Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 19/4 kl 01:30.

Åka på semester till Hvar i Kroatien? Det finns 3 saker du inte bör missa

NewsVoice is an online news and debate channel that started in 2011. The purpose is to publish independent news, debate articles and comments as well as analyzes.
publicerad 16 maj 2022
- News@NewsVoice
Åka på semester till Hvar. Foto: Nikola Radojcic Licens: Unsplash
Åka på semester till Hvar.

Hvar, en kroatisk ö som ligger som ligger sydost om staden Split, blir årligen framröstad som en av de vackraste öarna i Europa. De flesta som väljer att åka på semester dit, väljer att besöka ett antal sevärdheter förutom att bada i det kristallklara vattnet.

Hur du tar dig till Hvar

Den närmsta flygplatsen finns i Split. Därifrån kan du ta en bilfärja över, flera gånger dagligen till både Stari Grad (Gamla Stan) och Jelsa med cirka en två timmars restiden. Under sommartiden finns även möjlighet att åka till staden Hvar med en katamaran, då tar resan cirka en timme. Färjorna körs av Jadrolinija, på deras hemsida finns aktuella tidtabeller och prislistor.

Om du åker först till en annan del av den dalmatiska kusten, har du även möjlighet att ta dig till ön från Zadar och Dubrovnik, men även från Bari och Ancona i Italien. Vill du enbart åka till ön över dagen, kan du passa på att boka en tur/retur resa med från flertal städer och byar. Oftast ingår lunch samt stopp på både Hvar och ön Brac.

Ön är närmare 60 km lång, så om du har tänkt att se hela ön, är en hyrbil att rekommendera. I så fall bör du se till att ha ett internationellt körkort som underlättar både för dig när du ska hyra en bil och om du blir stoppad under din semester i landet. Den krävs dessutom ofta av biluthyrningsföretag.

Om du inte har tänkt att hyra bil, så går det självklart att ta sig runt på både hyrd cykel, moped och scooter. Det finns även möjlighet att ta sig runt med kollektivtrafik även om det inte är mest optimala, då busstiderna och linjenät är begränsade.

1. Besök Pakleni Otoci

Skulle mot all förmodan de vackra stränderna på ön inte räcka, kan du alltid ta en tur till Pakleni otoci/Paklinski otoci och njuta av de dolda vikarna, eller koppla av i den orörda naturen. (Paklinskiöarna), är en ögrupp i Adriatiska havet med 16 kalkstens öar och holmar.

Endast tre av dessa öar har mindre samhällen, dock utan fast befolkning. Legenden säger att öarna, som enligt många är en av de vackraste platserna i Kroatien, skapades genom en hemlig kärleksaffär mellan havsguden Poseidon och en nymf.

Det finns ett antal små orter som du kan välja mellan att besöka för en god lunch: Palmizana i Palmizana bukten är en av de mest besökta med sin vackra sandstrand, men även Vlaka, Jerolim och Stipanska.

2. Ta en båttur till “Blå Grottan”

Blå grottan är en havsgrotta i Kroatien, belägen på den östra sidan av ön Biševo. Det är en mycket populär turistattraktion och du bör räkna med att stå en hel del i kö för att få en glimt av naturfenomenet som gör den så populär.

Det förtrollande azurfärgade vattnet får sin karakteristiska färg när solens strålar reflekteras mot havsbotten i grottan under dagen. Den har skyddsstatus som geomorfologiskt naturminne i Kroatien sedan 1951. Sedan år 1951 har Blå grottan skyddsstatus som geomorfologiskt naturminne i Kroatien.[1]

3. Missa inte sevärdheterna i staden Hvar

För den som inte har så mycket tid över att besöka varken Pakleni otoci eller “Blå grottan” , så finns det mer än tillräckligt att göra på själva ön.

Fästningen i Hvar

Om du längtar att ta oförglömliga bilder samtidigt som du får dig en historisk upplevelse och en rejäl konditionsboost så är fästningen Fortica väl värd ett besök. Fästningen som ligger på en kulle ovanför staden byggdes redan på 1600-talet.

Promenaden från hamnen till fästningen tar cirka en halv timme och är trots den utlovade utsikten inte särskilt utmanande. Om värmen ändå blir olidlig och man känner för ett litet stopp på vägen så finns det ett antal ställen där du kan köpa både dryck och glass.

Den bästa utsikten finns från fästningen, då får man räkna att betala en liten slant i inträde. Förutom en mindre butik och servering finns det amforor utställda från havets botten.

Stari Grad, Hvar Foto: Marcus Löfvenberg
Stari Grad, Hvar Foto: Marcus Löfvenberg Licens: Unsplash

Sankt Stefans katedral och kloster

Den som gillar historiska lämningar bör även ta en promenad till Sankt Stefans katedral, en gotisk kyrka från 1300-talet. Klocktornet som är på fyra våningar byggdes dock cirka tre hundra år senare.

Den konstintresserade kan förutom att beundra arkitekturen även titta på gamla tavlor på olika katolska helgon. En del målningar och gamla mynt finns också att hitta i museum i ett av de två kloster på ön.

Populära byar på ön

Stari Grad

Stari Grad (gamla staden) är en mycket charmig liten fiskeby, belägen på öns västra sida. Dagsturer från fastlandet har ofta Stari Grad som destination. De trånga gränderna, lugnare tempo samt en del små restauranger där du kan njuta av det lokala köket, är ett utmärkt tillfälle att koppla av.

Jelsa

För den som vill ha något lugnare tillvaro på sin semester men ändå ha både natur och småbutiker att strosa i, är Jelsa ett utmärkt val. Till Jelsa kommer man både direkt med färja från Split eller med buss från staden Hvar. Även små båtar från andra delar av fastlandet kan ta dig dit.

Hamnen som började blomstra och växa på 1300-talet, var en av öns viktigaste fiskehamnar. Den har ett charmigt litet torg med en hel del restauranger med det utsökta kroatiska köket.

Milna

Den kroatiska kusten är känd för sitt klara vatten och vackra stränder. Några av öns vackraste finns dock i byn Milna. Om du gillar att gå ut på kvällen då är staden Hvar att föredra.

Extern skribent

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq