Chefsekonom Peter Schiff varnar: Förbered dig för en dramatisk ekonomisk kollaps

publicerad 9 april 2022
- Torbjörn Sassersson red.
Gerald Celente och Peter Schiff. Foton: egna arbeten

EKONOMI. Trendprognosmakaren Gerald Celente har intervjuat Peter Schiff, chefsekonom på Euro Pacific Capital. Schiff varnar för att världen måste förbereda sig för en “dramatisk kollaps” av ekonomin. Alla kommer att drabbas. NewsVoice har sammanställt och översatt Gerald Celentes intervju.

Räntorna kommer att gå upp betydligt. De är fortfarande alldeles för låga, säger Schiff, och han påpekar att den verkliga inflationen i USA ligger på cirka 16 procent, inte de 8 procent som regeringen medger allt medan Federal Reserve fortsätter att piska på  inflationen genom att hålla räntorna artificiellt låga.

Depressionen börjar med en recession

“Vi kommer [till en början] att gå in i recession snart”, säger Schiff, och att denna kommande ekonomiska kris kommer att vara mer smärtsam än paniken 2008 på grund av den massiva inflationen. Recession är i nationalekonomiska sammanhang en mild lågkonjunktur. En svårare lågkonjunktur brukar benämnas depression.

Biden-regeringen skyller den eskalerande inflationen på den ryska invasionen av Ukraina och det blir än värre i och med sanktionerna mot Ryssland, men inflationen i USA är inte ryssarnas fel, menar Peter Schiff.

“Vi skapar inflationen själva. Det är den amerikanska centralbanken Federal Reserve”, som driver på utvecklingen, säger Schiff, och han varnar att: “sanktionerna mot Ryssland kommer att slå tillbaka” mot bland annat USA.

Guld och silver behåller sitt värde när annat rasar

Schiff konstaterar också att den ryska rubeln nu är värd mer i jämförelse med den amerikanska dollarn än innan sanktionerna infördes. Indien, Kina och Ryssland behöver inte USA och att dessa sanktioner har påskyndat dollarns fall som världens reservvaluta, skriver Gerald Celente i sin resumé.

“The best currency to own would be not a currency at all, but real money, which is gold…gold and silver I think will continue to retain and, in fact, even increase in purchasing power over time”.

Celente verkar instämma i det som många ekonomer med historisk kunskap idag säger, att de enda värden som kommer att bestå och till och med öka i värde är metaller som guld och silver.

Kina tar över och regeringar som bygger makt är som cancrar

Peter Schiff instämmer även med Gerald Celentes prognos att 1900-talet var det amerikanska århundradet och 2000-talet kommer att bli det kinesiska århundradet.

“Jag är inte upprörd över att kineserna har fått ekonomisk frihet, jag menar, det är fantastiskt. Jag är bara upprörd över att amerikaner har tappat den. Hela världen borde vara mer fri, men det betyder att vi behöver mindre av [en toppstyrande] regering, men tyvärr tenderar regeringar att bli som cancrar. Närhelst du har en regering växer den bara och den växer och växer – och som en cancer gör den mer och mer skada ju större den blir”, säger Schiff.

Peter Schiff menar att det inte bara handlar om en cancer som sprider sig. Det onda är mycket större än bara en ekonomisk cancer. Den är även socioekonomisk och geopolitisk.

Gerald Celente driver Trends Research Institute baserat i New York. Peter Schiff har bolaget Euro Pacific Capital.

Text: sammanställning och översättning: NewsVoice

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice