Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

40%

40.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 23/4 kl 09:30.

Regeringen: Vaccinationsbevis kan krävas för tillträde till allmänna sammankomster och offentliga tillställningar

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete (inkl granskningar, utlandsreportage) genom att annonsera, donera eller sponsra.
publicerad 17 november 2021
- NewsVoice redaktionen
Party och koncert. Foto: Matty Adame. Licens: Unsplash.com
Party och koncert. Foto: Matty Adame. Licens: Unsplash.com
Party och koncert. Foto: Matty Adame. Licens: Unsplash.com

Regeringen avser att gå vidare med förslaget om att möjliggöra användning av vaccinationsbevis vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar från och med den 1 december 2021. Syftet är att begränsa smittspridning bland framför allt ovaccinerade genom att förhindra att ovaccinerade personer samlas i större grupper, samtidigt som verksamheter kan fortsätta att ta emot besökare.

“Pandemin är inte över och i vår omvärld sprids nu smittan. Den negativa utvecklingen är oroande även om vi ännu inte sett en liknande utveckling i Sverige. Regeringen och Folkhälsomyndigheten ser därför behov av att kunna använda vaccinationsbevis som en smittskyddsåtgärd för att begränsa smittkedjor”, säger socialminister Lena Hallengren.

Regeringen har i dag tagit emot en hemställan från Folkhälsomyndigheten, där myndigheten ser behov av att få tillgång till vaccinationsbevis som en smittskyddsåtgärd. Regeringen remitterade i september ett förslag som innebär att de restriktioner som gäller för ett arrangemang kan lättas om arrangören kan garantera att deltagarna är vaccinerade genom att deltagarna visar upp ett vaccinationsbevis som visar att de är fullvaccinerade, det vill säga vaccinationsdelen i EU:s digitala covidbevis.

Detta innebär att om arrangören väljer att kräva vaccinationsbevis behöver de inte beakta de deltagarbegränsningar som Folkhälsomyndigheten ser behov av för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Enligt Folkhälsomyndigheten gället det de som hålls inomhus med fler än 100 deltagare.

“Det är prioriterat för regeringen att ge möjligheter att verka för såväl kulturen, idrotten som andra viktiga evenemang och sammankomster. När vi nu ser att läget riskerar att bli sämre avser vi att direkt gå vidare med det sedan tidigare förberedda förslaget om vaccinationsbevis, för att ge arrangörer av kultur- och idrottsevenemang möjligheten att upprätthålla sina verksamheter”, säger kultur- och demokratiminister Amanda Lind.

Regeringen har för avsikt att gå vidare med förslaget, som ska börja gälla den 1 december 2021. Eftersom sittande regering är en övergångsregering kommer frågan att förankras med riksdagen.

Kort om förslaget

  • Förslaget syftar i första hand till att minska risken för smittspridning genom att begränsa ovaccinerade personers möjligheter att delta i allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.
  • Endast vaccinationsbevis kommer att godtas, det vill säga vaccinationsdelen i EU:s digitala covidbevis, vilket innebär att man måste vara vaccinerad.
  • Målsättningen är att de nya reglerna börjar gälla den 1 december 2021.

Covidbevis

Vaccinationsbevis kan beställas på www.covidbevis.se

För personer utan e-legitimation tar det längre tid att beställa ett vaccinationsbevis eftersom det blir fler manuella moment för att säkerställa att alla vaccinationsbevis hamnar hos rätt personer. Så är det redan idag och det kan bli ännu längre väntetider nu när vaccinationsbeviset ska användas nationellt. Om du inte vill vänta i onödan uppmanar vi dig som ännu inte har skaffat e-legitimation att göra detta, till exempel i form av ett mobilt bank-ID. Då kan du beställa ditt vaccinationsbevis på bara några minuter.

Text (pressmeddelande): Elin Aarflot, pressekreterare hos socialminister Lena Hallengren


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq