USA och NATO stödde två statskupper i Ukraina och drev inbördeskrig som dödade 14 000 innan Ryssland invaderade

NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.
publicerad 12 april 2022
- NewsVoice redaktion
Benjamin Norton. Pressfoto: eget verk

UKRAINA. Västerländska regeringar och medier agerar som om kriget i Ukraina började när Ryssland invaderade den 24 februari, men USA stödde två kupper i Kiev, 2004 och 2014, som startade ett inbördeskrig.

Inbördeskrig stöds av NATO, och som dödat 14 000 ukrainare, innan Ryssland skickade in sina trupper. Majoriteten av civila offer i detta inbördeskrig var i Donbas-regionen.

Översättning: NewsVoice | Källa: Benjamin Norton (Bennorton.com), YouTube. Norton är en oberoende journalist, författare och filmskapare.

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Rysslands president Vladimir Putin håller med om åsikten Washington är fast besluten att göra motstånd mot Moskva “till sista ukrainaren”.

  “Det sägs mycket om USA:s avsikt att kämpa mot Ryssland

  “till den sista ukrainaren” – de säger det där och de säger det här. Så är det i verkligheten”,

  Den ryske ledaren sa att “världen idag är mer komplex än den var under det kalla kriget.”

  “I denna komplexa värld kommer ett land att misslyckas med att behålla sin totala dominans”, sa Putin. “Idag är vi vittnen till kollapsen av det unipolära världssystem som tog form efter Sovjetunionens undergång.”

  Den 24 februari inledde Putin en speciell militär operation i Ukraina efter en begäran om hjälp från ledarna för Donbassrepublikerna. Han betonade att Moskva inte hade några planer på en ockupation av ukrainska territorier. Därefter införde USA, EU, Storbritannien och ett antal andra stater sanktioner mot ryska individer och juridiska personer.

  • Uttrycket är bekant sedan tidigare. Redan den svenska statsministern Per Albin Hansson använde det för Finland, som han inte hade något till övers för vid det ryska anfallet i november 1939 – vinterkriget. Sverige stöder Finland till den sista finska soldaten. 8000 frivilliga svenskar spottade dock denna svenska ursosse i ansiktet och drog österut.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *