Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 19/4 kl 01:30.

Vad finns det för slags skoliosbehandling?

publicerad 29 mars 2022
- Gästskribent
Behandling av skolios
Vad finns det för slags skoliosbehandling?
Vad finns det för slags skoliosbehandling?

Skolios, det innebär att man har en krokig ryggrad. Själva ordet betyder just krokig på grekiska. Det finns idag olika varianter samt att den finns hos både barn och vuxna. Det finns viss skoliosbehandling, främst för barn, men även för vuxna.

En variant är att man har olika långa ben som gör att bäckenet blir snedställt och att ryggen då är krokig. Men då rätas ryggraden ut när man ligger eller sitter ner. Sedan finns det den variant där ryggraden aldrig rätas ut. Orsaken bakom denna variant är för det mesta okänt.

Skolios kan vara något som sker på grund av medfödda skador eller att man drabbats av sjukdom och skador i musklerna och nervsystemen. Dessa besvär kan vara så stora att en operation krävs.

Hur vet man att man har skolios?

Symptomen är ganska tydliga, eftersom att det ger en krokig rygg. Men sedan finns det ju olika varianter lättare och svårare former. Den allra vanligaste typen är den som kallas för funktionell skolios.

Då är bröstryggraden rökt i en liten båge åt höger när man ser det bakifrån. Denna variant innebär att ens ryggrad kan rätas ut då man sitter ner eller ligger ner. Det är en lindrig variant och ger sällan besvär.

Sedan finns det den som kallas för strukturell skolios. Då ändras inte ryggraden oavsett om man sitter eller ligger ner. De allra flesta som har denna form, de kan man inte förklara orsaken bakom krökningen av ryggen.

Viktigt att behandla skolios

Om man lider av en kraftig skolios, så är det viktigt att göra en behandling. Om man inte behandlar den så kan det leda till en så kallad ryggtrötthet samt smärta. Med tiden kan man även få andra ryggbesvär eftersom det blir en hel del förslitningsförändringar kring felställda kotor och diskar.

Skolios är oftast något som redan upptäcks hos barn i skolan, då i lågstadiet eller mellanstadiet. Även om det inte finns symptom, så kan en skolsköterska se på kroppen om den har en vridning. En remiss till en ortoped kan då skrivas ut.

Skoliosbehandling

För vuxna är det sällan nödvändigt med en behandling, för den varianten är oftast en lätt variant. Dock kan du testa att göra en behandling på en fasciaklinik.

Är det barn som drabbats, så kan man börja med att ge dem inlägg i skorna. Det vill säga om den beror på att man har olika långa ben. Det kan hjälpa till med att räta ut ryggen.

En annan behandling är att få en korsett att ha på sig. Det är för barn som inte växt färdigt samt att om det finns risk för att man ska utveckla en kraftigare skolios.

Om ryggraden har en kraftig krök på 45 grader eller mer, så kan det komma att krävas att man opererar. Dock så beror valet på behandling på vad för ålder patienten har, typ av skolios och vilken nivå i ryggraden kröken eller krökarna ligger på.

Extern skribent

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq