Reuters-studie: Fler undviker “systemnyheter” – Förtroendet för dem minskar

publicerad 19 juni 2022
- av NewsVoice
kritiskt tänkande, källkritik. Foto: UX Indonesia. Licens: Unsplash. Montage: NewsVoice (dump från SVT Play)
Fler undviker systemnyheter och förtroendet för dem minskar Foto: UX Indonesia. Licens: Unsplash. Montage: NewsVoice (dump från SVT Play)
Foto: UX Indonesia. Licens: Unsplash. Montage: NewsVoice (dump från SVT Play)

MEDIA. Nyhetsbyrån Reuters som är en av de största leverantörerna av systemnyheter till konventionella medier utför varje år en undersökning som bla bedömer allmänhetens förtroende och intresset för dessa konventionella narrativledande nyheter. Det går utför för de systemtrogna massmedierna.

Tilltron till systemnyheter minskar och är lägst i USA. I genomsnitt sa 42 % att de för det mesta litar på de flesta nyheter, men den siffran har sjunkit i nästan hälften av länderna i rapporten och stigit i endast sju.

Så många som 38 % av de tillfrågade sa att de undvek nyhetsbevakning av vissa ämnesområden, som Covid-19-krisen, eftersom nyhetsbevakningen är "upprepande" och "deprimerande". Det är en ökning med 10 procentenheter från siffrorna som rapporterades 2017.

Ett växande antal människor undviker selektivt, enligt Reuters "viktiga nyheter", som "coronavirus-pandemin", "Rysslands invasion av Ukraina" och krisen som ger allmänheten högre kostnader.

Av de som som undviker nyheterna, klagade 43% på att det var för mycket nyheter om politik och pandemin, medan 36% beskyllde nyheterna för deras negativa ton och 29% beklagade att det för mycket nyheter att bearbeta.

I Sverige anser 50% av nyhetskonsumenterna att de för de mesta kan lita på nyheterna i systemmedia i de flesta fall. Siffran kan jämföras med de låga förtroendet i Spanien (32%), Sydkorea (30%), Frankrike (29%) och USA (26%). Allra högst förtroende för nyheterna i systemmedia finns i Finland (69%).

Reuters Institute for the Study of Journalism finansieras av Thomson Reuters Foundation, som är Thomson Reuters (TRI.TO) filantropiska arm.

Text: NewsVoice

Källor