Macron förolämpade afrikanska nationer – Lavrov

publicerad 29 juli 2022
- Gästskribent
Sergey Lavrov, utrikesminister i Ryssland. Foto: en.kremlin.ru

VÄRLDEN. Ryssland slog tillbaka mot den franske presidenten för att han talade illa om afrikanska stater som upprätthåller förbindelser med Moskva. Emmanuel Macrons påståenden om att Moskva stödjer illegitima regimer i Afrika är förolämpande mot länderna på kontinenten, sa Rysslands utrikesminister Sergey Lavrov.

“Om jag minns rätt sa han att han var bekymrad över Rysslands militära och diplomatiska verksamheter i Afrika och det inte handlade inte om samarbeten, utan om stöd till misslyckade och olagliga regimer och juntor”, sa Lavrov till reportrar under sin resa till Uzbekistan under fredagen.

“Om vi ​​tittar på listan över stater vi besökte i Afrika, och om det är vad han sa, är det ganska förolämpande för de afrikanska länderna, som trots allt fortsätter att konsekvent utveckla förbindelserna med den Ryska federationen.”

Lavrov besökte Egypten, Demokratiska republiken Kongo, Uganda och Etiopien under sin fyra dagar långa resa på kontinenten innan han anlände till Uzbekistan på torsdagen. Macron var i Afrika ungefär samtidigt och besökte Kamerun, Benin och Guinea-Bissau.

Macron talade på tisdagen i Kamerun, en före detta fransk koloni, och kallade då Ryssland “en av de sista imperialistiska kolonialmakterna”. Han anklagade Moskva för att stödja “försvagade politiska makter” och “militärjuntor som inte har någon legitimitet” i Afrika.

ArcanumSkolan 2024

Macron uttryckte också oro över det Rysslandsanslutna privata militärföretaget Wagners verksamhet i Mali och den Centralafrikanska republiken. Kreml förnekar att Wagner representerar den ryska regeringen.

Lavrov sa förra året att den privata entreprenören hade bjudits in av de maliska myndigheterna för att bekämpa terrorister eftersom de franska trupperna som var stationerade i landet var på väg att dra sig tillbaka.

Text: RT.com, “Macron ‘insulted’ African nations – Lavrov”

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: Lavrov
  • macron är en pajas, och tillhör de rotschldska/rockefellska ‘västerländska’ lakej’ministrarna’, en hop med 5ekolonnare

  • Börjar man använda en busenkel regel, börjar man förstå vad som egentligen händer i ful media och bland politiker.” Pekar jag med ett finger på dig och anklagar dig för något, så pekar faktiskt 3 fingrar på mig.”

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *