Bologna i Italien introducerar pilotprojekt för socialt kreditsystem och digital plånbok

-

ÖVERVAKNING. I Italien i kommunen Bologna har ett “pilotprojekt” annonserats som syftar till att ge duktiga medborgare poäng – sociala krediter – om de sköter sig. En app följer och styr upp deltagarnas dagliga liv. Dygdigt beteende belönas. Allt sker inom ramen för kommunens digitala innovationsplan för åren 2022-2024.

Text: NewsVoice | Digital wallet, plånbok. Foto: Nathan Dumlao. Licens: Unsplash.com | Bologna i Italien introducerar pilotprojekt för socialt kreditsystem och digital plånbok #socialtkreditsystem #socialbetyg #medborgarbetyg

Stadsförvaltningen i den italienska staden Bologna kommer till hösten 2022 testa det digitala kontrollsystemet med en app som heter “Smart Citizen Wallet”. På ren svenska handlar det om en digital plånbok så kopplingen till privatekonomin är uppenbar.

“Bologna är en stad och kommun i Italien, huvudort i provinsen Bologna och huvudstad i regionen Emilia-Romagna. Kommunen har 390636 invånare och är därmed Italiens sjunde största stad.” – Wikipedia

Den individ som sorterar sitt sopor, väljer kollektivtrafik, undviker köbildning på vägarna eller minskar “koldioxidbelastningen” på miljön belönas med rabatter.

Introduktionen har orsakat livlig debatt

Kritiker varnar för de möjliga farorna med digital identitet, vilket inkluderar konstant övervakning och risker för att den personliga integriteten kränks dagligen. Den största rädslan är att ett sådant system kommer att dela upp människor i goda och dåliga medborgare.

Användningen av appen är initialt frivillig för medborgarna i Italien. En motsvarande beteende-app testas redan i Rom.

NewsVoice kommentar

Om appen följer samma upplägg som vaccinationspolicyn de senaste två åren i Italien är det knappast sannolikt att deltagandet förblir frivilligt om den digitala plånboken etableras. Ett avståndstagande kan medföra att medborgare inte får ta del av belöningssystemet och uppfattas som icke önskvärda personer i samhällsgemenskapen.

Text: NewsVoice

Källor

NewsVoice
NewsVoicehttps://newsvoice.se
NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.

5 KOMMENTARER

Prenumerera
Notify of
guest

5 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
marianne
marianne
Gäst
23 april 2022 kl 22:17

Skrämmande och vidrigt. Ska folk hela tiden dokumentera vad/hur de gör, med sin “smarta telefon”. Vad för sorts människor kommer det att skapa? Att man måste få någon sorts belöning, för att göra “rätt”. Man ska väl kunna göra rätt och ställa upp, utan att visa det på en skärm.
Att det är staten man ska “göra rätt” mot, är väl givet. Sina medmänniskor kommer nog inte synas i “systemet”, hur man behandlar. Att man aldrig ska ifrågasätta eller stå för egen åsikt. Bara lamt följa med i statens direktiv – totalt vidrigt, men folk går väl på det.

stig lönnqvist
stig lönnqvist
Gäst
22 april 2022 kl 16:17

Betyder det att putin anhängare ovaccinerade antipk antinato etniska svenskar, som räddat nåns liv, sorterat sina sopor, kommer dom att bli belönade, när systemet kommer till sverige.

patrick
patrick
Gäst
22 april 2022 kl 11:22

Spioncentralen sverige ligger i startgroparna också med belöningar till fårskocken:
https://www.regeringen.se/rattsliga-dokument/proposition/2022/04/prop.-
202122232/

patrick
patrick
Gäst
Reply to  patrick
22 april 2022 kl 11:23

Såg Ingemars inlägg nedan,samma länk.

Ingemar ljungqvist
Gäst
22 april 2022 kl 10:45

Och för någon dag sedan gick Morgan Johansson ut med Sveriges light-version av belöningssystem.
https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2022/04/ett-modernt-offentligt-beloningssystem-och-forandringar-av-de-allmanna-flaggdagarna/

NewsVoice
NewsVoicehttps://newsvoice.se
NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.

SENASTE KOMMENTARER

ARKIV