Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

43%

43.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 25/4 kl 13:45.

Österrike upphäver nästan all covid-apartheid mot oinjicerade

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 20 februari 2022
- NewsVoice redaktion
Karl Nehammer, Förbundskansler i Österrike. Foto: APA (https://apa.at/)
Karl Nehammer, Förbundskansler i Österrike. Foto: APA (https://apa.at/)
Karl Nehammer, Förbundskansler i Österrike. Foto: APA (apa.at)

VÄRLDEN. Den 5:e mars 2022 kommer nästan alla coronarestriktioner i Österrike att upphävas. Den federala regeringen avser att häva de så kallade G-reglerna, med undantag för äldreboenden och sjukhus. Vaccinpass kommer i princip att avskaffas.

Nyheten publicerades den 16:e februari i Kronen Zeitung, Österrikes största tidning, som hänvisar till en presskonferens med Karl Nehammer, Förbundskansler i Österrike.

Kronen skrev tidigare att obligatorisk covidvaccination i Österrike inte har haft någon positiv effekt. Regeringens siffror visar att antalet vaccinationer minskat efter att kravet på obligatorisk covidvaccination trädde i kraft.

Österrike väljer därför, av olika skäl, att lätta på trycket gällande tvångsvaccinering och upphäver landets corona-apartheid riktad mot nationens ovaccinerade gruppering, trots att regeringen tidigare hållit fast vid att hålla oinjicerade individer i permanent lockdown.

Alexander Schallenberg. Foto: Bundesministerium für Europa. Licens: CC BY 2.0, Commons
Alexander Schallenberg. Foto: Bundesministerium für Europa. Licens: CC BY 2.0, Commons

Det var bland annat den tidigare förbundskanslern Alexander Schallenberg som tog beslutet att ovaccinerade inte får delta i samhället förrän de injicerats.

Nu kommer Österrikes ovaccinerade återigen att släppas in på barer och restauranger, men det finns undantag. Personer som varken har vaccinerats eller återhämtat sig från Covid-19 måste kunna visa ett negativt test för att få besöka denna typ av offentlig plats.

Vissa regler och vaccinpass förblir kvar

Vissa coronaregler kommer dock att finnas kvar, som obligatorisk användning av “högklassiga” FFP2-munskydd i kollektivtrafiken och på stormarknader.

Användningen av covidcertifikat/vaccinpass kommer också att upprätthållas på sjukhus och vårdhem i landet, medan inresa till Österrike från utlandet kommer att kräva antingen bevis på vaccination, återhämtning (antikroppar) eller ett negativt coronatest.

Text och översättning: NewsVoice

Källor


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq