Österrike förbjuder oinjicerade från offentliga platser – 36% vägrar ta sprutan

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 6 november 2021
- NewsVoice redaktion
Alexander Schallenberg. Foto: Bundesministerium für Europa. Licens: CC BY 2.0, Commons
Alexander Schallenberg. Foto: Bundesministerium für Europa. Licens: CC BY 2.0, Commons
Bild: Alexander Schallenberg. Foto: Bundesministerium für Europa. Licens: CC BY 2.0, Commons

VÄRLDEN. Österrike stoppar oinjicerade från att komma in på en lång lista av offentliga platser som barer, kaféer, frisörer och hotell, meddelade landets nya förbundskansler Alexander Schallenberg i fredags.

Besöksförbudet kommer att träda i kraft nästa vecka på måndag och kommer att gälla kaféer, barer, restauranger, teatrar, skidstugor, hotell, frisörer och alla evenemang som involverar mer än 25 personer, sa förbundskansler Alexander Schallenberg.

Den politiska manövern påverkar en stor del av Österrikes befolkning. 36% av landets invånare har vägrat att ta covidinjektionerna.

En fyra veckors övergångsperiod kommer att tillämpas. Under den perioden kommer personer som bara fått sin första injektion och kan visa upp ett negativt PCR-test att vara undantagna från reglerna, men efter dessa fyra veckor kommer dock de flesta offentliga utrymmen att öppna sina dörrar endast för de som är dubbelt injicerade eller kan visa att de nyligen återhämtat sig från en covidinfektion.

Andra europeiska länder som Frankrike och Italien har tagit fram digitala vaccinpass och även Tyskland är inne på samma koncept. Den tyska förbundskanslern Angela Merkel larmade tidigare i veckan för kommande ”allvarliga restriktioner” för de oinjicerade i Tyskland.

Sebastian Kurz.MSC, CC BY 3.0 DE via Wikimedia
Sebastian Kurz.MSC, CC BY 3.0 DE via Wikimedia

Alexander Schallenberg ersatte Sebastian Kurz (35) som avgick efter räder mot hans kontor och parti. Schallenberg är en nära allierad till Kurz, som avgick som förbundskansler i oktober efter anklagelser om korruption riktad mot honom och nio andra politiker och administratörer. Den globalistvänlige Sebastian Kurz (född 1986) valdes till landets utrikesminister 2013 endast 27 år gammal.

Text och översättning: NewsVoice. Källor: Deutsche Welle, Politico och Russia Today


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq