Svensk professor: Vaccinpass ger en falsk trygghet

NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.
publicerad 9 januari 2022
- NewsVoice redaktion
Vaccinpass (Unsplash.com) och professor JanAlbert (pressfoto: Martin Stenmark för KI)
Vaccinpass (Unsplash.com) och professor JanAlbert (pressfoto: Martin Stenmark för KI)
Bild: Vaccinpass (Unsplash.com) och professor JanAlbert (pressfoto: Martin Stenmark för KI)

INJEKTIONSPOLICY. Regeringens beslut om införandet av vaccinpass från den 5:e januari 2022 får kritik av Jan Albert som är professor i Smittskydd vid Karolinska institutet. Han menar att vaccinpass ger en falsk trygghet. Det skriver SR Ekot som intervjuat honom.

“Det är överspelat just nu, oavsett om man fått vaccin eller inte ska man se till att skydda sig själv och omgivningen, för att inte öka smittan och överbelasta vården”, säger Jan Albert till Ekot.

Att ha hårdare smittskyddsrestriktioner för oinjicerade än för injicerade är därför inte logiskt.

Folkhälsomyndigheten vill gå i en den andra riktningen. Britta Björkholm är avdelningschef på myndigheten vill att ovaccinerade ska särbehandlas tex genom att förhindra att för många oinjicerade får samlas på samma plats (medicinsk apartheid). Björkholm vill därför att vaccinpass ska införas på ännu bredare front framgent.

Text: NewsVoice

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Träffade nyligen en kirurg inför en kommande op. Tanken har slagit mig att en dag kanske en oinjicerad nekas vård och det kan finnas risk för avigt bemötande innan dess. Kirurgen genomförde en snabb undersökning av hjärta med mera och ställde rutinfrågor. Uppenbarligen en mycket frisk patient, kunde han konstatera och så kom också frågan “fullt injicerad?”. Nej, sa jag, jag har valt att avstå. Trots det var han fortsatt trevlig, skämtsam och mycket tillmötesgående. Så ska det ju vara, ett professionellt bemötande oavsett patientens inställning till injektionerna.

 • I en artikel med cirkeldiagram redogör SVT-Pravda för förhållandet mellan de två grupper som ligger på IVA. Där den stora tårtbiten påstås representera de som är helt ovaccinerade och den mindre tårtbiten visar vilka som är “vaccinerade” med “minst två doser”.

  Med det här gravt ohederliga resonemanget betyder det att de även räknar in dem som bara tagit en dos i gruppen ovaccinerade. Det går inte att dra någon annan slutsats.

  Men eftersom de inte redovisar för hur många i gruppen ovaccinerade som har tagit en dos blir det också helt omöjligt att utreda om injektionen kanske är anledningen till att de ligger just på IVA.

  Vaccinerade och ovaccinerade på IVA – så ser det ut
  https://www.svt.se/datajournalistik/vaccinerade-och-ovaccinerade-pa-iva/

  • Ja, det är en ytterst viktig synpunkt! 

   Ytterligare en synpunkt är att var och en som fått såväl första, andra eller tredje sprutan räknas som ovaccinerade rätt lång tid efter injiceringen.

   Det betyder ju i praktiken att alla de här som hamnat på IVA under mätperioden skulle kunna vara covid-injicerade!

   Och ännu en viktig synpunkt är att de själva skriver “Eftersom underlaget, antalet personer, är ganska litet här kan man ändå inte dra för stora slutsater.” Då uppstår frågan om de har körsbärsplockat början på perioden för statistiken för att uppnå den maximala riktning man ville propagera för och kanske även inväntat den optimala dagen gör att avsluta perioden…? 

   “Lögn, förbannad lögn och statistik” är en bevingad fras som beskriver användning av statistik – inte sällan felaktig eller överdriven – för att stärka svaga argument, skriver Wikipedia.

   På Sovjettiden drogs det många vitsar om Pravda (som komiskt nog betyder “sanning”). En av dem har samband med SVT:s tårtkalas på IVA:

   Det hade varit landskamp i mellan Sovjetunionen och Finland i ishockey och Finland hade vunnit med 9 – 1. Nästa dag stod det i Pravda:
   “Våra kamrater i ishockeylaget intog en ärofull andraplats, medan ‘Finland kom näst sist.”

   • Eftersom SVT är megafon åt regeringen så avslöjar det här resonemanget den pseudo-vetenskap som ligger till grund för såväl regeringens restriktioner som vaccinpass.

    Läste att barnakuten på Östra sjukhuset i Göteborg fått in massa spädbarn med påstådd Corona, men inte heller här nämns det om modern är “vaccinerad”.

    • Ja, och de allra flesta verkar inte reflektera ett skvatt över tillrättalagd statistik som serveras dem i bidragstagande TV och tidningar.

     Haklappsförsedda, skedmatade, masspåverkade massmedieslukare inväntar istället aftonens messande propagandamegafoner med en förväntan och underdånighet som för tankarna till avgudadyrkande avfälliga kalvtillbedjare. Och lögn, förbannad lögn och statistik slukar de glupskt med hull och hår!

     En som inte låter sig vilseföras av manipulerade siffror är statistikexperten Jan Hagberg, pensionerad chefaktuarie:

     https://newsvoice.se/2020/11/statistikexpert-coronakrisen/

   • Man räknas som “ovaccinerad” 21 dagar efter dos 1, 14 dagar efter dos 2. Spruta 3, 4, 5, 6, 7 osv har jag inte koll på. Befann man sig i denna ovaccinerade period vid tillfället man registrerades i statistiken räknas man alltså till den ovaccinerade gruppen. Djävulskt smart (i rent statistiska propagandatermer alltså).

 • Ett av de främsta skälen till åtgärder i plandemins kölvatten är att minska belastningen på sjukvården, sägs det. En mycket motiverad fråga är då hur mycket belastar vaccinens biverkningar sjukvården som är uppe i runt 90 000 rapporterade fall.

 • Folkhälsomyndigheten vill gå i en den andra riktningen.

  Stämmer det verkligen? Hur vet man vilken riktning Albert vill gå? Hans uttalande kan lika gärna tolkas som att vaccinpass är sillmjölke, att hårdare tag krävs.

  Jan Albert är djupt involverad i det sk HIV-viruset, som redan på 80-talet ifrågasattes från flera håll, och som också hade Faucis signatur. Vi vet vid det här laget att covid-viruset beskrivs in silico i virologernas modelleringsprogram och rapporter, men inte mer. Det har aldrig bevisats orsaka det sjukdomstillstånd det har tillskrivits. Möjligen existerar det inte ens, rent fysiskt. Samma sak gäller för HIV.

 • Det är för att ovaccinerade inte ska få samlas och demonstrera eller bilda partier eller göra andra demokratiska saker, som är kännetecknande för en demokrati.
  Bra att fler och fler läkare varnar.

 • Falsk trygghet är ju det vi känt från dag ett, då vaccinpassen kom på agendan för att dölja sanningen om ett värdelöst vaccin.

 • Plandemin måste hållas igång fram till valet så valrörelse o möten demon mm förbjuds.
  Och det bästa av allt ingen rätt att rösta utan stasipass.

 • Jan Albert har byggt sin karriär på Faucis första blåsning – det sk HIV-viruset. Hur går det Jan, är vaccinet klart snart?

  Björn Hammarskjöld har byggt sin karriär på det sk mässlingsviruset. Nu har en högsta domstol beslutat att något sådant inte kan bevisas existera. Har du något du vill säga Björn?

  Fredrik Elgh har byggt sin karriär på det sk hantaviruset. Inget raket direkt, i jämförelse med ovanstående superspridare. Vad skulle hända om man började testa för ditt virus, Fredrik? Kovidden får ju till och med renarna:

  SARS-CoV-2 infection in free-ranging white-tailed deer
  https://www.nature.com/articles/s41586-021-04353-x

 • Men utan det vaccinpass som EU planerade för redan 2018 så blir vi inte tillräckligt uppmjukade för att acceptera EU:s digitala plånbok inför avskaffandet av kontanter.

  I det här sammanhanget är de “vaccinerades” eventuella smittspridning och sjukdomsbild rätt så irrelevant.

  • Du har så rätt Anders. De lurar oss att tro på ett virus medan den stora faran är just det du skriver. Har skrivit många gånger här att det finns ett sätt att göra detta ogörligt nämligen att kasta bort våra sk smarta foner. Många, de flesta, har tyvärr blivit beroende. Ingen kommer nog heller att riva master som i Frankrike.
   Framtiden ser inte så ljus ut men den skapas av oss själva. Allt Gott

 • Kämpa o bygga ett demokratiskt land för att såna här käringar kunna utplåna det, trots att kvinnor är stora vinnarna där. Varför gräva sin egen grav?

 • rel

  Läkare – Skyll inte på Corona – ta ansvar för sjukvårdens kris!
  GALLERIPublicerad den 2021-12-21

  Läkare Nils Littorin Malmölistan, beskriver här sanningen om sjukvården i Sverige,

  vilket bekräftar Socialstyrelsens statistik, som visar att antalet patienter i sluten vård har minskat konstant sedan 1998. År 2020 minskad antalet patient i sluten vård kraftigt trots pandemin, med 48 988 patienter HÄR. Någon överbeläggning på grund av coronapamdemin kan man inte se, trots att massmedia basunerat ut att IVA-personalen ”går på knäna”. Sanningen är, att antalet inläggningar inte ökat dramatisk över lag i riket, inte ens i storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö som borde vara mest belastade.
  Sanningen är dock, att antal IVA-platser och därmed vidhängande personal har minskat kraftigt. På 90-talet hade Sverige mellan 800-2000 IVA-platser. År 2020, när pandemin startade, hade Sverige bara 526 platser, trots att vi blivit 1,8 miljoner fler personer i landet. Antal färre inläggningar på sjukhusen som minskat sedan 1998 visar att man byggt upp en vårdskuld. Alltså färre har fått behövlig vård trots att Sveriges befolkning ökat kraftigt. Hur har denna utveckling kunnat ske? Sverige har näst lägst antal IVA-platser per invånare i Europa. Bara Portugal har färre. Det är inte pengar som saknas, enligt Littorin.
  Jag ser en nytillkommen post som tycks vara mer viktigt för politikerna, än antal vårdplatser och det är att installera trådlöst på sjukhusen. Denna extra kostnad nämner inte Littorin, men det bör ha kostat en hel del hittills. Skall man nu också lägga pengar på att varje sjukhussäng skall vara uppkopplat till 5G, då krävs det ännu ett trådlöst 5G-nätverk i hela sjukhuset. Politikerna anser tydligen det är viktigare med trådlös kommunikation på sjukhusen än att patienter får behövlig vård?

  https://krigetmotlivet.wordpress.com/2021/12/21/fler-lakare-borde/

  • Nepp, men den nya bolsjevismen. I bolsjevikunionen garanterade ‘konstitutionen’ medborgerliga fr- och rättigheter… Vi vet vad som hände med över 60milj. ‘200 år tillsammans’, Solsjenitsyn

 • Om inte vaccin hindrar smitta och sjukdom hur ska då ett vaccinpass göra det?

  De (inte så) små stegens tyranni.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *