Betalningsanmärkningar inget hinder för att få lån

publicerad 7 juni 2022
- Extern skribent
Betalningsanmärkningar är inget hinder att få lån. Foto: Nattana Katchanaprat Licens: Pixabay
Betalningsanmärkningar är inget hinder att få lån. Foto: Nattana Katchanaprat Licens: Pixabay
Betalningsanmärkningar är inget hinder att få lån. Foto: Nattana Katchanaprat Licens: Pixabay

Det finns många myter om betalningsanmärkningar. Många tror felaktigt att det automatiskt innebär att man inte kan få lån, men det är inte alls sant. En betalningsanmärkning är en markering på konsumenternas kreditupplysning och innebär att personen har haft svårigheter att betala av tidigare skulder i tid.

I Sverige finns det tre olika typer av betalningsanmärkningar: en skuld hos Kronofogden, en skuld hos ett kreditbolag och en obetald faktura.

En betalningsanmärkning behöver inte vara ett hinder för att få lån. Det finns många långivare som beviljar lån till personer med betalningsanmärkningar. Dessa är oftast smslångivare eller kreditgivare som specialiserat sig på personer med betalningsanmärkningar.

Dessa långivare har ofta mycket lägre krav än vanliga banker och kan därför erbjuda lån till personer med betalningsanmärkningar. Du kan faktiskt samla lån med betalningsanmärkningar

Att tänka på vid betalningsanmärkning

Det finns dock några saker man bör tänka på innan man tar ett smslån med betalningsanmärkning. För det första är det viktigt att komma ihåg att det alltid kommer att vara dyrare att ta ett lån med betalningsanmärkning jämfört med ett lån utan.

Detta är för att det är en större risk för långivaren och därför kommer räntan ofta vara högre. Det är också viktigt att tänka på att man kanske inte alltid kan få det fulla beloppet man ansöker om. Om man ansöker om ett sms-lån på 5000 kronor med betalningsanmärkningar kan det hända att långivaren bara beviljar 3000 kronor.

Trots detta är det absolut inte omöjligt att få lån med betalningsanmärkningar och det finns många långivare som är villiga att ge dig ett lån. Det viktigaste är att du jämför olika långivare och deras villkor innan du ansöker så att du vet vilken som passar dig bäst. Glöm inte heller att tänka på räntan och amorteringstiden när du väljer smslån – ju högre ränta och längre amorteringstid desto dyrare blir det i slutändan.

Samlingslån trots betalningsanmärkning

Det finns flera fördelar med att ansöka om att samla lån trots betalningsanmärkningar:

 • Du behöver bara hålla koll på ett lån och får därmed bättre överblick över din ekonomi
 • Det är ett bra sätt att kunna sänka dina kostnader för räntor och avgifter
 • Du kan bli av med dina skulder på kortare tid
 • Det kan förbättra din kreditvärdighet eftersom du kommer ha ett lån istället för många olika
 • Det går att ansöka om att ta lån med betalningsanmärkning

Det finns alltså möjlighet för personer med betalningsanmärkningar att få lån, men det är viktigt att man tänker på några saker innan man ansöker. Man bör jämföra olika långivare för att hitta den som passar en bäst, och man bör också vara medveten om att det alltid kommer att vara dyrare att ta ett lån med betalningsanmärkning. 

Extern skribent

Relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Indrivningssystemet före Carl Bildt som statsminister var bra mycket bättre, än det han kom ut med och som nu existerar.
  Då blev man satt på indrivning 6 mån. per år utan solidaritet. Detta gjorde att ett lån kunde förhandlas bort (eller flera) per år och skulder kunde förhandlas bort snabbt. Eftersom banken skapat “lånet” på datorn har det aldrig existerat fysiskt.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *