Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

43%

43.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 25/4 kl 13:45.

Bologna i Italien introducerar pilotprojekt för socialt kreditsystem och digital plånbok

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 22 april 2022
- NewsVoice redaktion
Digital wallet, plånbok. Foto: Nathan Dumlao. Licens: Unsplash.com

ÖVERVAKNING. I Italien i kommunen Bologna har ett “pilotprojekt” annonserats som syftar till att ge duktiga medborgare poäng – sociala krediter – om de sköter sig. En app följer och styr upp deltagarnas dagliga liv. Dygdigt beteende belönas. Allt sker inom ramen för kommunens digitala innovationsplan för åren 2022-2024.

Text: NewsVoice | Digital wallet, plånbok. Foto: Nathan Dumlao. Licens: Unsplash.com | Bologna i Italien introducerar pilotprojekt för socialt kreditsystem och digital plånbok #socialtkreditsystem #socialbetyg #medborgarbetyg

Stadsförvaltningen i den italienska staden Bologna kommer till hösten 2022 testa det digitala kontrollsystemet med en app som heter “Smart Citizen Wallet”. På ren svenska handlar det om en digital plånbok så kopplingen till privatekonomin är uppenbar.

“Bologna är en stad och kommun i Italien, huvudort i provinsen Bologna och huvudstad i regionen Emilia-Romagna. Kommunen har 390636 invånare och är därmed Italiens sjunde största stad.” – Wikipedia

Den individ som sorterar sitt sopor, väljer kollektivtrafik, undviker köbildning på vägarna eller minskar “koldioxidbelastningen” på miljön belönas med rabatter.

Introduktionen har orsakat livlig debatt

Kritiker varnar för de möjliga farorna med digital identitet, vilket inkluderar konstant övervakning och risker för att den personliga integriteten kränks dagligen. Den största rädslan är att ett sådant system kommer att dela upp människor i goda och dåliga medborgare.

Användningen av appen är initialt frivillig för medborgarna i Italien. En motsvarande beteende-app testas redan i Rom.

NewsVoice kommentar

Om appen följer samma upplägg som vaccinationspolicyn de senaste två åren i Italien är det knappast sannolikt att deltagandet förblir frivilligt om den digitala plånboken etableras. Ett avståndstagande kan medföra att medborgare inte får ta del av belöningssystemet och uppfattas som icke önskvärda personer i samhällsgemenskapen.

Text: NewsVoice

Källor


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq