Groddar är extremt näringsrika matråvaror under kristider – Så här gör du

publicerad 22 augusti 2022
- Guest writer
Dr Mercola groddar. Foton: Mercola.com

HÄLSA & PREPPING. Groddar är högvärdig mat som kräver förvånansvärt liten ansträngning och ett mycket begränsat utrymme, en fönsterbräda duger. Belöningen består av små kraftpaket av näringsämnen, antioxidanter och naturliga fytokemikalier. Det tar bara upp till en vecka att grodda innan du kan skörda under flera dagar. Det skriver hälsoexperten dr Joseph Mercola.

Fri översättning och sammanställning: NewsVoice | Källa: Dr Mercolas artikel: A Key Food to Grow With Limited Space | Text korrigerad kl 00:40, 23 aug

Även om du har begränsat med utrymme är det möjligt att odla en hel del mat för att försörja dig själv och din familj. Ett livsmedel som kräver väldigt minimalt med utrymme, men ändå har en kraftfull näringspotential är groddar av olika slag.

Sammanfattning

 • Allvarlig matbrist kommer och bli oundvikligt i världen under 2022-2023 och vilken mat som än kommer att finnas tillgänglig kommer att fortsätta att stiga i pris.
 • Att odla sin egen mat i form av groddar är fullt möjlig på en begränsad yta i hemmet.
 • Groddar är mycket näringsrika med färska organiskt tillgängliga vitaminer, mineraler, proteiner och enzymer.
 • Groddar har unika egenskaper eftersom de skördas i sin tidiga tillväxtfas. Jämfört med mogna växter innehåller groddar mer koncentrerade mängder av näringsämnen, antioxidanter och hälsofrämjande fytokemikalier.
 • På bara en vecka (eller kortare) kan du skörda färsk, näringsrik mat. Ofta kan du skörda din odling under flera dagar.

Joseph Mercola skriver att när en teknokratisk elit försöker ta kontrollen över världens resurser, blir de allt mer inriktade på att kontrollera och nedmontera globala system för mat- och energiproduktion, som en del av The Great Reset. Agendan är en decennier gammal plan som härstammar fråm globalisternas World Economic Forum (WEF) med avsikten att ta kontrollen över världens rikedomar och resurser.

Det blir allt tydligare att en allvarlig livsmedelsbrist är oundviklig över en stor del av världen. All mat som är tillgänglig kommer att fortsätta att stiga i pris. Därför är det nu en avgörande tidpunkt att lära sig nya metoder för självförsörjning och för att bygga upp motståndskraft mot brister.

Groddar har unika egenskaper

Groddar ger dig unika fördelar på grund av att de skördas i sin tidiga tillväxtfas. Under denna tid innehåller växterna mer koncentrerade mängder av näringsämnen. Groddar är mycket mer näringstäta än deras fullvuxna vegetabiliska motsvarigheter, vilket ger högre halter av vitaminer, mineraler, antioxidanter och hälsofrämjande fytokemikalier, förklarar Mercola.

Som ett resultat av dessa förutsättningar kan du äta mycket mindre mängd groddar jämfört med en mogen växt.

En annan fördel är att groddar kan innehålla upp till 100 gånger fler enzymer än deras fullvuxna motsvarigheter, vilket gör att din kropp kan extrahera högre nivåer av vitaminer, mineraler och andra näringsämnen från andra livsmedel och hjälpa till att skydda mot kemiska cancerframkallande ämnen.

Groddarna gör alltså nötter, spannmål och frön mer smältbara genom att bryta ner enzymhämmare och lektiner som kan göra den fullvuxna plantan svårsmält, enligt forskare från World Vegetable Center i Taiwan.

Så här groddar du enligt Mercola

(Du kan hoppa över steg 7-9, red anm)

 1. Blötlägg först fröna i rent vatten i åtta timmar.
 2. Töm blötläggningsvattnet i en vattenkanna eller annan behållare för att vattna andra växter.
 3. Skölj fröna och låt dem ligga i blöt i 24 timmar eller tills groddarna gror.
 4. Fyll sedan en bricka halvvägs med jord.
 5. Fördela fröna jämnt över jorden.
 6. Vattna tills jorden är fuktig, men inte rinner.
 7. Täck jorden med keramiska plattor.
 8. Ta bort plattorna och vattna var 24:e timme i två till fyra dagar. Byt ut plattorna och vikterna mellan vattningarna.
 9. När groddar börjar lyfta brickorna, ta bort dem.
 10. Placera groddbrickan på ett soligt ställe.
 11. Skörda groddarna efter två till tre dagar genom att klippa dem vid basen med sax.

Efter ungefär en vecka kan du skörda en fräsch och näringsrik mat. Under en matkris kan detta groddande utgöra en idealisk matkälla. Eftersom de har en kort och snabb tillväxtcykel kan de skördas dagligen och efter behov, skriver Mercola.

Läs hela Mercolas artikel på Epoch Times för mer detaljerad information

Fri översättning och sammanställning: NewsVoice


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq