Spelmarknaden i Sverige – så mycket spenderar svenskarna

publicerad 19 juli 2022
- Underhållning @NewsVoice
Den svenska spelmarknaden. Licens: Unsplash
Spelmarknaden i Sverige. Licens: Unsplash
Den svenska spelmarknaden. Licens: Unsplash

UNDERHÅLLNING. Spelmarknaden i Sverige fortsätter att vara omåttligt populär hos svenska folket – i snitt spelar en vuxen svensk för tusentals kronor per år. Sverige är dock inte det land där det spelas som allra flitigast i världen, och svenskarna spenderar inte heller mest i Norden.

Ökad spendering under föregående år på spelmarknaden i Sverige

Spel om pengar fortsätter att vara en populär form av underhållning på spelmarknaden i Sverige, och den kommersiella spelmarknaden går fortsatt starkt, och det mycket tack vare det onlinebaserade spelandet.

Nya aktörer dyker kontinuerligt upp på marknaden (här kan du se vilka sajter som är att rekommendera enligt Spelaspel) och svenska folket fortsätter att spendera stora summor på att spela om pengar.

Den svenska spelbranschen har omsatt mångmiljardbelopp under flertalet år och i dagsläget finns det ingenting som tyder på att summan kommer att minska den närmaste tiden. Tvärtom, baserat på hur mycket svenskarna spelar i snitt ser branschen ut att ha befäst sin starka position ytterligare under förra året.

Enligt siffror rapporterade av Spelinspektionen spelade svenska folket för 26 miljarder kronor på den svenska spelmarknaden under 2021 (insatser minus utbetalda vinster). I snitt motsvarar det 3 150 kronor per person av den vuxna befolkningen – ett resultat som innebär en ökning med 5 procent gentemot föregående år.

ArcanumSkolan 2024

Noterbart är att siffran alltså exkluderar spel hos spelbolag utan svensk spellicens, utanför den svenska marknaden. Den faktiska siffran över hur mycket en genomsnittlig vuxen svensk spenderar på spelmarknaden bör med andra ord förmodas vara ännu högre än vad det spelas för hos svensklicensierade spelbolag.

Här spelas det mest i världen

Spelandet på den kommersiella spelmarknaden i Sverige är omfattande, men vi är långt ifrån det land som spenderar mest på spel om pengar. Enligt H2 Gambling Capital – som är marknadsledande inom data för den globala spelmarknaden – placerar sig Sverige på plats 14 över de länder som spenderar mest på spel inom den vuxna befolkningen.

I Norden överträffas Sverige av Norge, som placerar sig på plats 6 i världen. I vårt grannland rapporteras den genomsnittliga vuxna personen spela för 3 992 kronor om året, 842 kronor mer än vad det spelas för i Sverige. Steget upp till de tre länder där det spenderas allra mest är betydligt större än så.

Australien, Singapore och Hongkong är de länder som toppar listan. I Singapore spenderar en vuxen person i snitt 5 319 kronor om året på spel och i Hongkong är motsvarande siffra 7 375 kronor. Inget av länderna är dock i närheten av Australien, där en vuxen person i snitt spenderade hela 9 914 kronor under 2021 – mer än tre gånger så mycket som i Sverige.

Svenskarna är ett av de folk i världen som spelar mest om pengar, men till den absoluta toppen har vi med andra ord en bra bit kvar.

Extern skribent

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *