Så blir du mer hälsosam med läkande växter

publicerad 25 augusti 2022
- Underhållning @NewsVoice
Lär dig mer om läkande växter. Foto: Chris Abney Licens: Unsplash
Lär dig mer om läkande växter. Foto: Chris Abney Licens: Unsplash
Lär dig mer om läkande växter. Foto: Chris Abney Licens: Unsplash

HÄLSA. Läkande växter och den naturliga uråldriga läkekraften har mer eller mindre glömts bort, eller blivit stoppad i facket som “kvacksalveri”. Naturens krafter har de senaste åren återigen blossat upp och blivit ett hett ämne. Detta eftersom att det är många som på grund av de stora brister som existerar i vården söker sig vidare till alternativa behandlingar.

Vi fastnar lätt i den stressiga vardagen och många gånger handlar vår hälsa om en kostnadsfråga. Den konstanta jakten på en bättre ekonomi, fokus på tillgångar via aktier eller försöka vinna drömvinsten på lotto eller som produktägaren Tony Sloterman satsa på casino bonus sverige 2022.

Det fantastiska med naturen och läkande växter är att vi med lite kunskap inte behöver lägga en förmögenhet på att må bättre och nå en bättre hälsa. Det finns flera fantastiska och läkande växter i naturen som vi passerar på morgonpromenaden utan att ha en aning om vilka effekter dessa har.

Läkande växter har använts av människan i tusentals år och kallas idag för alternativ vård, där vården ersatts av kemiska preparat skapade av den stora vinstdrivande läkemedelsindustrin.

Läkande växter i Sverige

Nedan kan du läsa mer om några av de vanligaste växterna i Sverige och deras läkande egenskaper. Växternas läkande ämnen går att få i sig på flera olika sätt, både genom att ätas som de är, torkas och extraheras till eteriska oljor.

Brännässla

Brännässlan är inte trevlig att kliva på, men är en av de nyttigaste och mest mångsidiga växterna som finns i vårt avlånga land. Nässlorna kokas ofta och dricks som nyttigt te och innehåller flera av de vitaminer och näringsämnen vi behöver (bland annat A, B1, B2, B6, C, E, järn, kalium, magnesium, zink, kisel, histamin, serotonin).

– Blodsockersänkande.
– Antidepressiv.
– Använts mot diabetes och ödem.
– Smärtlindrande.
– Hostdämpande.
– Minskar håravfall och mjäll.
– Antiinflammatorisk.
– Naturligt antihistamin.

Johannesört

Johannesört, också en läkande växt, används ofta som en behandling mot depression och nedstämdhet, men har även andra användningsområden. Plocka gärna denna växt vid sommarsolståndet, då klassas den vara som mest näringsrik och läkande. Johannesörten har varit en välanvänd läkeört i många århundraden.

– Behandlar milda till måttliga psykiska besvär.
– Stimulerar och ökar blodcirkulationen.
– Sårläkande egenskaper.
– Smärtstillande vid nervsmärtor, reumatism och muskelskador.
– Lindrar brännskador.
– Bidrar till återuppbyggnad av nervsystemet.

Rölleka

Röllekans blommor och blad är en av de mest mångsidiga läkeväxter i Sverige och går att använda inom många områden. Ska dock undvikas vid graviditet, eftersom att den aktiverar livmodern, men är en fantastisk läkeväxt för PMS och hormonella besvär.

– Stimulerar matsmältningen och gallan.
– Lindrar besvär kommande från inre organ, lever och galla.
– Lindrar kramper vid menstruation och PMS.
– Antiinflammatorisk och bakteriedödande.
– Blodstillande vid blödningar.
– Renande för blodet och är blodtryckssänkande.
– Febersänkande och svettdrivande.

Älggräs

Älggräset är en riktig dunder-ört när det kommer till huskurer. Med sin höga halt quercetin och glykosider verkar den snabbt mot inflammationer i kroppen och är antibakteriell. Har använts i århundraden mot bland annat inflammationer i mag- och tarmsystem.

– Antiinflammatorisk och antibakteriell.
– Lindrar influensa och förkylningar.
– Lindrar huvudvärk och migrän.
– Lindrar muskel- och ledvärk.
– Skyddar kroppens slemhinnor.
– Febernedsättande.
– Sårläkande.

Maskros

Maskrosen som växer i överflöd är en av våra svenska växter som kan användas som läkeväxt. Främst stimulerar växten lever, njurar och bukspottkörtel, vilket bidrar till bättre matsmältningsförmåga och är full av nyttiga vitaminer och mineraler.

– Lindrar och verkar förebyggande för lever och galla.
– Stimulerar bukspottkörteln.
– Ökar gallproduktion och matsmältning.
– Fungerar perfekt som utrensningskur.
– Urindrivande.

Extern skribent

Relaterat

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice