Tysk minister: Världen är på väg in i svält och akut livsmedelskris

publicerad 22 maj 2022
- av Torbjörn Sassersson red.
Svenja Schulze. Pressfoto: BPA, Steffen Kugler
Svenja Schulze. Pressfoto: BPA, Steffen Kugler
Svenja Schulze. Pressfoto: BPA, Steffen Kugler

VÄRLDEN. Världen är på väg in i en akut livsmedelskris på grund av eskalerande matpriser och Ukrainakriget, enligt ett uttalande av Tysklands ekonomiska samarbets- och utvecklingsminister Svenja Schulze till tidningen Bild tidigare i maj. Ministern varnar för en hotande hungersnöd. "Miljoner kan dö".

Situationen är mycket dramatisk, sa ministern till den tyska tabloiden Bild i en intervju och enligt FN:s världslivsmedelsprogram, lider redan mer än 300 miljoner människor av akut hunger.

Matpriserna runt om i världen har ökat med en tredjedel och därför nått "rekordnivåer".

Det "bitra budskapet är att vi står inför den värsta hungersnöden sedan andra världskriget", som kan leda till att "miljoner" dör, sa Schulze.

World Food Programme varnade för att "44 miljoner människor runt om i världen marscherar mot svält" eftersom ukrainskt spannmål inte kan nå dem, och krävde att i början på maj att hamnarna i Svarta havet ska öppnas så att spannmål kan levereras till de behövande.

Schulze skyller på Moskva för utvecklingen. Hon anklagar Rysslands president Vladimir Putin för att "föra ett krig genom hunger". Hon hävdar att Ryssland "stulit spannmål från Ukraina" och nu drar fördel av nationer som är beroende av ryska och ukrainska jordbruksprodukter genom att erbjuda mat endast till de som är "otvetydigt pro-ryska".

Ministern har emellertid sagt att 40 nationer som är "hem till hälften av världens befolkning" inte fördömt Rysslands agerande i Ukraina.

Svenja Schulz medger att vissa nationers fokus på grön energi också har bidragit till matbristen. Särskilt Tyskland borde sluta använda mat som bränsle, föreslog hon. Upp till 4 % av biobränslet i Tyskland är tillverkat av livsmedel och djurfoder, sa hon och tillade att "det måste reduceras till noll, och inte bara i Tyskland utan potentiellt internationellt".

Tyskland häller 2,7 miljarder liter tillverkat bränsle bestående av vegetabiliska oljor i biltankar varje år, påpekade hon och tillade att detta enbart motsvarar nästan hälften av Ukrainas produktion av solrosolja.

Den pågående konflikten i Ukraina har föranlett rädsla för global spannmålsbrist när vetepriserna skjutit i höjden i mars. Både Ryssland och Ukraina är stora veteleverantörer och står för cirka 30 % av den globala exporten.

Översättning: Torbjörn Sassersson, NewsVoice

Källor