Nya Zeeland och Australien tar täten som vaccinpolisstater

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 3 november 2021
- NewsVoice redaktion
Polisen i Australien brottar ner man som vägrar bära andningsskydd, 2020. Privat foto
Premiärminister Scott Morrison i Australien och premiärminister Jacinda Ardern i Nya Zeeland. Foto: pmc.gov.au
Premiärministrarna Scott Morrison (Australien) och Jacinda Ardern (Nya Zeeland). Pressfoto: pmc.gov.au

COVIDKRISEN. Nya Zeeland kräver att lärare och vårdanställda ska vara fullvaccinerade senast den 1:a januari 2022. I Australien varnar medborgare för att regeringsvåldet mot de som inte vaccinerar sig nått nya nivåer. Det ryktas till och med om militära övningar mot de ovaccinerade.

Nya Zeeland

Cirka 2,38 miljoner nyazeeländare hade mitten på oktober hittills blivit helt vaccinerade motsvarande cirka 57% av befolkningen. Regeringen i ledning av premiärminister Jacinda Ardern har meddelat att lockdown kommer att avslutas först när 90% av befolkningen är vaccinerad.

Arbetstagare inom hälso- och vårdsektorn måste vara helt vaccinerade senast den 1 december 2021, medan skol- och förskolepersonal måste ha fått sina två doser senast den 1 januari 2022, uppger Chris Hipkins, ansvarig för regeringens respons-team mot Covid-19.

Besluten har lett till att många inom vården nu lämnar landet berättar en svensk läkare, verksam i Nya Zeeland, för NewsVoice, en läkare som valt att återvända till Sverige som ett bättre och mer fritt alternativ.

Australien

Australien har implementerat några av de strängaste covidrestriktionerna i världen (och en över 18 månader lång lockdown). Polisen arresterar medborgare om de inte bär munskydd och för att de deltar i protester. Polisen till och med genom hembesök varnar kända opposiotionella för att delta i kommande massprotester.

Reportage: ”Australia Has Completely Lost Its Mind”

Producer Ian Haworth. Foto: Daily Wire
Producer Ian Haworth. Foto: Daily Wire

Medborgare rapporterar att regeringens hot i praktiken kan leda till att myndigheter beslagtar människors hem på grund av obetalda covidböter. Böter över 50,000 kr förekommer för den som bryter mot någon av covidrestriktionerna. Regeringen uppges hota med att kasta ut människor på gatan, auktionera ut deras hem medan banker aktivt stoppar utbetalning av medborgarnas pengar från sina egna bankkonton om de inte betalar.

Läs mer: Australia Confiscating Bank Accounts, Property, Licenses, & Businesses For Non-Compliance With COVID Fines

Daniel Andrews. Fotograf okänd.

Daniel Andrews som är högsta ministern i delstaten Victoria pekas ut som en modern ”Hitler”.

”If there was ever a politician who will be dragged from his chamber in a revolution, history would point to Daniel Andrews. Now he is throwing anyone who opposes his authoritarian measures out of Parliament” – Martrin Armstrong

En parlamentariker vid namn Tom Quilty i Australien som fick sparken från parlamentet replikerar. Han kallar regeringens metoder för drakoniska i ett försvarstal.

Evelyn Rae i Australien berättar i sociala medier att hon är försatt i hemkarantän trots att hon inte ens är sjuk eller har symptom. Hon är helt enkelt inte vaccinerad. Hon får inte lämna hemmet och delta i det fria samhällets alla aktiviteter längre. Hon får endast lämna hemmet för ”essentiella” aktiviteter som att handla mat och några andra undantag.

Rae berättar i en tweet idag att hon förlorat jobbet för att hon vägrar ta covidvaccinet. Rae finns även på Telegram där hon rapporterar om läget i Australien.

I en video som fått viral spridning rapporterar en man hur det är att ha suttit 14 dagar i karantän på ett hotell. Videon visar hur en av mannens karantänsgrannar får ett utbrott.

I en annan video uppger en man att militären i Australien nu tränar på att dra ut folk ur sina hem för att tvångsvaccinera dem. NewsVoice har inte haft möjlighet att bekräfta den uppgiften.

Sammanställning: NewsVoice

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq