara barn som mår dåligt.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *