Brittisk domstol har utfärdat en “dödsdom” för Julian Assange enligt WikiLeaks chefredaktör

publicerad 20 april 2022
- av NewsVoice
Julian Assange 13 jan 2020. Foto: Ruptly.com
Julian Assange 13 jan 2020.

Den australiensiska journalisten står inför en effektiv livstidsperiod på amerikansk mark, om beslutet undertecknas av inrikesministern. WikiLeaks chefredaktör säger att den brittiska domstolen utfärdat en "dödsdom" för Assange genom att fatta sitt beslut.

En magistratsdomstol i London har utfärdat ett formellt beslut om att utlämna WikiLeaks-grundaren Julian Assange till USA för att åtalas för spionage där han riskerar livstids fängelse. Onsdagens dom kan överklagas.

Westminster Magistrates' Court-beslutet ändrar sitt tidigare beslut som nekade USA:s utlämning till USA baserat på Assanges dåliga mentala tillstånd och de svåra förhållandena i amerikanska högsäkerhetsfängelser. Storbritanniens inrikesminister Priti Patel måste godkänna utlämningen innan den kan verkställas.

WikiLeaks chefredaktör Kristinn Hrafnsson sa att den brittiska domstolen utfärdade en "dödsdom" för Assange genom att fatta sitt beslut. Han riskerar upp till 175 års fängelse på grund av anklagelserna om spionage som han står inför i det amerikanska åtalet.

Det juridiska teamet som försvarar Assange sa att de kommer att göra framställningar till sekreterare Patel och be om en chans att överklaga domstolsbeslutet. Advokaterna sa att de kan överklaga till High Court, även om sekreteraren beviljar utlämningen.

Det tidigare brittiska avslaget på begäran om utlämning utfärdades av samma domstol i januari 2021. Den amerikanska sidan överklagade beslutet med framgång genom att ifrågasätta vittnesmål från försvarsexperter och genom att erbjuda formella försäkringar om att Assange inte ska tvingas underkasta sig en grym rättslig process i USA.

Assange, som är mest känd för sin organisations pro-transparensaktivism och dess publicering av läckta hemligstämplade dokument, som har avslöjat många regeringars mörka hemligheter, har suttit i brittiskt förvar sedan april 2019. Han är inlåst på högsäkerhetsfängelset Belmarsh även kallad "brittiska Guantanamo". Han hade tidigare tillbringat sju år inlåst i Ecuadors ambassad i London, innan en ny regering återkallade hans asyl.

Under hans självexil på ambassaden i lOndon upphävde USA sitt mål mot Assange och lämnade in en begäran till Storbritannien om att överlämna honom för åtal.

Åtalet i Storbritannien har utlöst internationell kritik mot den brittiska regeringen av förespråkare för mediefrihet. Assange-anhängare ser honom som en samvetsfånge, som förföljs av Washington och London för sitt arbete som förläggare.

Prejudikatet skickar ett skrämmande budskap till alla journalister som vill undersöka missförhållanden från västerländska regeringar om att deras liv kan förstöras.

Den 23 mars gifte Assange sig med Stella Moris, som han har två barn med. Ceremonin genomfördes inne i fängelset och endast en begränsad grupp personer fick närvara.

Översättning: NewsVoice | Källa: RT