Upptrappningen mellan Taiwan och Kina fortsätter

Christian Pavón (Pavon.se) är en Europarättsjurist med intresse för politik, juridik, kultur och geopolitik. Frilansare för NewsVoice. Stöd Christians arbete genom att swisha till: 0730 97 54 18
publicerad 25 november 2021
- Christian Pavón, jurist
Taiwans militär. Foto: Cèhuà: Huī xióng shèyǐng. Licens: Public Domain

VÄRLDEN. Under de senaste månaderna har spänningarna mellan Kina och Taiwan ökat drastiskt. Under början på oktober flög närapå 150 kinesiska stridsflygplan över taiwanesiskt luftrum och den kinesiska presidenten Xi Jinping har under de senaste åren talat om en ”återförening mellan Kina och Taiwan.”

Text: Christian Pavón

Detta har inte mötts väl av Taiwans befolkning som vill vara en demokrati och inte ingå i diktaturen Kina. Xi har tidigare anfört dess gemensamma diaspora som ett skäl till varför han vill att Kina och Taiwan ska bli en och samma stat.

Taiwan består trots allt etniskt mest av etniska kineser, men Xi bortser från att Taiwan är det land som de icke kommunistiska, icke revolutionära kineserna retirerade till efter att ha förlorat slaget mot Mao Tse-tung. Taiwans befolkning är alltså inte i grunden anti-kinesiska utan emot det Kinesiska Kommunistiska Partiet (KKP).

Enligt rykten som cirkulerat i media och på nätet så har amerikansk trupp placerats på Taiwan och börjat utbilda taiwanesisk militär i att försvara Taiwan om det skulle utveckla sig  till ett fullskaligt krig mellan Kina och Taiwan. Dessa rykten har nu bekräftats av Taiwans president Tsai Ing-wen, som medger att amerikansk trupp är på plats i Taiwan och tränar taiwanesisk militär. Detta enligt en intervju som gjordes med CNN den 28 oktober i år.

Hur dessa händelser kommer utveckla sig i framtiden kan vi bara sia om, men att det nu råder en väldigt kraftig spänning mellan USA och Kina som kan komma att påverka den geopolitiska internationella säkerhetspolitiska situationen avsevärt råder det inga tvivel om.

Text: Christian Pavón

Relaterat

 • Taiwan bildades och utropades som självständig stat av de antikommunistiska och antirevolutionära krafterna som slogs emot Mao Tse-Tung och kommunisterna under dess ledare Chiang Kai Shek år 1949. Taiwan tillhörde fram till dess Kina och dess suveränitet har aldrig accepterats av den kinesiska kommunistiska ledningen. Taiwan har länge känt pressen från Kina och officiellt var under militärt undantagstillstånd ända fram till 1987.

Källor

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Den unga generationen på Taiwan ryktas vara mer positiv till fastlandskina.
  Och som vanligt vill jag påminna om att det var USA som hjälpte Mao till makten och hindrade Chiang Kai Shek vilket var och är delvis helt okänt för Taiwan’s befolkning. Deng tidigare och nu XI har lagt Maoismen bakom sig vad innehållet beträffar.
  Men väst kan mycket väl tänkas backa upp vänsterradikaler på fastlandet för att splittra, så från Kina förekommer en del (förebyggande?) retoriska utspel om ‘den store rorsmannen’ som minner om Mao, för att det inte ska finnas fäste för att splittra. Om man är medveten om förhistorien då USA genom organisationen YMCA assisterade Mao med att utbilda kommunister så bör man inte bli förvånad över om dom försöker igen.
  YMCA är nominellt kristen men var kopplad till Pilgrim Society och därför till brittiska imperiet och det var även en annan kristen sekt frambringad av brittiska imperiet som på 1840-talet orsakade ett fruktansvärt blodbad och ledde till Kinas långa förödmjukelse.

  • Det är en mörk historia europas länder med bla England.Frankrike Sverige Holland har som ”skapade”Amerika och frihet för fattiga,förtryckta av kyrkan och Kungar bla svenskar iofs drabbades USA urbefolkningen.Samt slavar från Afrika.Samtidigt har Europas ländet startat flera värdskrigSedan dess har USA varit brutalt smarta med att blanda sig i krig iofs för att stoppa?! kommunister att växa.vilket det nu visar sig har misslyckats pga pengar makt styr demokrater iofs även republik..stora företag och som vanligt drabbas folket..De onda vinner tyvärr över fredliga…

   • Endast britterna ‘startade’ världskrigen men manipulerade så skickligt historieskildringen och undanröjandet av arkiv att dom lyckats skylla ifrån sig.
    Britterna infiltrerade och manipulerade alla andra men ingen manipulerade britternas imperialister.
    Och i det tidigare skedet flydde deras religiösa för att få frihet att utöva intolerans,
    Troligen fanns inom deras utvandrares led
    redan från början en medveten avsikt att bygga imperiet.
    Och just från dom släkterna har sedan Usa dominerats och kommit att styra Usa mkt mer i Englands stil dvs för en oligarki som inte vill bygga nationen i befolkningens intresse.
    Den brittiska oligarkin hämtade sin inspiration från det tidigare Venetianska imperiet som var experter på splittring . Dom och deras partners i Genua låg bakom den kristna kyrkans splittring och korruption.
    Så dom låg därför även bakom 30-åriga kriget och religiösa flyktingströmmar.
    Tidigare var kyrkan positiv till vetenskap och nationsbyggande vilket ledde till renässansen men sen tog de andra mörka krafterna över.
    OK detta var en förenklad beskrivning men den ligger närmare sanningen än att säga att alla var lika goda kålsupare.

  • Det är pengar och makten över oljan som Kina behöver,finns därför i Afghanistan även i Afrikas ländet,Sydamerika som Venezuela och betalar rikligt till dessa och europas länder samt berikat politiker enormt här och där..Kina är en diktatur som tar över världen i kampen mot Irak samt ”samarbetar” med ”big tech/företag ,Ryssland och Indien…lika barn leka bäst..och money talks..

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *