10 länder simulerade cyberattack mot det globala finanssystemet – “Collective Strength”

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 18 december 2021
- NewsVoice redaktion
Danske Bank uttagsautomat snart ett minne blott - Pressfoto från DB i Sverige
Danske Bank uttagsautomat snart ett minne blott - Pressfoto från DB i Sverige
Danske Bank uttagsautomat snart ett minne blott – Pressfoto från DB i Sverige

EKONOMI. Israel ledde den 9:e december en simulering av en massiv cyberattack mot det globala finansiella systemet. Målet är att öka samarbeten mellan de 10 deltagande länderna för att minimera skador på finansmarknader och banker.

Den simulerade cyberattacken tog hänsyn till känsliga data som dyker upp på Dark Web och fake news med kraften att orsaka kaos för globala valuta- och obligationsmarknader, likviditet, dataintegritet och transaktioner mellan importörer och exportörer.

Israeliska regeringstjänstemän sa att denna typ av cyberhot är möjliga i form av högprofilerade cyberattackerna mot stora företag och att det enda sättet att begränsa skador är ett globalt samarbete eftersom nuvarande cybersäkerhet inte räcker.

“Angriparen är 10 steg före försvararen”, sa Micha Weis, finansiell cyberchef vid Israels finansdepartement, till Reuters.

Deltagare i initiativet, kallat “Collective Strength”, inkluderade finanstjänstemän från Israel, USA, Storbritannien, Förenade Arabemiraten, Österrike, Schweiz, Tyskland, Italien, Nederländerna och Thailand, samt representanter från Internationella valutafonden, Världsbanken och Bank of International Settlements.

Simuleringen gör gällande att bankerna kan utsättas för en akut likviditetschock i en mängd valutor om bankkunder tar ut sina pengar, något som försätter bankerna i oordning och kollaps.

Deltagare i övningen meddelar att vid en riktig cyberattack skulle regeringar vidta åtgärder mycket snabbare än i simuleringen. De skulle inte vänta ens 10 dagar. Om tillgången till pengar försvåras skulle bankerna ha krismöte redan samma dag (om pengarna börjar tas ut), enligt en expert.

Text, sammanfattning och översättning: NewsVoice | Källa: 10 countries simulate cyber attack on global financial system, Nasdaq.com

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq