Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 19/4 kl 01:30.

Hans Sternlycke om boken “Radikalt lagom” – Lagom lättja förlänger livet

Hans Sternlycke (1942-) var tidigare medarbetare i redaktionen på Miljömagasinet och medlem i Miljöpartiet. Han arbetar för ekonomisk omvandling underifrån, arbetskooperativ, ekobyar och omställningsrörelsen. Hans skriver om energifrågor, klimat, naturresurser, det ekonomiska pyramidspelet och hållbarhet.
publicerad 31 mars 2022
- Hans Sternlycke
Fredrik Nyström. Pressfoto: Peter Cederling

BOKRECENSION. Lagom är nyckelordet för hur vi skall leva Fredrik Nyströms bok: “Radikalt lagom”. Så lever du långt och lyckligt utan att träna, banta och stressa dig till döds. Drastiskt och med humor slår han hål på det mesta vi tror är sant som myter utan vetenskapliga bevis. Han är professor i endokrinologi och har egen och andras forskning som underlag för det.

Text: Hans Sternlycke | Bild: Fredrik Nyström. Pressfoto: Peter Cederling (Cederling.se)

Det han fått fram går dock emot etablerade föreställningar, så därför kan det vara svårt att få publicerat, och Livsmedelsverket tar inte till sig fakta. För dem är fett fortfarande farligt, och i synnerhet mättat effekt, utan skall vi ha fett skall det vara fleromättade växtoljor som lätt härsknar.

Radikalt lagom
Radikalt lagom

Tvärtemot Livsmedelsverkets kostråd är en med lite kolhydrater och mycket fett och protein bättre än lågfettkost för att minska vikten. Att äta mycket fett ger bättre blodfetter och minskar risken för proppar och högt blodtryck.

För mycket kolhydrater gör oss feta och sjuka med diabetes och hjärtbesvär. Fettskräcken stammar från forskningsfusk av Ancel Keyes. Han vann striden på 1950-talet mot John Yudkin om att det är fett som ligger bakom hjärtproblemen och inte kolhydradrater. Industrin tjänar på kolhydrater och har därför påverkat forskning och myndigheter.

Skall man banta skall man inte räkna kalorier utan lägga om kosten til lågkolhydratkost. Bantning ger mer skadlig stress, utan att man kan behålla den lägre vikten någon längre tid. Överviktiga lever längre. Säd och potatis innehåller mycket kolhydrater. Frukt är sockerbomber. Fett ger bättre mättnad och ger slankare mage. Vi behöver glykos för energin, men levern kan ombilda proteiner till glykos. Fett kan ombildas till ketoner för att få energi därifrån.

Att äta vitaminer och hälsokostpreparat är inte till mycket nytta. Det är bättre att äta fullvärdig mat, att laga den från grunden och undvika industriprocessad mat. Fibrer är också överskattat Man skall undvika mellanmål. Det räcker med två rejäla mål, och frukost kan man avvara, så som söderut. Ett glas vin på kvällen är nyttigt och sänker blodtrycket lika mycket som en tablett, utan biverkningar.

Träningsstress är också onödigt att utsätta sig för. Det är fysiskt skadligt, förkortar livet och belastar sjukvården. Han lät medicinstudenter springa en femkilometersrunda. Påverkan låg kvar ett dygn efteråt. Blodsockervärdena steg till pre-diabetesnivårer och hjärtat fick antydan till ärr av dålig blodförsörjning.

Sedan medger han att han själv tar en löprunda ibland trots sina kunskaper. När han var ung tränade han mycket och har kvar en del men efter det. Men man skall inte träna mer än att man tycker att det är roligt. Det viktigaste för hälsan är att ta det lugnt och trivas med livet i stället för att prestera. Att ”hygge sig”.

Text: Hans Sternlycke | Bild: Fredrik Nyström. Pressfoto: Peter Cederling (Cederling.se)

Relaterat

  • Adlibris: Radikalt lagom – Så lever du långt och lyckligt utan att träna, banta och stressa dig till döds


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq