Reuters-studie: Fler undviker “systemnyheter” – Förtroendet för dem minskar

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 19 juni 2022
- NewsVoice redaktion
kritiskt tänkande, källkritik. Foto: UX Indonesia. Licens: Unsplash. Montage: NewsVoice (dump från SVT Play)
Fler undviker systemnyheter och förtroendet för dem minskar Foto: UX Indonesia. Licens: Unsplash. Montage: NewsVoice (dump från SVT Play)
Foto: UX Indonesia. Licens: Unsplash. Montage: NewsVoice (dump från SVT Play)

MEDIA. Nyhetsbyrån Reuters som är en av de största leverantörerna av systemnyheter till konventionella medier utför varje år en undersökning som bla bedömer allmänhetens förtroende och intresset för dessa konventionella narrativledande nyheter. Det går utför för de systemtrogna massmedierna.

Tilltron till systemnyheter minskar och är lägst i USA. I genomsnitt sa 42 % att de för det mesta litar på de flesta nyheter, men den siffran har sjunkit i nästan hälften av länderna i rapporten och stigit i endast sju.

Så många som 38 % av de tillfrågade sa att de undvek nyhetsbevakning av vissa ämnesområden, som Covid-19-krisen, eftersom nyhetsbevakningen är “upprepande” och “deprimerande”. Det är en ökning med 10 procentenheter från siffrorna som rapporterades 2017.

Ett växande antal människor undviker selektivt, enligt Reuters “viktiga nyheter”, som “coronavirus-pandemin”, “Rysslands invasion av Ukraina” och krisen som ger allmänheten högre kostnader.

Av de som som undviker nyheterna, klagade 43% på att det var för mycket nyheter om politik och pandemin, medan 36% beskyllde nyheterna för deras negativa ton och 29% beklagade att det för mycket nyheter att bearbeta.

ArcanumSkolan 2024

I Sverige anser 50% av nyhetskonsumenterna att de för de mesta kan lita på nyheterna i systemmedia i de flesta fall. Siffran kan jämföras med de låga förtroendet i Spanien (32%), Sydkorea (30%), Frankrike (29%) och USA (26%). Allra högst förtroende för nyheterna i systemmedia finns i Finland (69%).

Reuters Institute for the Study of Journalism finansieras av Thomson Reuters Foundation, som är Thomson Reuters (TRI.TO) filantropiska arm.

Text: NewsVoice

Källor

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Undviker systemnyheter ungefär lika hårt som controlled opposition-nyheter… fast det är ju intressantare med ett kontrasterande perspektiv, det kittlar lite mer sas och det överväger ändå i konsumeringen. Jag försöker se till faktan, i den mån man tar del av den och utröna, och sen gör man sitt bästa av det 🙂

  • Planen är nog att den mer auktoritära oppositionen ska kunna ta över och sen fasa in polisstaten, i vilken form den nu anländer. Jag tror det är planen generellt. Mer auktoritärt helt enkelt. Det är toddlers vid kontrollspakarna, typen av människor som anser att det finns något bortom “bra och dåligt” som faktiskt betyder något här och nu 🙂 fantasister dvs, med alldeles för mycket fritid hehe

   • Inte för att säga att man inte kan “dream big”… men man kan ju se lite till helheten också. Och inte bara fastna för “ditt personliga drömsystem” som du och dina korrupta kompisar ändå inte öht förstår.

 • Sverige sist och sämst i klassen, som vanligt ( mins Pecka Koskenkorva i finland).

  När de övriga europeiska länderna har skralt förtroende för MSM leder Sverige och sticker ut med 50 % – man skäms.

 • Det är lovande siffror särskilt i USA. Systemmedia marknadsför sina stora teman, klimatförändringarna, Covid-19 och vaccinet, kriget i Ukraina och inflationen särskilt energi och mat. Propaganda fungerar tyvärr, bra att allt fler blir medvetna.

 • No shit, Scherlock! Tacka fan för att folk successivt begriper att nyheterna på teve är allt än trovärdiga och knappast ökar välbefinnandet.

  Förvånar mig att något land överhuvudtaget har större förtroende för mainstream media än Sverige. Många svenskar låter sig matas framför allt från SVT och TV4 och det blir blir därefter grunden i deras världsuppfattning och åsikter. Hjärntvätt, och hur framgångsrikt har det inte varit med viruspropagandan.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *