Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

40%

40.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 23/4 kl 09:30.

Ukraina accepterar att landet inte ska gå med i NATO – Kriget närmar sig sitt slut

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 16 mars 2022
- NewsVoice redaktion
Ukrainas president Volodymyr Zelensky. Foto: Ukrainas regering
Ukrainas president Volodymyr Zelensky. Foto: Ukrainas regering
Ukrainas president Volodymyr Zelensky. Foto: Ukrainas regering

KRIGSZONER. Ukrainas president Volodymyr Zelensky säger att Ukraina bör acceptera att man inte kommer att bli medlem i NATO.

“Ukraina är inte medlem i NATO. Det förstår vi. Vi har hört i flera år att dörrarna stod öppna, men vi hörde också att vi inte kunde vara med. Det är en sanning och det måste erkännas, och jag är glad att vårt folk börjar inse det och litar på sig själva och våra partners som hjälper oss”, säger Zelensky under ett samtal med representanter från Joint Expeditionary Force.

Ukrainas potentiella medlemskap i NATO har varit en stridsfråga och ett av skälen som Ryssland har använt för att motivera den militära operationen i Ukraina.

Rysslands krav

Ryssland framförde den 7 mars fyra tydliga krav som Ukrainas ledning måste uppfylla för att Ryssland ska avsluta kriget. Kraven uttalades av Kremls talesperson Dmitry Peskov.

Ryssland avslutar kriget i Ukraina omedelbart om Zelensksy går med på dessa punkter:

  • Ukraina måste erkänna Krimhalvön som ryskt territorium.
  • Regionerna Donetsk och Luhansk måste erkännas som självständiga stater.
  • Ukraina måste avsluta sitt militära motstånd.
  • Ukraina måste skriva in i sin grundlag att landet ska vara neutralt och att inte får gå med i några [militära] allianser [främst NATO].

Text: NewsVoice

Relaterat och källor


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq