Brittisk domstol har utfärdat en “dödsdom” för Julian Assange enligt WikiLeaks chefredaktör

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 20 april 2022
- NewsVoice redaktion
Julian Assange 13 jan 2020. Foto: Ruptly.com
Julian Assange 13 jan 2020.

Den australiensiska journalisten står inför en effektiv livstidsperiod på amerikansk mark, om beslutet undertecknas av inrikesministern. WikiLeaks chefredaktör säger att den brittiska domstolen utfärdat en “dödsdom” för Assange genom att fatta sitt beslut.

En magistratsdomstol i London har utfärdat ett formellt beslut om att utlämna WikiLeaks-grundaren Julian Assange till USA för att åtalas för spionage där han riskerar livstids fängelse. Onsdagens dom kan överklagas.

Westminster Magistrates’ Court-beslutet ändrar sitt tidigare beslut som nekade USA:s utlämning till USA baserat på Assanges dåliga mentala tillstånd och de svåra förhållandena i amerikanska högsäkerhetsfängelser. Storbritanniens inrikesminister Priti Patel måste godkänna utlämningen innan den kan verkställas.

WikiLeaks chefredaktör Kristinn Hrafnsson sa att den brittiska domstolen utfärdade en “dödsdom” för Assange genom att fatta sitt beslut. Han riskerar upp till 175 års fängelse på grund av anklagelserna om spionage som han står inför i det amerikanska åtalet.

Det juridiska teamet som försvarar Assange sa att de kommer att göra framställningar till sekreterare Patel och be om en chans att överklaga domstolsbeslutet. Advokaterna sa att de kan överklaga till High Court, även om sekreteraren beviljar utlämningen.

Det tidigare brittiska avslaget på begäran om utlämning utfärdades av samma domstol i januari 2021. Den amerikanska sidan överklagade beslutet med framgång genom att ifrågasätta vittnesmål från försvarsexperter och genom att erbjuda formella försäkringar om att Assange inte ska tvingas underkasta sig en grym rättslig process i USA.

Assange, som är mest känd för sin organisations pro-transparensaktivism och dess publicering av läckta hemligstämplade dokument, som har avslöjat många regeringars mörka hemligheter, har suttit i brittiskt förvar sedan april 2019. Han är inlåst på högsäkerhetsfängelset Belmarsh även kallad “brittiska Guantanamo”. Han hade tidigare tillbringat sju år inlåst i Ecuadors ambassad i London, innan en ny regering återkallade hans asyl.

Under hans självexil på ambassaden i lOndon upphävde USA sitt mål mot Assange och lämnade in en begäran till Storbritannien om att överlämna honom för åtal.

Åtalet i Storbritannien har utlöst internationell kritik mot den brittiska regeringen av förespråkare för mediefrihet. Assange-anhängare ser honom som en samvetsfånge, som förföljs av Washington och London för sitt arbete som förläggare.

Prejudikatet skickar ett skrämmande budskap till alla journalister som vill undersöka missförhållanden från västerländska regeringar om att deras liv kan förstöras.

Den 23 mars gifte Assange sig med Stella Moris, som han har två barn med. Ceremonin genomfördes inne i fängelset och endast en begränsad grupp personer fick närvara.

Översättning: NewsVoice | Källa: RT


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • En skam för Sverige som ibland kallas för feminismens Saudiarabien.
  Den oförättade Anna Ardin anmäler !!!
  Det vänsterfeministiska gardet beväpnar sig.
  1 september 2010
  Överåklagare Marianne Ny beslutar återuppta förundersökningen om våldtäkt. Förundersökningen om ofredande utvidgas till att omfatta samtliga händelser i anmälan.
  19 maj 2017
  Överåklagare Marianne Ny beslutar att lägga ned förundersökningen om misstänkt våldtäkt av Julian Assange.

  11 april 2019
  Efter uppgifter om att Julian Assange är gripen i London, har målsägarbiträdet i Sverige begärt att den svenska förundersökningen om våldtäkt ska återupptas.
  Ärendet handläggs på Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum Göteborg. Vice överåklagare Eva-Marie Persson leder arbetet

  19 november 2019
  Förundersökningen mot Assange läggs ned.

  Vem styrde detta, inte var det väl endast Fru Ardin???

 • Sverige gör klart att detta är vardagsmat i framtiden och förekommer i nytt lagförslag.
  DVD att det skall bli brottsligt ,att redovisa saker som kan äventyra relationer till främmande makt.
  Dvs. precis så djävla tokigt som det här…..
  Inte många har förstått eller tänkt vidare runt lagförslaget.
  En ny lag behövs. Lagar som gör inskränkningar i människorätts konventionerna är ogiltiga.

  Så var det. fixat.

  LeifB

 • Jag skulle faktist tippa hatten av till dem,om den här killen också är en insider och en del av showen.
  Det vore lite coolt, det måste erkännas.

 • I väst ondgör sig media om hur dissidenter behandlas i Kina och Ryssland. Både Assange och Snowden hotas av livstids fängelse alternativt dödsstraff för de viktigaste avslöjandena i modern tid. Så mycket var den yttrandefriheten värd.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *