Christer Nilsson: I huvudet på Putin – enmanskrigaren

Christer Nilsson - Foto: Johan ArvidssonChrister Nilsson (1941-) är historiker och författare (6 böcker), ledarskribent och recensent av facklitteratur. Han har skrivit för Läkartidningen, Axess, Ale - Historisk tidskrift, Finsk tidskrift, Expressen, Sydsvenskan, Helsingborgs Dagblad, Östgötacorren, Borås tidning och NewsVoice.
publicerad 28 februari 2022
- Christer Nilsson
Putin - Foto: Ramil Sitdikov

Två saker har Stalin och hans beundrare Putin gemensamt. Båda ville krossa den ukrainska nationalismen. Båda drömde om att härska över jordens största imperium och att utvidga detta i samma anda som Ivan den förskräcklige på 1500-talet och Peter den store på 1700-talet.

Tsar Peter krossade vid Poltava (ligger i dag i mellersta Ukraina) år 1709 Karl XII:s armé vilket senare ledde till den svenska stormaktens fall. För Stalin gällde utrotning av ukrainare 1932-33 när han verkställde en gigantisk svältkatastrof då 7 miljoner dog varav hälften barn, vilket för evigt sitter fastbränt i den ukrainska folksjälen.

För Putin gäller det att återerövra de randstater som förklarade sig självständiga efter Sovjetunionens sammanbrott 1991. ”Makt och styrka ska ta tillbaka Rysslands historiska äganderätt”, säger denna farlige moderna despot när han den 24 februari 2022 med brutal vapenmakt lät överfalla ett fredligt Ukraina i ett fullskaligt krig. Mannen som härskar över jordens största land och största kärnvapenarsenal tillräckligt stor för att ödelägga klotet.

Det är ingen söndagsskolegosse som ligger bakom allt detta. I sexton år 1975-1991 var Putin, född 1952 i Leningrad, KGB-officer i Sovjetunionen. I flera år var han stationerad i Östtyskland där han utbildade Stasi i att övervaka, förfölja, trakassera, spärra in och tortera misstänkta regimkritiker. Precis som han idag gör med de ryssar som protesterar mot invasionen av Ukraina.

Det ligger något djupt förljuget i den bild som målas upp för det ryska folket av de hårt kontrollerade medierna:

”Den ukrainsktalande befolkningen hotar de cirka 30 procent rysktalande – som länge sett sig mer som ukrainare än ryssar – och den nazistanstrukna regimen med den rysktalande(sic!) presidenten Volodymyr Zelenskyj, vald 2019, i spetsen hade planer på att anfalla Ryssland”.

Det förefaller obegripligt att man kan tuta i en hel befolkning alla dessa uppenbara lögner. Men ryssarna gillar Putin – fortfarande. Han håller ordning på oligarkerna och byråkraterna, trots att de senare svämmar över alla bräddar och trots att en gigantisk korruption bara förvärras.

Man gillar också hans kompromisslöshet gentemot USA och NATO och den aggressiva och våldsamma politiken mot små grannländer och nu senast ”hotet” från Ukraina. Ryssarna gillar Putin därför att han fingertoppskänsligt noga aktar sig för att fördöma den sovjetiska historien.

Han tiger om att kommunismen tagit livet av flest antal människor av alla politiska system. Han tiger om annekteringen av de baltiska länderna, om överfallet på Finland, om Gulaglägren, om alla de blodiga utrensningarna. Putin låtsas som om allt detta inte fanns. Dånande ekar tystnaden kring samarbetet med Hitler, styckningen av den polska staten, det ryska folkets lidande och Stalins tillkortakommande som överbefälhavare. Mängder av smutsig byk är otvättad. En blind fläck i ryska samhällets öga.

I krigets pipeline ligger nu ökande flyktingströmmar till EU, avskaffande av demokratin i Ukraina och inrättande av en ryskstyrd marionettregim med totalkontroll av medierna och hårda repressioner mot kritik i Kiev och andra storstäder.

Vidare hårda sanktioner mot Ryssland från västvärlden, stopp för Nord Stream 2 samt spelet om oljan och gasen från Ryssland. Som en detalj i detta vilar det ett löjes skimmer över västvärldens patetiska beslut att frysa alla tillgångar för Putin och utrikesminister Lavrov. Dem kan man se i månen efter.

Vladimir Putins tillgångar, uppskattade till cirka 300 miljarder kronor, ligger hermetiskt dolda bakom ”icke-transparenta” nätverk av offshore-fonder världen över. Han kommer att leva gott på sin ålders höst.

Text: Christer Nilsson, historiker, författare


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
  • Hej Å, man undrar. Bortsett från att jag inte tror på de telepatiska förmågor Christer N påstår sig besitta, så ser den aktuella strömningen i vår värld ut att handla om att forcera den “cancel culture” som tystat många som funderar, undrar, och gillar att diskutera och samtala om de olika geopolitiska spelen som pågår. Här är en kille som i ett nötskal beskriver fenomenet “cancel culture” alltså att tysta meningsmotsättningar som kan hota överlevnaden av den “global corporate coup” som skedde på G7-mötet 2019, och överlevnaden av Event201 – där de “nationer” (företag som representerar länder t ex företaget Kingdom of Sweden AB) som förbundit sig att följa WHO’s “konstitution” – kapitulerade och gick med på att “simulera regeringar i hemländerna” tills de nyttiga idioterna/löneslavarna byggt upp ett helt automatiserat samhälle där löneslavarna gör sig överflödiga:
   https://www.youtube.com/c/AlexChristoforou/videos

 • Om nu Ukraina inte har fastställda gränser inom f.d. Sovjet och Maggan Anderson skänker raketgevär, pansarskott mm. till Ukraina, som då kanske enbart är ett landskap i Ryssland? I vilken sits landar då Sverige.
  Poltava 2.0?

 • Det börjar mer och mer likna en polisaktion och ingen invasion.
  Vilka fastställda gränser har Ukraina efter Sovjets fall?

 • Jag är tveksam till denna konventionella analys. Det är mer sannolikt att Putin, Biden och Xí spelar i samma lag och det hela är en ren, skärande och förskräcklig blodsteater, liksom hela den nu tvååriga plandemin är. Huvudsyftet? Tja, ny ordning ur kaos, kanske?

  • Usas tankesmedja Stratfor [ https://worldview.stratfor.com/ ] har tydligt förklarat att det handlar om att förhindra alla rivaler att kunna konkurrera med Usa.

   Tyskland är ett av dom länder som därför nu ska sänkas.

   Det är tredje gången som anglosaxerna gör så mot Tyskland-Rysslands samarbete.

   Och nazisterna i Ukraina är inte den enda medhjälparen. Islamisterna och Turkiet finns med i bilden. Syftet är att kunna försvaga och stycka upp Ryssland och därefter plundra återstoden på naturtillgångar.
   Detta har funnits i planeringen sen långt över hundra år.

   Eftersom kommunismen under den tiden har påtvingats både Kina och Ryssland av samma anglosaxiska aristokrater så är det svårt att se dom som lika kålsupare som en del vill föreställa sig.

   Anglosaxerna agerar de övriga reagerar.

 • Stalin var Stalin vad har han med dagens Ukraina att göra.
  Ukrainas befolkning är fattig.
  Trots stora naturrikedomar.
  85% ägs av oligarker, som flydde i sina privatjet några dagar för kriget.
  Även Biden och hans son har fingrarna i Ukrainas syltburk.
  Maken till krigshets som Biden har levererat med hjälp av Nato och Stoltenberg får man leta efter.
  Man funderar på syftet med det? Men det klarnar väl.

 • Om nu Ukraina inte har fastställda gränser inom f.d. Sovjet och Maggan Anderson skänker raketgevär, pansarskott mm. till Ukraina, som då kanske enbart är ett landskap i Ryssland? I vilken sits landar då Sverige.
  Poltava 2.0?

 • Putin har även säkrat Chernobyl och strypt pengaflödet till djupastaten, för att inte nämna all amerikansk infrastruktur, biolab och militärmateriel som slagits ut., korruptionen i väst börjar att darra på benen. Även Lukashenko har anslutit sig i denna striden mot globalisterna, han var den enda som valde bort 1 miljard dollar från World Bank för att införa hårda restriktioner och nedstängningar mot folket citat -“Korrupt idioti”, borde ju säga en del. Sen ska inte ett neutralt land skicka vapen till en konflikt som dom inte har något med att göra, om nu inte Wallenberg gynnas, dom äger ju även Kivra, den digitala infrastrukturen bakom vaccinpassen och det sociala poängsystemet dom vill införa. Sen var det var lite kul att TV4 fick gå ut och be om ursäkt för alla fejkbilder och fejkvideos dom har använt den senaste veckan, dom gjorde det igår i Efter 5. Stor skillnad mot för två år sedan så uppvaknadet går åt rätt håll även om många märkligt nog fortfarande har svårt att se igenom det här, även efter dom senaste åren av konstant propaganda och lögner.

  Truth bombs från en Ukrainare. Ni som fortfarande är fast i västmedias hjärntvätt kan ju lyssna och lära: https://www.bitchute.com/video/GS8TUEXsxbtZ/

  Medlem ur det Ukrainska parlamentet säger live i nyheterna att Ukraina ska försvara The New World Order: https://www.bitchute.com/video/hLsSlDHbz3GM/

  Sen ni som tror att Putin och Klaus Schwab är bästa kompiser. Putin har en liten annan uppfattning om den här new world order agendan, vansinnet måste utrotas: https://www.bitchute.com/video/rj2fSBT4ghu9/

 • Hej Christer N, ja så kan man se på saken. Ni är historiker? Då känner ni kanske till John J. Mearsheimer? Den största segern är segern över sig själv, som japanerna gillar säga inom kampsporterna. Författarinstruktörer brukar säga “kill your darlings” när eleverna blivit förälskade i sina egna formuleringar. Kanske du en dag vänder på skivan så vi får läsa perspektivet sett från den andra sidan. Man blir aldrig för gammal för lite hjärngympa, eller hur. Tack för att du delade med dig.

 • Det börjar mer och mer likna en polisaktion och ingen invasion.
  Vilka fastställda gränser har Ukraina efter Sovjets fall?

 • Häftigt, SAS får inte flyga över ryskt territorium. Ryssen får inte flyga över lilleputtlandet Danmark?
  Kanske precisionsbombar ryssen “pansarskottsfabriken”, den ligger visst i Sverige om det inte är en kinaimport förstås?
  Vad har Anderssonska och Frederiksen gemensamt?

 • Usas tankesmedja Stratfor [ https://worldview.stratfor.com/ ] har tydligt förklarat att det handlar om att förhindra alla rivaler att kunna konkurrera med Usa.

  Tyskland är ett av dom länder som därför nu ska sänkas.

  Det är tredje gången som anglosaxerna gör så mot Tyskland-Rysslands samarbete.

  Och nazisterna i Ukraina är inte den enda medhjälparen. Islamisterna och Turkiet finns med i bilden. Syftet är att kunna försvaga och stycka upp Ryssland och därefter plundra återstoden på naturtillgångar.
  Detta har funnits i planeringen sen långt över hundra år.

  Eftersom kommunismen under den tiden har påtvingats både Kina och Ryssland av samma anglosaxiska aristokrater så är det svårt att se dom som lika kålsupare som en del vill föreställa sig.

  Anglosaxerna agerar de övriga reagerar.

 • Nog för att jag vet att hela upplägget är teater men det här var ju en text som ger känsla av den nya svenska psyk-myndigheten.

 • Stalin var Stalin vad har han med dagens Ukraina att göra.
  Ukrainas befolkning är fattig.
  Trots stora naturrikedomar.
  85% ägs av oligarker, som flydde i sina privatjet några dagar för kriget.
  Även Biden och hans son har fingrarna i Ukrainas syltburk.
  Maken till krigshets som Biden har levererat med hjälp av Nato och Stoltenberg får man leta efter.
  Man funderar på syftet med det? Men det klarnar väl.

 • Det här med “demokratin i Ukraina” verkar intressant. Ukraina, denna fredens paradisiska okorrumperade utpost mot ondskan i öst. Viktor Janukovytj var väl ett undantag i denna annars perfekta demokrati och var tvungen att avsättas i ett ärorikt folkligt uppror 2014, där det bara råkade figurera en massa (ny)nazister också. Fast det är ju bara för att de gillar att hänga där det händer. Det har vi ju sett i samband med alla frihetsmanifestationer mot pandemirestriktionerna runt om i världen också.

  Skribenten verkar dock mest grinig (och svartis) över att Putin har lyckats smyga undan enorma tillgångar, precis som alla andra svinaktiga politiker här i världen. Men jag menar att Putin är god för åtminstone 65 000 miljarder kretiner kronor. Så där hävdar jag nog att det smugit sig in ett faktafel i artikeln ändå.

 • Christer Nilsson har fallit för samma nonsenspropaganda som majoriteten
  Han är helt okunnig om att Ukraina bara är ett av Usas slagträn för att förhindra rivaler att växa fram precis som Stratfor tidigare gjort klart.
  Det råder nu en pinsamt hysterisk stämning i väst och alla bjuder över varandra i devot anslutning till imperialisternas ondskefulla hatfest

 • Putin har även säkrat Chernobyl och strypt pengaflödet till djupastaten, för att inte nämna all amerikansk infrastruktur, biolab och militärmateriel som slagits ut., korruptionen i väst börjar att darra på benen. Även Lukashenko har anslutit sig i denna striden mot globalisterna, han var den enda som valde bort 1 miljard dollar från World Bank för att införa hårda restriktioner och nedstängningar mot folket citat -“Korrupt idioti”, borde ju säga en del. Sen ska inte ett neutralt land skicka vapen till en konflikt som dom inte har något med att göra, om nu inte Wallenberg gynnas, dom äger ju även Kivra, den digitala infrastrukturen bakom vaccinpassen och det sociala poängsystemet dom vill införa. Sen var det var lite kul att TV4 fick gå ut och be om ursäkt för alla fejkbilder och fejkvideos dom har använt den senaste veckan, dom gjorde det igår i Efter 5. Stor skillnad mot för två år sedan så uppvaknadet går åt rätt håll även om många märkligt nog fortfarande har svårt att se igenom det här, även efter dom senaste åren av konstant propaganda och lögner.

  Truth bombs från en Ukrainare. Ni som fortfarande är fast i västmedias hjärntvätt kan ju lyssna och lära: https://www.bitchute.com/video/GS8TUEXsxbtZ/

  Medlem ur det Ukrainska parlamentet säger live i nyheterna att Ukraina ska försvara The New World Order: https://www.bitchute.com/video/hLsSlDHbz3GM/

  Sen ni som tror att Putin och Klaus Schwab är bästa kompiser. Putin har en liten annan uppfattning om den här new world order agendan, vansinnet måste utrotas: https://www.bitchute.com/video/rj2fSBT4ghu9/

 • Tänk vad enkelt man får bort en pandemi? Lite pang-pang och alla blir friska. Skrämde man iväg viruset?

 • Häftigt, SAS får inte flyga över ryskt territorium. Ryssen får inte flyga över lilleputtlandet Danmark?
  Kanske precisionsbombar ryssen “pansarskottsfabriken”, den ligger visst i Sverige om det inte är en kinaimport förstås?
  Vad har Anderssonska och Frederiksen gemensamt?

 • Nog för att jag vet att hela upplägget är teater men det här var ju en text som ger känsla av den nya svenska psyk-myndigheten.

 • Det här med “demokratin i Ukraina” verkar intressant. Ukraina, denna fredens paradisiska okorrumperade utpost mot ondskan i öst. Viktor Janukovytj var väl ett undantag i denna annars perfekta demokrati och var tvungen att avsättas i ett ärorikt folkligt uppror 2014, där det bara råkade figurera en massa (ny)nazister också. Fast det är ju bara för att de gillar att hänga där det händer. Det har vi ju sett i samband med alla frihetsmanifestationer mot pandemirestriktionerna runt om i världen också.

  Skribenten verkar dock mest grinig (och svartis) över att Putin har lyckats smyga undan enorma tillgångar, precis som alla andra svinaktiga politiker här i världen. Men jag menar att Putin är god för åtminstone 65 000 miljarder kretiner kronor. Så där hävdar jag nog att det smugit sig in ett faktafel i artikeln ändå.

 • Verkar som Christer missat att Putin som alla andra “världsledare” är uppfostrade samma “klubb”. Kommer inte “WW3” väl lägligt efter coronan?

  • Jajamen, Klaus Schwab på WEF skryter ju om att Putin tillhör hans exklusiva skara “Young global leaders”.

   Så när Putin bråkar med Bidén, är det två dockor styrda av Herr Schwab som bråkar med varandra.

   Och medan folket tittar på spektaklet, tas alla deras rättigheter bort bakom ryggen på dom.

   Snart gäller inte bankomat kort längre i automaterna, bara QR kod.

   Därefter digital världsvaluta, sedan äger du inget, och är tvungen att vara lycklig – annars…

  • Det är oftast förutsättningarna för att man ska bli publicerad,man måste “missa” eller åtminstone blunda för vissa saker.
   Svart eller vit, höger eller vänster.
   Vettiga frågor eller totalt obaserad journalistik har dem ingen tid för.
   Det är så jäkla illa nu överallt, ingen vits och ens läsa artiklarna längre,hoppar direkt till kommentarerna.
   Där får man filterera fram nånting som kan likna sanningen.

 • Christer Nilsson har fallit för samma nonsenspropaganda som majoriteten
  Han är helt okunnig om att Ukraina bara är ett av Usas slagträn för att förhindra rivaler att växa fram precis som Stratfor tidigare gjort klart.
  Det råder nu en pinsamt hysterisk stämning i väst och alla bjuder över varandra i devot anslutning till imperialisternas ondskefulla hatfest

 • Tänk vad enkelt man får bort en pandemi? Lite pang-pang och alla blir friska. Skrämde man iväg viruset?

 • Så du tycker att Putin skall ta ansvar för Stalins/Lenins agerande… Tycke du Angela Merkel tog ansvar för sin fars agerande? Nä, de får vi inte prata om… Putin är minsann en elak djävel…. Varför bombar dom strategiska mål i Ukraina?? Ja, du det finns en bra anledningen… som du nog aldrig kommer skriva om… även om du så visste…

 • Skäms på dig Christer – du är fullständigt vilsen – kan inte skilja på historia/Sovjet och nya Ryssland, patetiskt och okunnigt:-(

 • Verkar som Christer missat att Putin som alla andra “världsledare” är uppfostrade samma “klubb”. Kommer inte “WW3” väl lägligt efter coronan?

  • Jajamen, Klaus Schwab på WEF skryter ju om att Putin tillhör hans exklusiva skara “Young global leaders”.

   Så när Putin bråkar med Bidén, är det två dockor styrda av Herr Schwab som bråkar med varandra.

   Och medan folket tittar på spektaklet, tas alla deras rättigheter bort bakom ryggen på dom.

   Snart gäller inte bankomat kort längre i automaterna, bara QR kod.

   Därefter digital världsvaluta, sedan äger du inget, och är tvungen att vara lycklig – annars…

  • Det är oftast förutsättningarna för att man ska bli publicerad,man måste “missa” eller åtminstone blunda för vissa saker.
   Svart eller vit, höger eller vänster.
   Vettiga frågor eller totalt obaserad journalistik har dem ingen tid för.
   Det är så jäkla illa nu överallt, ingen vits och ens läsa artiklarna längre,hoppar direkt till kommentarerna.
   Där får man filterera fram nånting som kan likna sanningen.

 • Så du tycker att Putin skall ta ansvar för Stalins/Lenins agerande… Tycke du Angela Merkel tog ansvar för sin fars agerande? Nä, de får vi inte prata om… Putin är minsann en elak djävel…. Varför bombar dom strategiska mål i Ukraina?? Ja, du det finns en bra anledningen… som du nog aldrig kommer skriva om… även om du så visste…

 • Skäms på dig Christer – du är fullständigt vilsen – kan inte skilja på historia/Sovjet och nya Ryssland, patetiskt och okunnigt:-(

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *