Egypten bygger en ny superhuvudstad: New Cairo

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 21 december 2021
- NewsVoice redaktion

KULTUR. Egypten bygger en ny huvudstad: New Cairo mitt ute i öknen. Staden ska bli supermodern med de högsta husen i Afrika, sportarenor, en enorm park, forskningscenter, universitet, köpcenter, moskéer och genomtänkta infrastrukturer. Här ska även världens högsta byggnad på 1000 meter byggas.


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Här ser vi en gammal teckning som visar hur Vatikanobelisken reses på Petersplatsen år 1586:

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Lista_%C3%B6ver_Roms_obelisker

  Arkitekten Domenico Fontana organiserade flytten från Egypten och uppresandet av den obelisk som nu står mitt på Petersplatsen i Vatikanstaten i Rom.

  Under befallning av påven Sixtus V tog Domenico Fontana på sig ansvaret att flytta den 327 ton tunga obelisken från Egypten till Vatikanen i Rom år 1586. Ingen annan hade vågat ta på sig ansvaret för att flytta obelisken på grund av att dödsstraffet skulle utdömas ifall projektet skulle misslyckas. 

  Dödsstraff hade även utfärdats för var och en som bröt den tystnad som ansågs vara nödvändig för en så komplicerad uppgift. 

  Förflyttningen av obelisken utfördes av 900 män och 72 hästar och de gjorde detta med hjälp av hamparep och järnstänger. 

  Enligt myten ropade en sjöman från Genua: “Kasta vatten på repen!”, när han såg att repen var på väg att ge efter. Repen krympte tillbaka till det normala och uppgiften slutfördes utan att denne sjöman straffades för att ha brutit tystnaden.

  http://culturemechanism.blogspot.com/2013/09/st-peters-obelisk.html

 • Verkar som om den genom årtusenden spridda faraoniska diasporan har tänkt börja röra sig tillbaka “to the motherland” lagom till det magiska år 2030, så de kan regera därifrån. Genom att bygga delar med arkitektur från t.ex. USA, Frankrike o.s.v. så blir ju återflytten inte en alltför stor kulturkrock. Sen blir en kilometers representation av faraonisk överhöghet ett svårslaget framtida rekord.

 • Då måste Sverige bidra med pengar och ett jämlikhetens kvinnohuset, som kan kallas Palmehuset. S får kontor där för att rekrytera bidragsväljare.

 • Själv tänkte jag snickra en ny bänk nästa sommar, om jag inte sitter i covidcamp.

  Lite olika visioner kanske?.

 • Tyckte ni inte att det såg lite konstigt på bilderna under Bidens kalabalik i Kabul, att den sista flygplatsen låg mitt i stan? Den byggdes inte där. Den var stan som växte ut runtomkring flygplatsen under NATOs ockupation.

  (Denna buggsajt går det inte att använda länkar eller bilder i, men googla “Kabul city population growth” eller nåt liknande så hittar ni grafer och värre illustrationer.)

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *