Tysk minister: Världen är på väg in i svält och akut livsmedelskris

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 22 maj 2022
- Torbjörn Sassersson red.
Svenja Schulze. Pressfoto: BPA, Steffen Kugler
Svenja Schulze. Pressfoto: BPA, Steffen Kugler
Svenja Schulze. Pressfoto: BPA, Steffen Kugler

VÄRLDEN. Världen är på väg in i en akut livsmedelskris på grund av eskalerande matpriser och Ukrainakriget, enligt ett uttalande av Tysklands ekonomiska samarbets- och utvecklingsminister Svenja Schulze till tidningen Bild tidigare i maj. Ministern varnar för en hotande hungersnöd. “Miljoner kan dö”.

Situationen är mycket dramatisk, sa ministern till den tyska tabloiden Bild i en intervju och enligt FN:s världslivsmedelsprogram, lider redan mer än 300 miljoner människor av akut hunger.

Matpriserna runt om i världen har ökat med en tredjedel och därför nått “rekordnivåer”.

Det “bitra budskapet är att vi står inför den värsta hungersnöden sedan andra världskriget”, som kan leda till att “miljoner” dör, sa Schulze.

World Food Programme varnade för att “44 miljoner människor runt om i världen marscherar mot svält” eftersom ukrainskt spannmål inte kan nå dem, och krävde att i början på maj att hamnarna i Svarta havet ska öppnas så att spannmål kan levereras till de behövande.

Schulze skyller på Moskva för utvecklingen. Hon anklagar Rysslands president Vladimir Putin för att “föra ett krig genom hunger”. Hon hävdar att Ryssland “stulit spannmål från Ukraina” och nu drar fördel av nationer som är beroende av ryska och ukrainska jordbruksprodukter genom att erbjuda mat endast till de som är “otvetydigt pro-ryska”.

Ministern har emellertid sagt att 40 nationer som är “hem till hälften av världens befolkning” inte fördömt Rysslands agerande i Ukraina.

Svenja Schulz medger att vissa nationers fokus på grön energi också har bidragit till matbristen. Särskilt Tyskland borde sluta använda mat som bränsle, föreslog hon. Upp till 4 % av biobränslet i Tyskland är tillverkat av livsmedel och djurfoder, sa hon och tillade att “det måste reduceras till noll, och inte bara i Tyskland utan potentiellt internationellt”.

Tyskland häller 2,7 miljarder liter tillverkat bränsle bestående av vegetabiliska oljor i biltankar varje år, påpekade hon och tillade att detta enbart motsvarar nästan hälften av Ukrainas produktion av solrosolja.

Den pågående konflikten i Ukraina har föranlett rädsla för global spannmålsbrist när vetepriserna skjutit i höjden i mars. Både Ryssland och Ukraina är stora veteleverantörer och står för cirka 30 % av den globala exporten.

Översättning: Torbjörn Sassersson, NewsVoice

Källor


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Millions could starve due to Ukraine crisis – UN

  “The number of people in the world facing acute hunger is predicted to increase by 18 million due to the crisis in Ukraine, Maurizio Martina, the vice director of the UN Food and Agriculture Organization (FAO), said in an interview with Corriere della Sera, published on Friday.
  According to the agency’s estimates, in 2021, famine affected 53 countries, leaving almost 200 million people around the globe suffering from hunger.”

  https://www.rt.com/business/556244-global-hunger-ukrainian-crisis/

 • Ja den här ministern får väl tacka Angela Merkel och hennes närmaste medarbetare för detta. Det är ju hon som tecknade energiavtal med sin gamle kamrat Putin. Angela Merkel var en Östtysk kommunist innan muren föll och stod nära det kommunistiska synsättet. Donald Trump varnade EU att teckna avtal med Putin för det finns en stor risk för att han ska utnyttja avtalet politiskt i framtiden. Ja Trump fick rätt igen och alla andra som kritiserade honom hade fel.

 • Ryske representanten i fn,s säkerhetsråd, sa den 19e maj att Ryssland kan leverera 25mij ton spannmål fr om 1/8 fram till årets slut (till att börja med) då skörden varit högre än normalt. Dock blockerar ukraina 5 viktiga utskeppningshamnar ‘och vi undrar var lasten tar vägen, i värsta fall säljs det i utbyte mot vapen’..Detta alltså enl ryske representanten. Och jag tror honom definitivt

 • https://www.moonofalabama.org/2022/05/no-the-ukraine-war-has-not-stoked-a-global-food-crisis.html#more
  May 21, 2022
  No, The Ukraine War Has Not Stoked A Global Food Crisis.
  Russia is falsely accused of blocking Ukraine’s sea ports and thereby increasing a global food shortage
  –//–
  It is not Russia that is withholding Ukrainian grain or cutting off its seaports. Ukraine does that all by itself. As the Russian Joint Coordination Headquarters for Humanitarian Response in Ukraine reports:

  75 foreign vessels from 17 countries remain blocked in 7 Ukrainian ports (Kherson, Nikolaev, Chernomorsk, Ochakov, Odessa, Yuzhniy and Mariupol). The threat of shelling and high mine danger created by official Kiev in its internal waters and territorial sea prevents vessels from safely leaving the ports and reaching the open sea.
  In confirmation of this, the Russian Federation is opening daily from 08:00 to 19:00 (Moscow time) a humanitarian corridor, which is a safe lane south-west of Ukraine’s territorial sea, 80 nautical miles long and 3 nautical miles wide.
  –//–
  The danger to navigation from Ukrainian mines drifting off their anchors along the coasts of Black Sea states remains.

  That is just Russian propaganda you might say. But no, it is not. The International Maritime Organization (IMO) has published reports about the Maritime Security and Safety in the Black Sea and Sea of Azov…

  https://foreignpolicy.com/2022/04/12/russia-ukraine-war-wheat-global-food-supply-panic/
  Panicky Markets Are the Greatest Danger to Global Food Supply
  The loss of Ukrainian and Russian wheat can be made up elsewhere.

  ALLA BRISTER OCH PRISHÖJNINGAR BEROR PÅ EN AGENDA – SÅ MYCKET ANNAT ÄN UKRAINA – FÅNGAS INTE UTAV ORO OCH PANIK!
  MYCKET AV DET VI SER ÄR TEATER – SANKTIONER FUNGERAR INTE – TAPPAR KEJSAREN SINA KLÄDER I HÖST I EU…?

 • SRB tryckte 500 miljarder kr ur tomma intet för nåt år sen och lånade ut pengarna till privat banker för mindre än 1% ränta.
  USA har tryckt över 6 trillioner dollar senaste 3-4 åren.
  ECB har antaligen tryckt lika mycket trillioner Euro under samma period.
  Undrar om den här tyska “ministern” tycker att det kan ha nånting med inflationen och göra.
  Sedan har det rapporterats medvetna/planerade sabotage mot viktiga kejdor runt om i världen,orsakade av antaligen samma människor som snart skall komma till oss med en brilliant “lösning” till alla våran problem.
  Men visst, det är ju bekvämt att skylla alla medvetet skapade problem på ett låtsas krig.

 • Stannar det vid brist på spannmål så är det ett utmärkt läge att vänja sig vid att inte äta eländet. Undantaget glutenfri havre. Spannmål för inget gott med sig för hälsan.

 • Schulze kan ju fundera lite över vad Schröder och Merkel ställt till med.
  Energin, var blev den av?

 • Tror att USA o Globalisterna medvetet använt EU o Ukraina för att skrämma folket till lydnad, nu har även Tyskland o Italien gått med på att betala Gas o olja i Ruben, snart kommer resten krypa till korset.
  Vad van dom? ett raserat Ukraina och en superinflation i västvärlden + kamouflage av sitt egen usla spel som på lite sikt troligen leder till ekonomisk kollaps för västvalutan + hungersnöd
  De riktiga vinnarna av denna smutsiga lek, kan bli Ryssland, Kina, Indien o några andra länder till.
  Detta kan i bästa fall rädda oss från Claus Schwabs & Co onda planer för mänskligheten, personligen väljer jag hellre fattigdom än ta giftsprutor o bli slav.            

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *