Kryptovalutaspecialisten Jeff Berwick: Vad är anarkism – förutom frånvaro av härskare eller statsmakt?

publicerad 15 juli 2022
- Gästskribent
Jeff Berwick, 14 juli 2022. Foto:eget verk

OPINION. ”Någonstans runt 100 e.Kr. sa en romare vid namn Tacitus: –Om du vet vem som har kontrollen så ser du vem du inte får kritisera.” Det skriver kryptovalutaspecialisten Jeff Berwick som figurerar i en ny HBO-dokumentär som heter ”The Anarchists”. Det är oklart om Berwick gillar hur han framställs i filmen.

Text: Jeff Berwick, The Dollar Vigilantes nyhetsbrev

I tusentals år har ”medborgare” i världen vuxit upp med följande budskap djupt programmerade i deras sinnen:

  • Sanningen kommer från auktoritet.
  • Skatter är inte utpressning. Det är ett socialt kontrakt.
  • Intellektuell och social konformitet belönas.
  • Bristande efterlevnad bestraffas.

Varför är detta normalt och varför borde det inte vara det?

Hej, jag heter Jeff Berwick och jag är en anarkokapitalist och volontärist.

Vad betyder det? Tja, barn kommer ut från college idag med knäskydd på – alltid redo att knäböja inför auktoritet, utan något inneboende behov eller förståelse för att människor är helt fria i ett system med en fri marknad och med ett tankesätt att du inte kan underlätta pengautbyte utan en central planerare.

Detta strider mot de grundläggande lagarna för entreprenörskap, libertarianism, agorism, anarkokapitalism, frivilligism…och den mänskliga naturen.

Så, vad är min uppfattning om hur normalt ska se ut? Det är enkelt:

  • Människor ska inte vara slavar.
  • Allt människor gör ska vara frivilligt.
  • Använd inte våld.

Jag har gjort videor med min hund Lucy i många år och fått runt 1 miljon visningar på vissa videor, tills vi blev avstängda från YouTube för att vi störde etablissemanget genom att inte hålla med om deras påtvingande synpunkter.

Vi är inte ensamma. Det finns väldigt många välinformerade och erfarna personer som delar våra åsikter i större eller mindre grad. och vi är inte överens om allt.

Men uppenbarligen innebär det att om vi inte håller med regeringens status quo så gör det oss alla till anarkister och jag antar att bli raderad från mainstream media, för att vi ifrågasätter påtvingad efterlevnad [forced compliance] och utpressning, gör oss till perifera [”fringe”].

Då får det bli så.

Text: Jeff Berwick, The Dollar Vigilantes nyhetsbrev

Relaterat

  • Anarki: ”Ett tillstånd som innebär frånvaro av härskare eller statsmakt. Beteckningen används av anarkister i positiv bemärkelse om det ideala samhället.” – Wikipedia


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq