Macron förolämpade afrikanska nationer – Lavrov

4
Sergey Lavrov, utrikesminister i Ryssland. Foto: en.kremlin.ru
Sergey Lavrov, utrikesminister i Ryssland. Foto: en.kremlin.ru

VÄRLDEN. Ryssland slog tillbaka mot den franske presidenten för att han talade illa om afrikanska stater som upprätthåller förbindelser med Moskva. Emmanuel Macrons påståenden om att Moskva stödjer illegitima regimer i Afrika är förolämpande mot länderna på kontinenten, sa Rysslands utrikesminister Sergey Lavrov.

“Om jag minns rätt sa han att han var bekymrad över Rysslands militära och diplomatiska verksamheter i Afrika och det inte handlade inte om samarbeten, utan om stöd till misslyckade och olagliga regimer och juntor”, sa Lavrov till reportrar under sin resa till Uzbekistan under fredagen.

“Om vi ​​tittar på listan över stater vi besökte i Afrika, och om det är vad han sa, är det ganska förolämpande för de afrikanska länderna, som trots allt fortsätter att konsekvent utveckla förbindelserna med den Ryska federationen.”

Lavrov besökte Egypten, Demokratiska republiken Kongo, Uganda och Etiopien under sin fyra dagar långa resa på kontinenten innan han anlände till Uzbekistan på torsdagen. Macron var i Afrika ungefär samtidigt och besökte Kamerun, Benin och Guinea-Bissau.

Macron talade på tisdagen i Kamerun, en före detta fransk koloni, och kallade då Ryssland “en av de sista imperialistiska kolonialmakterna”. Han anklagade Moskva för att stödja “försvagade politiska makter” och “militärjuntor som inte har någon legitimitet” i Afrika.

Macron uttryckte också oro över det Rysslandsanslutna privata militärföretaget Wagners verksamhet i Mali och den Centralafrikanska republiken. Kreml förnekar att Wagner representerar den ryska regeringen.

Lavrov sa förra året att den privata entreprenören hade bjudits in av de maliska myndigheterna för att bekämpa terrorister eftersom de franska trupperna som var stationerade i landet var på väg att dra sig tillbaka.

Text: RT.com, “Macron ‘insulted’ African nations – Lavrov”

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

4 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
jonnyjonson
jonnyjonson
Gäst
1 augusti 2022 kl 07:14

macron är en pajas, och tillhör de rotschldska/rockefellska ‘västerländska’ lakej’ministrarna’, en hop med 5ekolonnare

Birgit Sjölander
Birgit Sjölander
Gäst
31 juli 2022 kl 22:11

Börjar man använda en busenkel regel, börjar man förstå vad som egentligen händer i ful media och bland politiker.” Pekar jag med ett finger på dig och anklagar dig för något, så pekar faktiskt 3 fingrar på mig.”

petergrfstrm
petergrfstrm
Gäst
30 juli 2022 kl 17:48

Mali says ‘neutralized’ 57 terrorists after telling French troops to leavehttps://www.presstv.ir/Detail/2022/02/19/677118/Mali-militants-kill-40-civilians-in-turf-war
Frankrike var inte angelägna om att stoppa terrorister

https://www.presstv.ir/Detail/2022/02/19/677118/Mali-militants-kill-40-civilians-in-turf-war

Birgit Sjölander
Birgit Sjölander
Gäst
Reply to  petergrfstrm
31 juli 2022 kl 22:11

Om man undersöker vilka naturresurser det finns på Mali förstår man.