Birgitta Sparf: Humorkanalen SVT

NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.
publicerad 30 maj 2022
- NewsVoice redaktion
SVT pausbild TV1
SVT pausbild TV1
SVT pausbild TV1

OPINION. Vår statstelevision gör alltid min dag. Genom att deras nyhetsredaktioner sänder ut desinformation, politisk propaganda, fulvinklade och halvsanna nyheter så det står härliga till. Helt skamlöst och oförblommerat.

Text: Birgitta Sparf | Artikeln har tidigare publicerats i Det Goda Samhället

Det blir riktigt kul eftersom en annan statlig myndighet, Myndigheten för psykologiskt försvar, samtidigt går ut och i skarpa ordalag varnar allmänheten för just det som statstelevisionen huvudsakligen ägnar sig åt: desinformation.

Detta är en av rubrikerna i SVT Rapport från den 27:e maj 2022: “Regeringens beslut att minska SIDA:s bistånd med 6,9 miljarder får nu kritik från både höger och vänster!”.

Här kommer lite bakgrundsfakta om vad Rapportredaktionen baserar inslaget på, från regeringskansliet:

”Regeringens mål om 1 % av bruttonationalinkomsten (BNI) till bistånd står fast. Sveriges BNI har vuxit senaste åren och uppgår 2022 till drygt 57 miljarder kronor.

De ökade kostnaderna av att Sverige tar ansvar för de många, framförallt, kvinnor och barn som flyr från Ukraina kan räknas som bistånd enligt OECD/DAC:s riktlinjer.”

Sveriges bistånd kommer alltså att minskas med 6,9 miljarder till förmån för de ukrainska flyktingarna.

Kritiken mot denna minskning från höger och vänster, enligt Rapport, illustreras genom att en KD-kvinna i Uppsala yttrar följande:

“Nu håller organisationerna på att avsluta en massa projekt som handlar om att lyfta människor ur fattigdom. Det är människorättskämpar som inte får stöd!”

Efter henne kommer riksdagsledamoten för MP, Maria Ferm. Troligen valdes hon in i miljöpartiets partistyrelse på grund av sitt välutvecklade sinne för matematik. Hon får 6,9 miljarder av totalt 57 miljarder till följande:

“Detta innebär att Sverige nu blir den största mottagaren av svenskt bistånd!”

Sedan följer några räkneövningar från Rapportredaktionen som jag inte har en aning om hur de fått till. De hävdar att minskningen med 6,9 miljarder av 57 miljarder innebär följande neddragningar av SIDA:s anslag:

  • Fredsskapande åtgärder: -37 %
  • Mänskliga rättigheter och demokrati: -43 %
  • Hållbar utveckling, där bland annat kvinnoorganisationer ingår: -47 %

Så vad återstår av Sveriges internationella bistånd efter alla dessa brutala nerdragningar? Jag vet inte. Kanske 10 miljarder, eftersom Sverige nu är den största biståndsmottagaren med sina 6,9 miljarder. Vi kanske snart äntligen går med vinst på vårt internationella bistånd.

Text: Birgitta Sparf

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *