1000-tals lastbilar ska ”strypa” storstäder i Kanada i protest mot covidmandat – Freedom Convoy 2022

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 28 januari 2022
- Torbjörn Sassersson
Justin Trudeau. Foto: Adrian Wyld, The Canadian Press

Det kanadensiska projektet ”Freedom Convoy” bestående av lastbilsförare, slår tillbaka mot covidrestriktioner och tvångsvaccinationer i Kanada med full kraft. Deras måltavla är premiärministern Justin Trudeau och regeringens totalitära covidpolitik.

Protesten började i slutet av förra veckan och har fått ett stort stöd från allmänheten. Det beräknas att 50,000 personer deltar i protesten varav en stor andel är lastbilsförare.

Syftet är att få Trudeau-regeringen att dra tillbaka krav på karantän och obligatorisk vaccinering av alla lastbilsförare som måste passera landets gränser för att göra sitt jobb.

Genom att köra långsamt i milslånga konvojer mot storstäder som Montreal och Ottawa kommer alla leveranser av förnödenheter som bränsle och varor att försenas kraftigt vilket gör att näringslivet i dessa städer stannar.

Gruppen hävdar att demonstrationen inte handlar om antivaccination utan är en protest mot regerings vaccinmandat.

”Vår nuvarande regering implementerar regler och mandat som förstör grunden för våra företag, industrier och försörjning”, säger Tamara Lich, en kvinna från Alberta som arbetar som sekreterare för det västliga separatistiska Maverick-partiet.

Från och med den 15 januari 2022 har Kanadas regering ställt kravet att lastbilschaufförer ska vara helt vaccinerade eller sättas i en två veckor lång karantän när de åkt tillbaka till Kanada från USA.

Den 22 januari började dessutom USA:s Department of Homeland Security kräva att ”icke-amerikanska individer” ska vara helt vaccinerade och tillhandahålla bevis på vaccination när de kommer in i landet genom hamnar och färjeterminaler vid både USA-Mexiko och USA-Kanadas gränser.

Justin Trudeau anser att lastbilsförarna i Freedom Convoy 2022 bara är en ”mindre marginaliserad minoritet”

Justin Trudeau kallar protesten för ”a small fringe minority”, ett nedsättande epitet som kan översättas till: en mindre marginaliserad minoritet. Utöver det sprids rykten om att  protesten kan betraktas som inhemsk terrorism.

En konvoj av lastbilar från hela Kanada kommer att samlas på Parliament Hill i Ottawa lördagen den 29 januari för att protestera mot covid-19-mandatet. Freedom Convoy ska ”låsa” Ottawa till dess att alla vaccinmandat upphävts genom att upp till 2000 lastbilar stryper inkommande landsvägar och motorvägar.

Protesten ”Freedom Convoy 2022” har en Facebook-sida med fler än 218 000 följare och en GoFundMe-kampanj som dragit in mer än 4 miljoner dollar. Pengarna som samlas in är till för att hjälpa lastbilschaufförer att betala för bränsle, logi och mat.

GoFundMe har dock bekräftat att de fryst pengarna till dess att arrangören kan redovisa  en tydlig plan för hur medlen kommer att användas. Tamara Lich säger att mer än 4,5 miljoner dollar samlats in sedan den 14 januari.

Text: Torbjörn Sassersson | #FreedomConvoy2022

Källor och relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq