Nya Dagbladet avslutar samarbete med Lars Bern och Jan Emanuel Johansson hoppar av Svenska bokmässan

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 23 juli 2022
- NewsVoice redaktion
Jan Emanuel Johansson (pressfoto: Talarpoolen.se) och Lars Bern (foto: NewsVoice)

MEDIA. Nya Dagbladet avslutar samarbetet med krönikören Lars Bern, men tackar Bern för hans mycket uppskattade opinionsartiklar. Socialdemokraten Jan Emanuel Johansson hoppar samtidigt av Svenska bokmässan efter att han funnit att arrangören och många deltagare är alltför extrema.

Text: NewsVoice | Bild: Jan Emanuel Johansson (pressfoto: Talarpoolen.se) och Lars Bern (foto: NewsVoice). Montage: NewsVoice

Både Nya Dagbladets samarbetsavslut med Bern och Jan Emanuel Johanssons avhopp hänger ihop med att Svenska bokmässan drivs av den så kallade Tor-rörelsen som Nya Dagbladet skrivit en serie av granskande artiklar om. Tor-rörelsen går under flera namn som Tor Paulsson-rörelsen, ”Nätverket” eller bara ”rörelsen”.

Markus Andersson som är chefredaktör på Nya Dagbladet påpekar i en artikel att SwebbTV:s styrelse är associerad till Tor-rörelsen och eftersom Bern är SwebbTV:s styrelseordförande vill tidningen avsluta innehållssamarbetet.

En av Svenska bokmässans affischnamn var entreprenören Jan Emanuel Johansson, mångmiljonär i välfärdsbranschen och tidigare riksdagsledamot (S), skriver Expressen. Han ”hoppar av sedan Expressen informerat honom om kritiken mot evenemanget”.

Jan Emanuel Johansson:

”När jag nu kollar närmare ser jag att både arrangör och många medverkande är högerextrema. Det är inga jag vill förknippas med”.

”Jag borde ha kollat bakgrunden närmare innan jag tackade ja. Det var slarvigt av mig att inte vara mera noggrann. Bra att Expressen informerade mig”.

Johansson säger att han ”inte hade en aning” om mässans extremister utan endast tackat ja ”när de ringde och frågade om jag ville vara med och prata om yttrandefrihet”.

Johanssons beslut verkar vara en konsekvens av att han informerats av Jonathan Leman via Expressen. Leman anser att Svenska Bokmässan bjudit in nazister, judehatare, förintelseförnekare, islamofober och konspirationsteoretiker.

Två redaktörer på NewsVoice ha även bjudits in till mässan, men båda har valt att tacka nej till reklamföring för mässan, annan samverkan och deltagande. Bokmässans arrangörer anser därför – via SMS – att NewsVoice inte verkar för yttrandefrihet.

Text: NewsVoice


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq