Danmark skrotar alla coronarestriktioner och vaccinpass

publicerad 1 februari 2022
- av NewsVoice
Immunitet mot coronavirus. Licens: Shutterstock.com
Immunitet mot coronavirus. Licens: Shutterstock.com
Immunitet mot coronavirus. Licens: Shutterstock.com

COVIDKRISEN. I dag den första februari skrotar Danmark alla coronarestriktioner. Inga munskydd behövs och inte heller vaccinpass. Regeringen anser inte längre att covid-19 är en samhällsfarlig sjukdom.

Samtidigt fortsätter danskarna att smitta varandra och återöppningen oroar en del personer. En opinionsundersökning visar att 28% av danskarna inte känner sig trygga med att restriktionerna skrotas.

Det globala mRNA-experimentet börjar trots en viss oro förlora sitt grepp över landet, men Eskild Petersen, som är professor i infektionssjukdomar, anser dock att det är tvärtom, att det är ett experiment att låta Danmark normaliseras. Även många vanliga medborgare är oroliga och kan behöva tid på sig att avvänjas från den dagliga skräckpropagandan som fyllt medierna över hela världen.

Landets statsminister Mette Fredriksen är dock mer positiv.

"Vi står på kanten till en helt ny och mycket bättre situation", sa hon på en presskonferens i förra veckan.

Beslutet på att normalisera landet och överge läkemedelsbolagens talmanus baseras på att Danmarks skenande smittspridning inte avspeglat sig i antalet sjukhusinläggningar.

"Många har vaccinerat sig och varianten omikron som är dominerande ger ett mindre allvarligt sjukdomsförlopp", sa Frederiksen.

64 procent av danskarna känner sig trygga med att samhället normaliseras. 8 procent har ingen åsikt.

Danska Sundhedsstyrelsen uppmanar befolkningen att vara försiktig, men inte mer försiktig än under en vanlig influensasäsong.

"Nu när smittspridningen är mycket hög och samhället helt öppet är det viktigt att man är extra försiktig och fortsättet att följa de allmänna råden. Vi ska fortfarande tvätta händerna ofta, vädra våra hem och stanna hemma när vi är sjuka", sa enhetschefen Bolette Søborg.

Text: NewsVoice | Källor: ExpressenHow Democracies Cope with COVID19, Danska Sundhedsstyrelsen