Keyplants ska vaccinrädda Afrika – De är knappast välkomna

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 4 december 2021
- Torbjörn Sassersson
Torbjörn Sassersson (selfie) och en "labbass". Foto: Pressmaster. Licens: Envato.com

OPINION. Det svenska vaccinföretaget Keyplants vill leverera upp till 300 miljoner doser av experimentella vacciner om året på en vaccinfabrik som ska byggas med rekordfart i Senegal, enligt en artikel i Life Science Sweden. Keyplants är knappast välkomna. Afrikaner är trötta efter decennier av medicinska experimentella övergrepp. Snabba cash genom covidvacciner är bara ett i raden.

Sverige är ett litet land med djupt rotade föreställningar om ett svagt Afrika som behöver hjälp. Många svenskar tror fortfarande att människor svälter i ett påstått fattigt Afrika, att det behöver borras brunnar och att barnen dör för att de inte får vaccin av de “goda” européerna. Svenskarna tror att de måste rädda afrikanerna.

Bilden känns igen från propagandabilden av Afrika som förnyas varje år genom falsk nyhetsrapportering och återkommande godhetsgalor för de “fattiga” i Afrika. Tack vare flera trovärdiga politiska kontakter anser jag precis som några 100 miljoner afrikaner att det är dags att cancellera den falska bilden av Afrika en gång för alla och det känns särskilt angeläget när jag ser en överlycklig Åsa Gaasvik Phalén (Senior Design Engineer) på Keyplants posera i tidningen Life Science Sweden.

“Mitt under pågående pandemi har svenska Keyplants fått sitt kanske mest angelägna – och svåra – uppdrag hittills: att på rekordtid bygga Afrikas första produktionsanläggning för covidvaccin. “Det är en utmaning”, säger Åsa Gaasvik Phalén på Keyplants, en av talarna vid eventet New Horizons in Biologics & Bioprocessing”, skriver Life Science Sweden.

Låt mig gissa, Gaasvik har en idealiserad bild av sig själv och Sverige som räddare i nöden. Gaasvik vet även att en försäljning på 300 miljoner vaccindoser om året kommer göra ägarna i KepPlants stenrika. KeyPlants drog igång verksamheten 2016 och hade redan 2020 en omsättning på över 700 miljoner kronor.

Allt detta fattar afrikanerna. De betraktar denna typ av “räddande” insatser som utlänningarnas “business as usual”.

Vad Keyplants och svenskarna behöver göra är att uppdatera bilden av Afrika. Kontinenten är den rikaste i världen. Här finns alla upptänkliga naturresurser. Svält är sällsynt och förekommer enbart periodvis i några få regioner som Västmedia väljer att fokusera på för att sälja in den falska idén om ett svältande Afrika som helhet. Syftet med att sprida bilden av ett fattigt, svältande och politiskt oroligt Afrika handlar enbart om att skapa en hävstång för att vidmakthålla koloniseringen via puppet-presidenter och för att placera militärbaser och kontinuerligt exploatera länderna.

Nästa alla afrikanska staters regeringar styrs av marionetter placerade av främst europeiska värdregeringar. Det är genom dessa kontakter som utländska företag får in sina verksamheter, fabriker och utvinningsanläggningar. Kina har satt i system att erbjuda infrastrukturutbyggnad mot att få möjligheten att billigt exploatera narturresurserna. Europeiska och amerikanska storföretag brukar stjäla dirtekt utan att ge något av större värde tillbaka. John Perkins har under flera år berättat exakt hur tex amerikanska företag går till väga. Ofta handlar det om att angripa länder under den falska bilden att USA ska införa demokrati.

När Åsa Gaasvik Phalén överlycklig poserar i Life Science Sweden tror hon att hon kommer att rädda Afrika och bli rik på kuppen, men afrikanerna går inte på det. Hon kommer att betraktas som ännu en dödsängel som kommer för att leverera ännu mer gift till en kontinent som sedan decennier plågats av Västs falska “hjälpande händer”.

Mina afrikanska kontakter säger att många tyvärr kommer att ta KeyPlants producerade covidvacciner eftersom inträde till Europa och Väst villkoras. Många har en defaititisk filosofi efter sekler av övergrepp. Dör man så dör man. Det är viktigare att få träffa sina familjemedlemmar eller få chansen att finna ett jobb i Europa.

Min budskap till KeyPlants: lämna Afrika och ett franskstyrt Senegal i fred! Senegal är varken en demokrati eller självstyrande. Landet styrs från Paris, precis som Kamerun. Alla politiskt upplysta i Afrika vet det. Det är dags för svenskarna att fatta det också.

Afrika ska inte heller vara Västs Big Pharma-marknad. Kontinenten har redan alla nödvändiga inhemska resurser för att bota samtliga sjukdomar oavsett vad som påstås i förskönande powerpoints från Europa eller USA. 

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: Keyplants