Västmedia förstör människovärdet med Ukrainakriget – Intervju med John Pilger

publicerad 23 augusti 2022
- Torbjörn Sassersson red.

Den brittiska veteranjournalisten John Pilger konstaterar att det USA-drivna kriget i Ukraina är ett propagandakrig där den västliga pressen baserar sina artiklar på källor inom Ukrainas underrättelsetjänst. Pilger poängterar också att krigsledningen i Washington inte bryr sig det minsta om Ukrainas folk.

John Pilger säger att kriget mot Ryssland i Ukraina handlar om att förstöra Ryssland och det gör den militära operationen till det mest riskabla “projektet” i modern tid, och inte bara för Ukraina. Han menar att västs rapportering präglas av jingoism som är en engelsk term för chauvinism, en nationalistisk inställning kombinerad med en fientlig inställning mot andra nationer.

Yonden Lhato från South China Morning Post säger till Pilger i intervjun att han som mainstream-journalist aldrig sett en så oproportionerlig medietäckning av ett krig. Han säger att allt som Ukrian gör glorifieras och allt som Ryssland gör smädas. Det har gått så långt att västmedia “firar” med bilder på döda ryska soldater.

Lhato frågar sig var empatin för döda ryska människor i mediernas rapportering om kriget finns. Han betonar att han inte söker sympati för Ryssland i kriget, men empati för de dödade soldaterna som de västliga medierna håller upp som triumferande exempel på Rysslands nederlag.

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Sanningen är ju att Ukraina är på fallrepet och av signalerna att döma så kastas snart Zelensky framför bussen och får bli syndabock för ukrainarnas helt misslyckade krigföring. Det många inte tänker på är att Ukraina förberett sig för ett anfall mot Luhansk och Donbass i åtta år och byggt enorma anläggningar för försvar som bekostats av USA och EU mot det väntade ryska svaret på det ukrainska anfallet som skulle inledas mars 2022. Ukraina startade kriget med ca 700 tusen man men redan har över 200 tusen av de bästa trupperna strukit med i striderna och moralen bland de inkallade är låg för att offra livet för regimen i Kiev. Och hade inte många av de ukrainska trupperna gömt sig bland civila så hade kriget redan varit över för månader sedan. Så stor är skillnaden i eldkraft och teknik till Rysslands fördel vilket även observerats av militära experter i väst.

  • Den bästa genomlysningen av Ukrainakonflikten jag läst.
   fortsätter man att lägga all skuld på Putin efter att ha läst den är man ohjälpligt hjärntvättad

 • Sanningen är ju att Ukraina är på fallrepet och av signalerna att döma så kastas snart Zelensky framför bussen och får bli syndabock för ukrainarnas helt misslyckade krigföring. Det många inte tänker på är att Ukraina förberett sig för ett anfall mot Luhansk och Donbass i åtta år och byggt enorma anläggningar för försvar som bekostats av USA och EU mot det väntade ryska svaret på det ukrainska anfallet som skulle inledas mars 2022. Ukraina startade kriget med ca 700 tusen man men redan har över 200 tusen av de bästa trupperna strukit med i striderna och moralen bland de inkallade är låg för att offra livet för regimen i Kiev. Och hade inte många av de ukrainska trupperna gömt sig bland civila så hade kriget redan varit över för månader sedan. Så stor är skillnaden i eldkraft och teknik till Rysslands fördel vilket även observerats av militära experter i väst.

  • Den bästa genomlysningen av Ukrainakonflikten jag läst.
   fortsätter man att lägga all skuld på Putin efter att ha läst den är man ohjälpligt hjärntvättad

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *