ETC på fyllan – Dags att prata journalistik och redaktörer som blir spakis

5
Andreas Gustavsson ETC och Kajsa Ekis Ekman
Bild: Andreas Gustavsson ETC och Kajsa Ekis Ekman (pressfoton)

ETC och chefredaktören Andreas Gustavsson säger upp ledarskribenten och journalisten Kajsa “Ekis” Ekman och kliver därmed in i det kalla kriget.

Text: Mats Sederholm

Anledningen är att hon privat inte är 100% fientligt inställd till den engelskspråkiga ryska Russia Today som bland annat haft den respekterade och tidigare CNN giganten och journalisten Larry King som programledare för två shower. Hon har också påpekat oklarheter kring den ukrainska Kiev Independent. Normalt sett ett helt vanligt självständigt journalistiskt arbete som lika gärna kunde gjorts av SVT:s Uppdrag Granskning eller liknande, om de tordats.

Andreas Gustavsson publicerade Ekmans analys, men bestämde sig senare för att sparka henne utan att kontakta henne personligen då läget ”var akut”. Gustavsson och ETC rättar nu in sig i  lägret av onyanserad krigsjournalistik. Erik Helmerson på DN klappade myndigt lillebror ETC och Gustavsson på axeln och förkunnade halshuggningen av grävande journalistik som:

”…rimligt, om tidningen inte framöver vill förknippas med relativiserande av Putins skräckvälde och anfall på Ukraina.”

Att betrakta två parter i ett krig ur ett journalistiskt perspektiv är något som Helmerson ger en sarkastisk syn på eller helt enkelt: ”Jag begriper det helt enkelt inte.”

Det är i den här mediekulturen och stugvärmen som ETC nu väljer att kliva in i. Gustavsson erkänner öppet att den gamla vurmen för ”yttrandefrihetens egenvärde” inte längre gäller utan istället ”tydligare gränsdragningar”.  Varför kan man aldrig få vara glad åt media som främst vill berika läsarna, perspektiven och insikterna och bidra till kunskaper och en fördjupning av demokratin? Nu ska världen målas med kolpennor, i svartvitt och skissartade drag.

Och vad var det för något akut som Gustavsson med VD Johan Ehrenbergs troliga stöd för avrättningen relaterade till? Det är inte utan att man känner doften av påtryckningsmedel. För priset är tungt.

Det är förlusten av Sveriges i min mening skarpaste och  trovärdigaste vänsterjournalist, eller bara journalist. En helt unikt modig skribent som aldrig ryggat för att täppa till tomrummen när den vanliga konforma medieanalysen dolt de avgörande perspektiven.

ETC kan nu glädja den blåbruna pressen då en av deras mest  gnagande och pricksäkra motståndare röjts ur vägen.

Obegripligt.

Häromdagen talade Zelensky direkt till det grekiska parlamentet. Vid sin sida hade han en av nazisterna från den ökända neo-nazistiska Azov-bataljonen som också Kajsa “Ekis” Ekman försökte uppmärksamma på och som hon nu i media kallats politisk idiot för.

DiEM25 den europeiska progressiva demokrati rörelsen tillika riksdagsparti i Grekland fördömde kraftfullt detta. Den förra finansministern och riksdagsledamoten Yanis Varoufakis uttalade:

Our parliament did not invite a Nazi. It invited the President of Ukraine. It was the President of Ukraine who brought along the Nazi. And, yes, it was our Parliament’s Speaker who, by failing to intervene, failed to defend our Parliament.”

Flera progressiva partier protesterade i Grekland liksom i Cypern där samma scen utspelade sig.

Att Helmerson med flera alldeles säkert skulle sett mellan fingrarna och applådera vore att förvänta. Men när ETC tystar ner liknande uppmärksammanden på grund av beröringsskräck med att bli ”Putins röst” så är det gränslöst sorgligt.

ETC:s vacklande mellan belysande journalistik eller att vara en nyttig idiot i kalla kriget måste få ett snabbt stopp. Att som chefredaktör släppa igenom Ekmans artikel och sedan sparka henne tillhör samma fyllegång.

Text: Mats Sederholm

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

5 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Christian Pavón
Christian Pavón
Gäst
20 maj 2022 kl 11:58

Mats Sederholm: Mycket bra artikel! Det är lyckligtvis faktiskt för ovanlighetens skull även etablerade journalister som rest sig upp emot detta: https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/ALwPwj/peter-kadhammar-dagens-etc-bor-ateranstalla-kajsa-ekis-ekman

Josef Persson
Josef Persson
Gäst
19 maj 2022 kl 12:25

Tycker inte han ser det minsta arrogant ut, skratt!

Ska de gnälla på Putte kan de väl komma med något faktiskt konkret, visa att han är precis som våran regim. Fast han har väl sin egen stil, annars hade ju skådespelet i kriget mot folket inte kunnat fortsätta.

https://folketsradio.podbean.com/e/kriget-mot-folket/

Erik Forsman
19 maj 2022 kl 11:09

Det är svårt att ta (väsnter)skribenten Mats Sederholm på allvar då han är så svårt ideologiskt programmerad. Hela ETC redaktion är så till den grad hjärntvättad och marinera i kulturbolsjevism att de inte förtjänar att omnämnas. 

Hans Dahl
Hans Dahl
Gäst
19 maj 2022 kl 10:30

Likriktningen i media blir alltmer dramatisk. Alla ska trumma ut samma budskap.
Ingen pardon för opposition – alla ska lalla samma ton!

Likt likströmsledningens små elektroners unisona färd i samma riktning flyter fårlikt viljelösa journalister medströms i Likströmmens breda fåra.

DN, ETC etc är nyhetsflöden som numera mynnar ut i Likströmmens dunkla vatten.

Johannes
Gäst
Reply to  Hans Dahl
19 maj 2022 kl 12:10

Det är verkligen gäspigt överlag…. fast finns såklart undantag också, men ja nej alldeles för likriktat imo.