Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

43%

43.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 25/4 kl 13:45.

Allt fler är redo att rättfärdiga civilt våld mot regeringar – Undersökning

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 3 januari 2022
- NewsVoice redaktion
Riots. Foto: Guerrilla Reporters

Att regeringar är beredda att använda grovt våld mot demonstranter är allmänt känt över hela världen, men vad händer om civila väljer att möta våld med våld? En ny undersökning visar att var tredje amerikan anser att våld mot en regering kan vara berättigat om civilas rättigheter kränks.

Denna grad av våld mot våld på 34 % är den högsta nivån på mer än två decennier. Enligt en undersökning utförd av Washington Post och University of Maryland var 34 % av de tillfrågade beredda att motivera våldsamma handlingar – en ökning på 23 % jämfört med 2015.

Antalet personer som menar att våld “aldrig är motiverat” sjönk markant 2021 till 62 % jämfört med 76 % år 2011.

Bland dem som var beredda att acceptera våld var de mest citerade motiveringarna omständigheter där den amerikanska regeringen “kränker eller tar bort rättigheter eller friheter” eller “förtrycker människor” (22%).

I händelse av att landet “inte längre är en demokrati”, “blir en diktatur” eller genomgår en militärkupp, sa 15 % att våld skulle vara berättigat.

Text och översättning: NewsVoice

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq