Justin Trudeaus beundran för Kina väcker ilska

Christian Pavón Christian Pavón (Pavon.se) är en Europarättsjurist med intresse för politik, juridik, kultur och geopolitik. Han är frilansare och en del av NewsVoice redaktion. Stöd Christians arbete genom att swisha till: 0730 975 418
publicerad 2 april 2022
- Christian Pavón, jurist
Justin Trudeau. Foto: Adrian Wyld, The Canadian Press
Justin Trudeau. Foto: Adrian Wyld, The Canadian Press
Justin Trudeau. Foto: Adrian Wyld, The Canadian Press

VÄRLDEN. Coronarestriktionerna i Kanada och följdverkningarna på ekonomin har varit bland de hårdaste i hela världen. Efter att Kanadensarna började uppmärksamma Trudeaus auktoritära beteenden  har flera artiklar grävts fram där Trudeau uttrycker beundran för Kina.

I en artikel från 2013 uttrycker Trudeau denna åsikt angående Kina:

“Jag har faktiskt en viss grad av beundran för Kina. Deras grundläggande diktatur tillåter de att vända sin ekonomi på en 50-öring och säga: Vi måste gå över till grön energi, vi vill börja investera i solkraft.”

Vid en välgörenhetsgala ska Trudeau på en direkt fråga om vilken regim han gillar mest, ha svarat Kinas regim.

Justin Trudeau kan sitta kvar till 2025 eller längre

Dessa uttalanden som Justin Trudeau gjort om Kina kanske inte hade varit så mycket att fästa så stor vikt vid om han inte under coronatiden agerat med väldigt auktoritära metoder, till exempel på ett sätt som liknar Kinas ledning genom att bland annat ha aktiverat Kanadas undantagstillståndslag från 1988 som är avsedd för stora samhällskriser.

Denna lag ersatte den tidigare krigsundantagstillståndslagen då den även inkluderade andra kriser än enbart krig.

Dock är det lätt att ifrågasätta nödvändigheten av att aktivera en sådan lagstiftning under en epidemi som corona, som inte ens hotade hela Kanadas säkerhet som nation, en klausul som skall uppfyllas för att ett undantagstillstånd ska aktualiseras.

Justin Trudeau kommer sitta kvar minst till år 2025 om inte riksrättsliga åtgärder avsätter honom.

Text: Christian Pavón

Relaterat och källor

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq