Västmedia förstör människovärdet med Ukrainakriget – Intervju med John Pilger

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 23 augusti 2022
- Torbjörn Sassersson

Den brittiska veteranjournalisten John Pilger konstaterar att det USA-drivna kriget i Ukraina är ett propagandakrig där den västliga pressen baserar sina artiklar på källor inom Ukrainas underrättelsetjänst. Pilger poängterar också att krigsledningen i Washington inte bryr sig det minsta om Ukrainas folk.

John Pilger säger att kriget mot Ryssland i Ukraina handlar om att förstöra Ryssland och det gör den militära operationen till det mest riskabla “projektet” i modern tid, och inte bara för Ukraina. Han menar att västs rapportering präglas av jingoism som är en engelsk term för chauvinism, en nationalistisk inställning kombinerad med en fientlig inställning mot andra nationer.

Yonden Lhato från South China Morning Post säger till Pilger i intervjun att han som mainstream-journalist aldrig sett en så oproportionerlig medietäckning av ett krig. Han säger att allt som Ukrian gör glorifieras och allt som Ryssland gör smädas. Det har gått så långt att västmedia “firar” med bilder på döda ryska soldater.

Lhato frågar sig var empatin för döda ryska människor i mediernas rapportering om kriget finns. Han betonar att han inte söker sympati för Ryssland i kriget, men empati för de dödade soldaterna som de västliga medierna håller upp som triumferande exempel på Rysslands nederlag.

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq