USA invaderade Irak 20 mars 2003 – Ett “befrielsekrig” med 3900 irakiska civila döda bara första månaden

-

KRIGSZONER. USA inledde den 20 mars 2003 Irakkriget. En koalitionen officiellt kallad Operation Iraqi Freedom bestod av Storbritanniens och framförallt USA:s insatser. Kriget avslutades när de sista amerikanska soldaterna lämnade Irak den 18 december 2011.

“Den 17 mars 2003 talade George W Bush till det amerikanska folket. Han gav då Saddam Hussain och hans söner 48 timmar på sig att lämna Irak. Om de inte gjorde det skulle USA inleda militära aktioner.86 Den 20 mars 2003, bara någon timme efter det att tidsfristen gått ut för Saddam och hans söner, inledde USA tillsammans med en koalition invasionen av Irak”Försvarshögskolan

Invasionen öppnade upp för 29 amerikanska varumärken att ta marknad i Irak. 3900 irakiska civila dödades redan första månaden. Över 7000 civila dog under invasionen.

Text: NewsVoice | Källor: RT.com, Försvarshögskolan och Wikipedia

NewsVoice
NewsVoicehttps://newsvoice.se
NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.

3 KOMMENTARER

Prenumerera
Notify of
guest

3 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
petergrfstrm
petergrfstrm
Gäst
22 mars 2022 kl 16:05

Civilbefolkningen utsätts inte bara för rysshatspropaganda via medierna utan även genom skolböcker hjärntvättas Ukrainas barn med antirysk propaganda och försvar för Ukrainas medverkande på nazisternas sida.

Pentagons giftigaste vapen är dessa former av hjärntvätt.

Dessutom var nazismen aldrig till för att försvara Tyskland utan tvärtom för att förhindra rättvisa investeringar i Tyskland och fredlig utveckling till konkurrens med anglosaxiska imperiet.

Å. Södergren
Å. Södergren
Gäst
22 mars 2022 kl 08:01

Det är intressant att se skillnader i US- kontra Ryss-krigföring här.
The US bombar sönder infrastruktur och militärt medelst flyg. Sedan vandrar “tappra” marksoldater in i en hög med rivningsmassor.
Ryssen i UA rör inte infrastrukturen om möjligt. T.o.m. gatubelysningen hålls tänd när flyglarm tjuter. På web-cams verkar läget hur lugnt som helst.
Ryssen cirklar in Azov-battaljoner m.fl. och ger dem en chans att lägga ned vapnen, annars blir de utsvultna eller….hm.
Vem av de två kan ha civilbefolkningen på sin sida?

Eik Forsman
Reply to  Å. Södergren
24 mars 2022 kl 15:43

Det beror lite på styrka också; om man slog i hopp omvärldens samtliga militärbudgetar motsvarade detta den amerikanska vid tiden – 2003. Sedan är ryssens idé att byta ut regeringen till en ryssvänlig alltså nationbuilding och de behöver man en hel infrastruktur samt en inte allt för fientlig civilbefolkning.

NewsVoice
NewsVoicehttps://newsvoice.se
NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.

SENASTE KOMMENTARER

ARKIV