Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

23%

23.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Vi kan lita på GD Karin Tegmark Wisell i en parallell verklighet

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 7 december 2021
- NewsVoice redaktion
Karin Tegmark Wisell, Folkhälsomyndigheten. Foto: SVT.se

OPINION. I en parallell verklighet håller Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell en pressträff. I denna parallella verklighet står myndigheten på folkets sida till skillnad från den rådande verkligheten där geopolitisk ideologi och manus från gigantiska företag styr politiker och generaldirektörer.

Text: anonym | Bild: Karin Tegmark Wisell, Folkhälsomyndigheten. Foto: SVT.se. Montage: NewsVoice.se

Karin Tegmark Wisell (fiktivt tal):

Välkomna ska ni vara till dagens informationsträff om pandemin! Jag vill börja med ett lugnande besked till alla människor som är oroliga över de rykten som sprids om kommande vaccintvång och inlåsning. Till er vill jag säga: Vi står alltid på folkets sida. Det är vårt uppdrag och det hörs rentav på vårt namn – folkhälsan, folkets hälsa. Det är ni, befolkningen i landet, som är våra uppdragsgivare, det är ni som betalar våra löner via skatten och det är därmed för er som vi arbetar.

Vi är många som har svininfluensan i färskt minne. Ett hundratal ungdomar fick betala ett högt pris för massvaccineringen, som bland annat vi på Folkhälsomyndigheten bär ansvaret för. Vi har lärt vår läxa och kommer att göra allt för att inte liknande misstag upprepas den här gången.

Även om vacciner, som ganska nyligen har tagits fram och börjat användas, kan ha sin plats i bekämpningen av pandemin, så är dessa bara ETT verktyg bland många andra.

Vi vet att massvaccinering är ohyggligt lönsamt för vaccinproducenterna, så påtryckningar från läkemedelsbolag får på inga villkor styra oss, utan vi ska ha ett öppet sinne för olika lösningar. Inte minst lyssnar vi på vad ni, folket, efterfrågar och känner er mest bekväma med. Många som insjuknar är välinformerade och vill till exempel kunna påverka vilka preparat de får och kunna vara med att skräddarsy sina behandlingar.

Ingen mår bra av att i ett utsatt läge avfärdas med beskedet att de ska isolera sig hemma och vänta tills de blir sämre innan de får någon vård. Och sedan när de väl får vård, att behandlingen bestäms helt över huvudet på dem. Om det är något vi har lärt oss, så är det vikten av tidiga insatser och att patienten är delaktig och medbeslutande.

Det finns många spännande innovationer och gamla beprövade läkemedel som vi håller på att studera och testa. UV-ljus, intravenöst C-vitamin, ventilationsfilter, malariamediciner, vitaminer och mineraler – listan är lång.

Med tanke på att vi på Folkhälsomyndigheten är ca 500 anställda, har vi resurser att såväl följa skeenden i olika länder som att testa innovationer, mäta och ta del av alla studier som görs.

Journalister och privatpersoner ska därmed aldrig behöva uppleva att deras frågor avfärdas med kommentarer som ”nu vet jag inte vilken studie du syftar på …”.

Vi på Folkhälsomyndigheten har gjort en snabb omställning sedan vi nåddes av de första uppgifterna från Wuhan. De av våra anställda som före pandemin satt och pulade med faktablad om faran med bingo, lotterier och folköl, har omplacerats för att snabbt bemöta den aktuella kunskapsefterfrågan.

För tänk om det hade visat sig att privatpersoner på sin fritid – till exempel pokerspelare, pensionerade företagsledare, arkitekter och läkare, videobloggare och redaktörer på alternativmedia – var snabbare, kunnigare, mer insatta och hade mer på fötterna än alla vi högt betalda på Folkhälsomyndigheten? Hur skulle det se ut? Det skulle nog se mycket illa ut!

Självbestämmande och delaktighet är viktigt för hälsan. Motsatsen till placeboeffekten kallas för noceboeffekten. Det innebär att det räcker att man tror att något – till exempel ett vaccin – är farligt, så kan man bli sjuk av att injiceras med det.

Och om vi på Folkhälsomyndigheten till exempel – vilket vi naturligtvis aldrig skulle göra! – uteslutande pratade om vaccin som den enda och slutgiltiga lösningen och manade till allmän vaccinationsplikt, så hade resultatet blivit att hundratusentals eller miljontals människor hade känt sig jagade, hotade, stressade. Det hade lett till stor förtvivlan och en känsla av maktlöshet och varit direkt skadligt för den breda folkhälsan.

Om vi hade betett oss på ett sådant sätt – närmast krävt att alla människor skulle vaccinera sig – då hade folk med rätta börjat misstänka att vi var köpta, att vi jobbade efter någon annans agenda, att hela pandemin handlade om något helt annat än att bekämpa viruset.

Tyvärr kan vi se att myndigheterna i vissa länder hetsar människor mot varandra och pekar ut syndabockar. Att införa tvångsåtgärder och påstå att de som av olika skäl väljer att inte vaccinera sig är de som driver smittan, är detsamma som att piska upp hat och rädsla. Ett i det närmaste brottsligt beteende som vi på Folkhälsomyndigheten tar starkt avstånd från.

Det vi aldrig får glömma är att alltmer tyder på att viruset är laboratorieframställt – eller åtminstone har ”förbättrats” i labb till att bli farligare – och att det är dessa brottslingar som ska jagas och ställas till svars för pandemin. Inte vanligt folk, oavsett vaccinationsstatus.

Vi som arbetar i myndigheter, i media och i riksdag och regering får aldrig medverka till att ställa grupper av människor mot varandra. Historien har visat vad sådant kan leda till.

Då är vi klara för en frågestund! Alla är välkomna att ställa frågor och komma med kommentarer. Vi har ingen exakt sluttid, utan det får ta den tid det tar.”

Text: anonym | Bild: Karin Tegmark Wisell, Folkhälsomyndigheten. Foto: SVT.se. Montage: NewsVoice.se


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq