Allt fler är redo att rättfärdiga civilt våld mot regeringar – Undersökning

publicerad 3 januari 2022
- av NewsVoice
Riots. Foto: Guerrilla Reporters

Att regeringar är beredda att använda grovt våld mot demonstranter är allmänt känt över hela världen, men vad händer om civila väljer att möta våld med våld? En ny undersökning visar att var tredje amerikan anser att våld mot en regering kan vara berättigat om civilas rättigheter kränks.

Denna grad av våld mot våld på 34 % är den högsta nivån på mer än två decennier. Enligt en undersökning utförd av Washington Post och University of Maryland var 34 % av de tillfrågade beredda att motivera våldsamma handlingar - en ökning på 23 % jämfört med 2015.

Antalet personer som menar att våld "aldrig är motiverat" sjönk markant 2021 till 62 % jämfört med 76 % år 2011.

Bland dem som var beredda att acceptera våld var de mest citerade motiveringarna omständigheter där den amerikanska regeringen "kränker eller tar bort rättigheter eller friheter" eller "förtrycker människor" (22%).

I händelse av att landet "inte längre är en demokrati", "blir en diktatur" eller genomgår en militärkupp, sa 15 % att våld skulle vara berättigat.

Text och översättning: NewsVoice

Relaterat