Gör dig redo för massvaccinering mot monkeypoxvirus – Industrins vinstmaximeringsmaskin har omstartat

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 20 maj 2022
- Torbjörn Sassersson
Apmänniska - Foto: T. Sassersson, NewsVoice

VACCININDUSTRIN. USA köper redan nu miljontals vaccindoser mot monkeypoxvirus (ap-koppor). De amerikanska hälsomyndigheterna har undertecknat ett avtal om 119 miljoner dollar i vaccindoser, efter att blott en enda person i Massachusetts diagnostiserats med den sällsynta sjukdomen, skriver RT.

Det var BARDA Biomedical Advanced Research and Development Authority – en statlig myndighet som bekämpar pandemier och bioterrorism, som undertecknade kontraktet på flera miljoner dollar med det danska läkemedelsföretaget Bavarian Nordic på onsdagen, enligt ett pressmeddelande.

Poxvirus tillhör de största och mest komplexa arterna av virus. Poxvirus replikeras i cellens cytoplasma. Inom virusfamiljen återfinns variolaviruset som orsakar smittkoppor.

Symptomen på ap-poxvirus är feber, huvud- och muskelvärk, svullna lymfkörtlar, frossa och utmattning. De flesta infektioner försvinner utan allvarlig sjukdom, men viruset är dödligt i en liten andel av fallen, enligt Wikipedia.

Affären på 119 miljoner dollar är en i raden av kontraktsoptioner som i slutändan kan nå ett totalt värde på 299 miljoner dollar om de utnyttjas, i utbyte mot cirka 13 miljoner frystorkade doser av Jynneos-vaccinet. Vaccinet skapades ursprungligen för smittkoppor, men godkändes för användning mot apkoppor av amerikanska FDA 2019, bara några månader innan de första fallen av Covid-19 upptäcktes i Kina, skriver RT.

De första leveranserna av Jynneos-vaccinet kommer inte förrän 2023. 13 miljoner doser förväntas vara klara någon gång mellan 2024-2025 om BARDA skulle gå med på att förlänga kontraktet.

Några misstänkta eller bekräftade infektioner har förutom i USA också observerats i Storbritannien, Kanada, Spanien, Portugal, Italien och Sverige under de senaste veckorna. Australien har precis upptäckt sitt första fall.

På torsdagen tillkännagav Bavarian Nordic att de också hade nått en överenskommelse med ett ej avslöjat europeiskt land för samma smittkoppsvaccin med dubbla användningsområden – även om det erbjuds under olika varumärken – som svar på nya fall av apkoppor, skriver RT.

Översättning: Torbjörn Sassersson, NewsVoice | Källa: US buys millions of vaccine doses for new virus

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq