Svensk el grönast i hela Norden!

NewsVoice is an online news and debate channel that started in 2011. The purpose is to publish independent news, debate articles and comments as well as analyzes.
publicerad 11 maj 2022
- News@NewsVoice
Svensk el grönast i Norden Foto: Cagin Kargi Licens: Unsplash
Svensk el grönast i Norden Foto: Cagin Kargi Licens: Unsplash
Svensk el grönast i Norden Foto: Cagin Kargi Licens: Unsplash

Svensk el är en av de mest miljövänliga i hela världen, därför kan du tända lamporna i trädgården med gott samvete i sommar. Även om många svenskar tycker att elen är dyr ser verkligheten mycket annorlunda ut i många andra Europeiska länder och inte minst i Norden. Det finns många åtgärder att ta om du vill påverka miljön på ett positivt sätt, läs här.

Svensk el, förebild för många länder

Den svenska elproduktionen är tack vare statsägda Vattenfall en av de grönaste i världen. Mycket av d svensk el produceras genom vatten- och vindkraft i kombination med kärnkraftverk. Det ger en elproduktion som är mycket grön och miljövänlig i förhållande till andra länders elproduktion.

Sommaren är på intågande i Sverige och många husägare är i full gång med att inreda sina trädgårdar med lampor, grillar, blommor och trädgårdsbänkar. Och just lamporna och grillarna som går på el kan man vara lite extra stolt över just i Sverige, eftersom elen som de använder för att fungera kommer från gröna källor. Tittar man på Sveriges grannländer ser det mycket annorlunda ut, där flera länder fortfarande har en överrepresentation av elförbrukning från kolkraftverk.

Belysningen är viktig

På sommaren tar många svenskar fram sina utestolar och spenderar tid i trädgården och även om vi i Sverige kan vara glada för våra ljusa sommarnätter behövs belysning i diverse trädgårdar och på uteplatser, i alla fall om man vill kunna dra nytta av sin trädgård eller uteplats till fullo.

Men det är inte bara på själva uteplatsen som belysningen är viktig. Trädgårdsgångar, träd, blommor och buskar lyses ofta upp för att skapa en mysig känsla och rymd.

ArcanumSkolan 2024

Lågenergi kan spara dig en hel del pengar

Om du vill kunna lysa upp din trädgård i sommar utan att behöva tömma hela sparkontot, kan det vara en bra idé att satsa på så kallade lågenergilampor. På så sätt kan du spara pengar och samtidigt göra något bra för miljön eftersom du sparar på jordens resurser när du använder produkter som kräver mindre energi.

Vill du verkligen göra en insats för miljön finns det många åtgärder som är relativt enkla att göra, såsom att göra din egen kompost i din trädgård och att använda spillvatten till att vattna med i trädgården. Ett annat sätt att bidra till en bättre miljö är att odla själv. Varför inte satsa på ett grönsaksland i sommar och samtidigt få möjlighet att äta helt ekologiska, färska örter istället för att köpa från ditt lokala snabbköp.

Extern skribent

Relaterat

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq