Nya Zealands regering skapar permanent tvåklassamhälle för injicerade och oinjicerade

publicerad 16 december 2021
- av T. Torbjörn Sassersson, red
Premiärminister Jacinda Ardern i Nya Zeeland, Foto: NZ Herald Focus

VÄRLDEN. Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern har infört ett tvåklassystem för injicerade och oinjicerade medborgare. Hon hävdar med övertydlighet att endast de som följer regeringens order kommer att tillåtas få behålla normala friheter “in a covid world”.

Det nya klassystemet i Nya Zeeland innebär att det upprättas två uppsättningar av regler, där bara den injicerade klassen får behålla alla normala friheter. Det nya samhället som regeringen skapar utgår från en konstant smittlägesbedömning som innebär att samhället följer ett “trafikljussystem” (the new covid traffic light system) från grön signal till röd.

Apartheidsystem

När covid anses öka i samhället begränsad de oinjicerade medborgarnas rörelsefrihet medan de injicerade får behålla samtliga friheter. Oinjicerade medborgare som vägrar covidtestning placeras i karantänsläger i minst 14 dagar.

Premiärminister Jacinda Ardern i Nya Zeeland, Foto: NZ Herald Focus
Premiärminister Jacinda Ardern i Nya Zeeland, Foto: NZ Herald

Bara den injicerade samhällsklassen tillåts gå på restaurang, bar, konsert, gym, hårfrisör, festival, sportevenemang etcetera. De oinjicerade får inte samlas i grupper mer än 10 personer, en regel som förhindrar mötesfriheten i landet och möjligheten att organisera en motståndsrörelse till exempel en frihetsmanifestation.

Ben Swann säger att regeringen i Nya Zeeland beslutat att landet inte kan göra sig fritt från covid och därför är ett land som permanent behåller sitt nya klassystem.

Video: Ben Swann | Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice | Bild: Premiärminister Jacinda Ardern i Nya Zeeland, Foto: NZ Herald | Hashtags: #covidworld