Ekonomiskt krig och cyberkrig – Vilka överraskningar är på gång?

publicerad 3 mars 2022
- av Torbjörn Sassersson red.
Elavbrott, 2021 i Vällingby C, Stockholm. Foto: T. Sassersson

EKONOMI & DEBATT. Ryktet går att The Great Reset tar nästa steg genom att krascha SWIFT med hjälp av Putin och att Ryssland går över till ett kinesiskt system. Politiker och massmedia hävdar att Ryssland kastas ut, men Putin kan  sedan länge ha förberett Ryssland för att lämna SWIFT.

SWIFT står för "Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication" som är en kooperativ organisation inom bankväsendet som över hela världen sköter ett telekommunikationsnätverk för finansiella transaktioner mellan finansiella institutioner såsom banker och börshus.

Alistair Milne som är professor i finansiell ekonomi vid Loughborough University skriver i en artikel i The Conversation att SWIFT, som alltså är ett meddelandesystem som tillhandahåller säkra internationell transaktioner och kommunikation, också är ett av de främsta målen vid ett cyberkrig.

Alistair Milne hävdar trots det att det inte är speciellt allvarligt för Ryssland att bli utkastad från SWIFT. Putin har redan uttryckt innan kriget att det bästa för Ryssland kan var att överge SWIFT, så frågan är egentligen vilken part som överger vad?

Om Rysslands kastas ut (eller hastigt lämnar) SWIFT kommer det att störa den ryska ekonomin och få rubeln att falla på kort sikt, uppger Elina Ribakova, som är en ekonom på det Washington-baserade Institute for International Finance. Eftersom Rysslands ledande exportvaror är olja och naturgas vilka är avgörande för Europas försörjning, skulle båda sidor försöka hitta en snabb lösning, tillägger hon.

Effekten skulle också dämpas för Ryssland eftersom Putin redan har byggt sitt eget system för finansiella meddelanden, tillägger hon. Samtidigt finns indikationer på att Ryssland samarbetar med Kina om ett SWIFT-liknande system [CIPS].

Vad som landar i knät på Europa härnäst är ännu oklart eftersom vi ännu inte vet om det kommer en ekonomisk krasch, elkrasch eller internet/kommunikationskrasch. Kommunikation, el och ekonomi hänger ihop.

Som en avslutande cliff-hanger väljer NewsVoice att lägga ut en ljudfil som påstås ha spelats in av en person som har en UD-tjänstekvinna i vänkretsen.

 

Text och foto: Torbjörn Sassersson, uppd kl 00:54, 4:e mars (länk till CIPS)

Relaterat