Det här kan du göra med ett BankID

publicerad 19 maj 2022
- Extern skribent
Handla med BankID Foto: Brooke Cagle Licens: Unsplash
Handla med BankID Foto: Brooke Cagle Licens: Unsplash
Handla med BankID Foto: Brooke Cagle Licens: Unsplash

EKONOMI. Att skaffa ett BankID är något som många svenskar redan gjort, men det finns också människor som fortfarande inte är helt övertygade om att det är en bra idé. Det finns dock gott om anledningar varför man bör ha ett BankID. Framför allt är det ett verktyg som underlättar din vardag en hel del, utan att egentligen ta någon större plats. Vi ska förklara närmare.

Använd BankID för att registrera dig

Ett sätt att använda BankID är för registrering på olika sidor. Du kan till exempel spela hos casinon med BankID genom att bara registrera dig med ditt BankID. Glöm den gamla tidens registrering där du var tvungen att fylla i meterlånga formulär. När du registrerar dig med hjälp av ditt BankID behöver du bara fylla i ditt personnummer.

Därefter bekräftar du med BankID-appen, kompletterar med eventuella kontaktuppgifter så som mobilnummer och e-postadress. När du gjort detta är registreringen klar, och ditt spelkonto har skapats – mycket enklare än så är det svårt att få det.

På samma sätt kan du använda ditt mobila BankID även för att registrera dig på andra sidor, till exempel för att bli medlem i klubbar hos olika butiker och liknande.

Genomföra betalningar och transaktioner på nätet

En sak som BankID verkligen har underlättat är när man ska göra betalningar eller andra transaktioner på nätet. Det kan vara att du har köpt en vara i en presentbutik online, som du sedan vill betala direkt. Då kan du till exempel göra en direktbetalning från ditt bankkonto och verifiera den med hjälp av ditt BankID, så dras pengarna direkt.

På samma sätt kan du även aktivera bland annat delbetalningar, om du har gjort ett köp på nätet där summan är lite högre så att du väljer att delbetala denna. Du får då först gå igenom villkoren för köpet, och därefter får du signera avtalet om du godkänner det. Det är då du använder ditt BankID för att genomföra själva signeringen.

Samma sak gäller om du ska ta en kredit eller ett lån. Även för detta kan du signera avtalet med hjälp av ditt BankID, och på så vis slipper du signera ett fysiskt dokument. Det innebär att man inte längre behöver åka till banken för att ta ett lån om man inte vill – det går idag väldigt smidigt att ta ett lån direkt från datorn eller mobilen, och sedan signera de dokument som krävs online, med hjälp av BankID.

Köpa hus – eller åtminstone buda

En väldigt intressant sak som du kan göra med hjälp av ditt BankID är att lägga bud på en bostad som du vill köpa. Många mäklare erbjuder idag möjligheten att buda på ett objekt som ligger ute till försäljning genom att använda BankID. Det är ett väldigt smidigt sätt att buda, eftersom det låter budgivarna verifiera sin identitet med sitt BankID, och det gör hela budgivningen mycket enklare för den som vill köpa en bostad.

Eftersom BankID sedan också kan användas för att signera låneavtalen – till exempel när du ska ta ett bostadslån i samband med det nyss ingångna bostadsköpet – innebär det att det är ett väldigt smidigt hjälpmedel genom hela köpprocessen.

Extern skribent

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq