Upptrappningen mellan Taiwan och Kina fortsätter

publicerad 25 november 2021
- av Christian Pavón, jurist
Taiwans militär. Foto: Cèhuà: Huī xióng shèyǐng. Licens: Public Domain

VÄRLDEN. Under de senaste månaderna har spänningarna mellan Kina och Taiwan ökat drastiskt. Under början på oktober flög närapå 150 kinesiska stridsflygplan över taiwanesiskt luftrum och den kinesiska presidenten Xi Jinping har under de senaste åren talat om en ”återförening mellan Kina och Taiwan.”

Text: Christian Pavón

Detta har inte mötts väl av Taiwans befolkning som vill vara en demokrati och inte ingå i diktaturen Kina. Xi har tidigare anfört dess gemensamma diaspora som ett skäl till varför han vill att Kina och Taiwan ska bli en och samma stat.

Taiwan består trots allt etniskt mest av etniska kineser, men Xi bortser från att Taiwan är det land som de icke kommunistiska, icke revolutionära kineserna retirerade till efter att ha förlorat slaget mot Mao Tse-tung. Taiwans befolkning är alltså inte i grunden anti-kinesiska utan emot det Kinesiska Kommunistiska Partiet (KKP).

Enligt rykten som cirkulerat i media och på nätet så har amerikansk trupp placerats på Taiwan och börjat utbilda taiwanesisk militär i att försvara Taiwan om det skulle utveckla sig  till ett fullskaligt krig mellan Kina och Taiwan. Dessa rykten har nu bekräftats av Taiwans president Tsai Ing-wen, som medger att amerikansk trupp är på plats i Taiwan och tränar taiwanesisk militär. Detta enligt en intervju som gjordes med CNN den 28 oktober i år.

Hur dessa händelser kommer utveckla sig i framtiden kan vi bara sia om, men att det nu råder en väldigt kraftig spänning mellan USA och Kina som kan komma att påverka den geopolitiska internationella säkerhetspolitiska situationen avsevärt råder det inga tvivel om.

Text: Christian Pavón

Relaterat

  • Taiwan bildades och utropades som självständig stat av de antikommunistiska och antirevolutionära krafterna som slogs emot Mao Tse-Tung och kommunisterna under dess ledare Chiang Kai Shek år 1949. Taiwan tillhörde fram till dess Kina och dess suveränitet har aldrig accepterats av den kinesiska kommunistiska ledningen. Taiwan har länge känt pressen från Kina och officiellt var under militärt undantagstillstånd ända fram till 1987.

Källor